Не втомлююсь дивуватись, з яким відторгненням зазвичай сприймаються нові ідеї, навіть ті, що спрямовані на вирішення проблем, які стосуються великої кількості людей.
Дивно, що у випадку петиції щодо Аеропорту Київ (Жуляни) більша частина дискусії проходить у ключі "вас здесь не стояло" та "бачили очі, що купували". Можу тільки припустити, що причина цього - у недостатній обізнаності.

Можливо, для когось буде новиною, але питання авіаційного шуму стоїть на порядку денному світового авіаційного ринку не одне десятиліття. І хоча технологічні вдосконалення дозволили виробляти тихіші двигуни для літаків, все одно збільшення кількості рейсів та людей, що живуть поблизу аеропортів, змушують літовища використовувати різні методи для зменшення рівня шуму.

В тому числі обмеженням польотів у нічний час.

Для прикладу, у 2012 році близько 250 внутрішніх та міжнародних аеропортів по всьому світу мали ту чи іншу форму обмежень нічних польотів.

І якщо в Африці, Азії, країнах Латинської Америка та Карибського басейну такі аеропорти становили лише 1%, то на Близькому Сході це 4%, у Північній Америці - 5%, а в Європі - 12%. Зі 161 міжнародного аеропорту з обмеженнями нічних польотів 66% розташовані у Європі.

Способи обмежень нічних польотів доволі гнучкі.

Наприклад, у аеропорту Мюнхена, з півночі до 5:00 автоматично дозволені лише польоти з перевезення пошти та польоти Air Traffic Control, є виключення для всіх посадок з міркувань безпеки та індивідуальних польотів, погоджених з місцевою владою. З 22:00 до півночі та з 5:00 до 6:00 дозволені польоти з так званого переліку літаків, затвердженого Міністерством транспорту, і всі вони мають відповідати вимогам стандарту ІСАО щодо рівня шуму. Додатково в аеропорту введено шумову щорічну квоту. Рівні шуму аеропорт вимірює самостійно з використанням стаціонарних станцій, що встановлені у точках перетину траекторій польотів з межею "охоронної" зони.

Шумові квоти (в тому числі за кількістю польотів) також застосовуються у Хітроу. Так, час з 23:30 до 6:00 - нічний квотований період з лімітованою кількістю польотів - 5800 нічних рейсів на рік: у літній сезон - 3 250 і в зимовий сезон - 2550. В минулому році тривали консультації щодо посилення обмежень нічних польотів у Хітроу, Гетвік та Станстед, що закінчились прийняттям плану боротьби з авіацйним шумом до 2022 року.

Система квот також працює в аеропорту Варшави. В залежності від акустичних параметрів повітряні судна отримують бали (від 0,13 до 16). Після підрахунків всі бали сумуються і загальна кількість балів за певну ніч (з 22:00 до 6:00) не повинна перевищувати ліміт, що встановлюється на сезон (влітку 2017 становив 24 бали).

Амстердам, Лондон, Франкфурт, Тель-Авів, Варшава, Цюрих - це далеко неповний перелік аеропортів, що запровадили обмеження. Як правило, такі обмеження - додатковий захід, адже у кожного європейського аеропорту є свій власний обов'язковий план дій щодо зменшення рівня авіаційного шуму, як того вимагає європейське законодавство.

Існує також "Збалансований підхід з управління авіаційним шумом" (Balanced Approach) ICAO, що включає зменшення рівня шуму в його джерелі, управління та планування землекористування, зміни в операційних процедурах, а також операційні обмеження, що мають на меті вирішити проблеми з шумом у найбільш ефективний з точки зору економіки спосіб. До речі, за прогнозами Міжнародної асоціації повітряного транспорту IATA авіакомпанії інвестують у новіші та тихіші літаки 4,5 трлн. доларів США у найближчі 20 років.

Спільне для всіх програм - визнання проблеми та пошуки її вирішення із залученням всіх стейкхолдерів. Нерозумно відкидати той факт, що обмеження нічних польотів можуть негативно впливати на роботу авіаперевізників, відправників вантажів, аеропортів (є чудовий звіт Єврокомісії щодо оцінки економічної вартості обмеження нічних польотів).

В той же час нерозумно робити вигляд, що якість життя поблизу аеропортів має бути низькою "за замовчуванням". Варто оцінювати цілий ряд факторів, включаючи екологічні та медичні міркування, а також наслідки для економічного розвитку. У кожному випадку рішення залежить від конкретної ситуації та умов, що оточують конкретний аеропорт.