Америка, 18 жовтня 2017 року. CNN отримує «проривний» виняток відповідно до Part 107 (Правила експлуатації та сертифікації малих безпілотних систем) для польотів над людьми. І не просто над людьми, а аж на висоті 45,72 м над людьми! І юрист CNN коментує цю «визначну подію для індустрії комерційних безпілотних систем в цілому» з вдячністю FAA (місцевому авіаційному регулятору) за надання CNN можливості продемонструвати свою відданість безпечним операціям з дронами.

Україна, 15 серпня 2018 року. Дистриб’ютор дронів продає посвідчення журналістів. Чи легально це?

Кілька організацій видають різні за процедурою та змістом посвідчення своїм членам, які є операторами чи пілотами дронів. В таких посвідченнях зазначається, що особа є оператором БПЛА та/чи журналістом. Стверджується, що власників таких посвідчень якось будуть захищати.

Також створено кілька організацій зі статусом «інформаційне агентство», які позиціонують себе як агентства, що створюють контент для ЗМІ з допомогою безпілотних повітряних суден.

Чи варто пілотам та операторам дронів отримувати та користуватись статусом журналіста і які ризики це несе? Чи варто журналістам так вороже сприймати появу організації дроножурналістів?

Організовує і відповідає за політ безпілотного повітряного судна його власник/користувач/пілот/оператор

Незнання законів та один лише факт наявності посвідчення журналіста не дозволять уникнути відповідальності чи набути відповідних прав і захисту.

Саме той, хто використовує дрон, повинен обрати мету такого використання і відповідно до цієї мети самостійно дізнатись та виконати застосовні правила, не покладаючись на наявність посвідчення. Хочеш бути журналістом – будь ним у всіх сенсах. Хочеш бути оператором/пілотом дрона – так само будь ним у всіх сенсах.

Сьогодні в Україні поки немає окремих правил експлуатації безпілотних повітряних суден, але є правила використання повітряного простору. Також є правила щодо захисту персональних даних, захист права приватної власності, право на особисте життя та його таємницю тощо. Статус журналіста не позбавляє відповідальності за шкоду, заподіяну третім особам та не дозволяє автоматично порушувати зазначені права громадян.

Як зазначено у Звіті «Дистанційно пілотовані повітряні судна та журналістика» Інституту Reuters при Оксфордському університеті, журналістам слід мати на увазі, що використання дронів підлягає регулюванню авіаційними регуляторними органами, а медіаюристам слід починати опановувати сферу авіаційного права. Журналістам також треба усвідомити, що поряд з класичною проблемою балансу між правом на свободу висловлення думки та збору інформації та приватністю є тепер і пріоритет авіаційної безпеки. У випадку конфлікту авіаційної безпеки та використання дрону для журналістики перевага, ймовірніше, буде на стороні безпеки.

Статус журналіста дає не тільки права та захист

Журналіст інформаційного агентства - це творчий працівник, який збирає, одержує, створює та готує інформацію для інформаційного агентства і діє від його імені на підставі трудових чи інших договірних відносин з ним або за його уповноваженням.

Належність журналіста до інформаційного агентства підтверджується службовим посвідченням цього агентства чи іншим документом, виданим йому цим агентством.

Журналіст інформаційного агентства має права та виконує обов'язки, визначені чинним законодавством України про пресу, телебачення і радіомовлення.

Журналіст інформагентства повинен мати договір або уповноваження від агентства. Тільки тоді його діяльність як журналіста буде законною та захищеною законом.

Відповідно до кримінального кодексу, перешкоджання законній професійній діяльності журналістів — це незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв'язку із своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності.

Відповідно до Конституції України, не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Законом про телебачення також встановлено обов’язок не розголошувати інформацію про приватне життя громадянина без його згоди, якщо ця інформація не є суспільно необхідною. У разі якщо суд визнає, що поширення інформації про особисте життя громадянина не становить суспільної необхідності, відшкодовуються моральна шкода та матеріальні збитки.

Тобто якщо пілот дрона злітав до сусіда і зняв його особисте життя без законного уповноваження інформагентства та без суспільної необхідності, то така діяльність не є законною. Технічний засіб журналіста захищається якщо він ним користується у зв’язку з своєю законною професійною діяльністю.

В епоху розвитку інформаційних технологій постає та широко обговорюється питання захисту цивільних журналістів, які не мають журналістських посвідчень та не виконують редакційні завдання, а наприклад, є очевидцями військових конфліктів та порушень прав людини і знімають і публікують про це відео чи фотоматеріали. Серед спільноти журналістів та правників переважає думка, що такі особи можуть користуватись привілеями статусу журналіста тоді, коли беруть на себе відповідальність дотримуватись стандартів та обов’язків професії.

Чому журналістів слід захищати?

Відповідно до закону який регулює соціальний захист журналістів, підставами застосування окремих і особливих норм соціального захисту журналістів є такі специфічні риси та умови журналістської діяльності:

- творчий характер, інтенсивність інтелектуальної праці, її нерегульована тривалість за умов жорсткої регламентації редакційного і технологічного циклу підготовки та випуску видань і програм;

- суспільно впливове за наслідками значення роботи, висока соціальна відповідальність за свою працю та її результати;

- постійно значне морально-психологічне навантаження і напруженість, виконання службових обов'язків і реалізація творчих планів у стресових ситуаціях;

- систематичне перебування у відрядженнях та роз'їздах, включаючи відрядження до місць надзвичайних подій, професійна творча діяльність в екстремальних умовах, виконання спеціальних завдань з ризиком для здоров'я і життя;

- необхідність здійснювати власний творчий пошук нової потрібної інформації та її джерел, наявність об'єктивних і суб'єктивних труднощів та перешкод у добуванні інформації;

- прояви морально-психологічного тиску, погрози та безпосередні загрозливі дії проти журналіста у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків.

Зацитований вище уривок з CNN свідчить про те, що журналісти в США уже розуміють необхідність та важливість правового регулювання використання безпілотних повітряних суден та намагаються дотримуватись і вивчати нові для себе правила.

Український заголовок про продаж посвідчень журналіста свідчить про те, що спільнота журналістів не готова ще ні до правового регулювання такої діяльності, ні до прийняття до свого кола операторів дронів.

Більше того, спільнота власників та операторів дронів в Україні не дуже готова до правового регулювання і побоюється намірів та можливостей Державіаслужби України забезпечити розробку збалансованих правил та Украероруху надавати відповідні заявки в короткий строк. Це при тому, що в США отримання винятку для польоту дрона журналістів може зайняти до 90 днів і докладено чималих зусиль та ресурсів для створення системи обробки таких заявок день у день яка лише починає застосовуватись. А юристи CNN лише недавно захоплювались дозволом літати журналістам над людьми на висоті 45,72 м.

Журналіст, який використовує дрон не є спортсменом чи клоуном

Однією з особливостей та тенденцій правового регулювання дронів є значно легший режим використання малих безпілотних повітряних суден для розваг, спорту чи відпочинку у порівнянні з комерційним використанням.

Якщо пілот при виникненні проблемної ситуації покаже посвідчення журналіста, це означає, що мета використання дрону така, яка потребує виконання певних більш складних правил та процедур.

Підсумовуючи, кілька порад.

Журналісти мають користуватись дронами для законної професійної діяльності:

- слід дотримуватись всіх стандартів професії при використанні дронів, в тому числі вимоги щодо порушення приватності лише при певних умовах (суспільна необхідність);

- слідкувати за змінами у правовому регулюванні та радитись з юристами щодо використання безпілотних повітряних суден;

- захист дрону як засобу журналіста надається за умови, що він використовується у професійній діяльності;

- у договори журналістів зі ЗМІ чи інформагентствами варто включати умови щодо використання дронів, навчання та захисту журналістів як операторів чи пілотів, розмежування відповідальності журналіста та власника дронів щодо організації польотів.

Операторам чи пілотам, набуваючи статусу журналіста, слід опанувати та дотримуватись стандартів професії, відповідних прав та обов’язків:

- недостатньо отримати посвідчення журналіста, слід мати договір (трудовий чи про надання послуг) з ЗМІ чи інформагентством, або уповноваження чи доручення від редакції чи агентства;

- якщо оператор чи пілот заявляє, що він оперує дроном як журналіст, то це виключає застосування правового режиму як для розваг, спорту чи відпочинку;

- порушення права на особисте життя та приватність без згоди особи можливе лише за наявності суспільної необхідності, для забезпечення національної безпеки, економічного добробуту та прав людини;

- захист журналісту надається лише при виконанні ним законної професійної діяльності.

Інформагентства, ЗМІ та федерації мають право або зобов’язані:

- роз’яснювати особам, яким видаються посвідчення, відповідні правила та стандарти професії; особливості правового регулювання користування дронів;

- підписувати договір чи оформляти уповноваження журналістам-операторам, а не просто видавати посвідчення;

- приймати та витрачати членські внески відповідно до статуту, так само як брати плату за виготовлення посвідчення, якщо це передбачено відповідними документами організації;

Статус журналіста може підтверджуватись лише посвідченням, яке видається друкованим ЗМІ, інформаційними агентствами чи професійними об’єднаннями журналістів, але не об’єднаннями операторів безпілотних повітряних суден.

Захист оператору дрону як журналісту надається законом не при будь-якому польоті, а при такому, який є професійною та законною діяльністю журналіста.
Наявність у назві об’єднання громадян слова «федерація» не означає, що це «відповідна федерація» у розумінні Повітряного кодексу України.