Содержание:
  1. Як Зеленський змусив Криклія вагони купити
  2. Тендер пішов не за планом
  3. Скарга на закупівлю
  4. Що це означає?
    1. Встигнути до кінця року 

Потяги, на яких їздять українці, зношені на понад 90%, більш ніж половина з них – старші за незалежну України. Оновити вагони та локомотиви Укрзалізниці обіцяють роками. 

Минулого березня президент Зеленський змусив профільного міністра Владислава Криклія пообіцяти державне замовлення на закупівлю 90 нових вагонів та трьох дизель-поїздів.

У 2021 році вперше в історії гроші на це заклали до держбюджету. У лютому УЗ оголосила тендер. 

Події останніх днів ставлять під сумнів, що українці зможуть побачити нові пасажирські вагони навіть до кінця 2021 року. LIGA.net розбиралась, чому. 

Як Зеленський змусив Криклія вагони купити

На початку березня 2020 року президент фактично змусив міністра інфраструктури Владислава Криклія пообіцяти Крюківському вагонобудівному заводу (КВБЗ) державне замовлення для Укрзалізниці.

Для публічної обіцянки президент навіть викликав Криклія до Полтавської області.

"Пане міністре, я хотів би, щоб ми просто сказали, що дійсно замовимо три дизель-поїзди та 100 пасажирських вагонів. Не до 100, а щоб ми конкретно сказали – 100", – наполіг тоді Зеленський. 

Криклій запропонував 80, пославшись на обмежені фінанси Укрзалізниці, зрештою Зеленський погодився на 90. 

Замовити дизелі та вагони у КВБЗ Укрзалізниця мала вже у 2020 році, за словами міністра Криклія, це було прописано у фінансовому плані АТ, однак з різних причин, перш за все фінансових, – не вийшло.

Зрештою в Кабміні перенесли ці плани на 2021 рік. До того ж вперше в історії української незалежності зробити це мали не за кошти Укрзалізниці, а за гроші платників податків: на закупівлю в держбюджет обіцяли закласти 3,3 млрд грн

Тендер пішов не за планом

22 лютого під час форуму "Україна 30" Зеленський хвалився тим, що Крюківський вагонобудівний завод вже отримав державне замовлення та виробляє нові пасажирські вагони. 

Однак тендер на закупівлю оголосили лише через три дні після заяви Зеленського. До того ж, КВБЗ поки що не виграв тендер. І, судячи зі слів топкерівництва УЗ під час форуму, вагонів буде не 100, не 90, як хотів Зеленський, а 85.

"Фінансування загалом було скорочене: у попередньому проєкті була одна сума – зрештою депутати її скоротили, відповідно пропорційно зменшилася кількість вагонів", – пояснив тоді в інтерв’ю LIGA.net керівник філії "Пасажирська компанія" "Укрзалізниці" Олександр Перцовський. 

Читайте також: Еще 10 Hyundai, 40 электричек и три часа из Киева во Львов. Реально? Интервью с топом УЗ 9 (укр.)

Тендер, загальною вартістю 3,044 млрд грн, оголосили на закупівлю 100 вагонів купе. Однак, як уточнив Перцовський, "очікуваний обсяг закупівлі складає близько 84-85 пасажирських вагонів різних типів, переважно купейних". 

У затвердженому Кабміном 31 березня фінплані Укрзалізниці йдеться вже про закупівлю 80 нових пасажирських вагонів

Та наприкінці березня відбулася подія, яка поставила під сумнів, чи вдасться Укрзалізниці закупити цього року навіть таку кількість вагонів. 

Скарга на закупівлю

Термін подачі заявок на тендер УЗ був розрахований до кінця березня. Аукціон призначили на 5 травня. 

Згідно з планами УЗ, виробник повинен встигнути надати компанії нові вагони до кінця року.

За день до закінчення терміну оскарження тендеру – 26 березня – київська компанія "Термінал-Захід" подала скаргу до Антимонопольного комітету на умови його проведення.

Зе тендер. На $100 млн от УЗ претендуют КВСЗ и польская PESA. Но поляки об этом не знают

Головна претензія: Укрзалізниця додала до тендерної документації "штучні фільтри", які обмежують кількість потенційних учасників та навмисне прописані для закупівлі вагонів 61-779 (серії модифікації 2018 року), які виробляє саме Крюківський вагонобудівний завод.

Іншим потенційним учасникам тендеру, вважає компанія, потрібно більше року на конструкторську розробку, сертифікацію, стандартизацію та виробництво вагонів хоча б на рівні мінімального лота (12 вагонів).

Крім того, у тендері не можуть брати участь іноземні виробники, скаржаться в Термінал-Захід. А київська фірма позиціонує себе як офіційний дистриб'ютор польської вагонобудівної компанії PESA.

Також скаржник додав листа від швейцарської компанії Stadler до народного депутата Олександра Сухова. У ньому швейцарська компанія повідомляє, що не братиме участі у закупівлі УЗ, адже заявлені технічні характеристики вагону застарілі – швейцарці ж розробляти спальні вагони старого типу не планують.

Згідно з даними Мін’юсту, Термінал-Захід зі статутним капіталом 10 000 грн спеціалізується на виробництві готової їжі та страв, поштової та кур'єрської діяльності, послугах мобільного харчування, вантажних перевезень автомобільним та залізничним транспортом. До цього фірма не здійснювала зовнішньоекономічної діяльності та не брала участі в тендерах Prozorro. 

Польська Pesa спростувала будь-який зв’язок з Термінал-Захід в коментарі виданню Mintrans

Однак 31 березня Антимонопольний комітет взяв скаргу компанії до уваги: розглянути її АМКУ планує 8 квітня.  

Що це означає?

Якщо АМКУ вирішить, що УЗ повинна виправити умови тендеру, процес, згідно з процедурою, може розтягнутися ще на 30 днів, тобто провести тендер зможуть не раніше червня. 

"Ми це розцінюємо радше як спробу затягнути тендер", – повідомив керівник пасажирського напряму УЗ Перцовський в коментарі LIGA.net

Олександр Сухов – нардеп з депутатської групи  "Довіра", чиє прізвище згадується в скарзі, в коментарі LIGA.net пояснив свою цікавість до закупів УЗ. Коли Рада у грудні голосувала за оновлення вагонів за кошти з бюджету, то принциповим було, щоб купували сучасне обладнання, каже Сухов.

"А зараз нам наче пропонують закупити старі Nokia за цінами iPhone", – обурюється він. 

Сухов є членом Комітету з питань транспорту та інфраструктури, а також входить до тимчасової слідчої комісії (ТСК) з перевірки діяльності Укрзалізниці. Він стверджує, що УЗ збирається придбати у КВБЗ модель вагону, розроблену у 2006 році: 

"Тільки у 2017 році її пропонували придбати за 23 млн, а тепер – за понад 30 млн". 

Кращим варіантом використати кошти, на думку Сухова, був би лізинг вагонів: "УЗ потрібно близько 500 нових вагонів. За $100 млн (сума тендеру. – Ред.) можна було не купувати 100, а внести аванс на лізинг усіх 500 у того ж Stadler чи інших виробників". 

Встигнути до кінця року 

Натомість реальної альтернативи КВБЗ для Укрзалізниці серед інших виробників немає, каже Віктор Довгань, радник делегації ЄС в Україні, ексзаступник міністра інфраструктури з питань євроінтеграції.

Що про це кажуть на самому Крюківському заводі? Варіанту зі здаванням вагонів у лізинг на КВБЗ навіть не розглядатимуть, повідомив співвласник та президент заводу Володимир Приходько.

"Ви робите продукцію, витрачаєте гроші – і замість того, щоб повернути їх завтра, повернете через 10 років. Який сенс?", – каже Приходько. 

Зе тендер. На $100 млн от УЗ претендуют КВСЗ и польская PESA. Но поляки об этом не знают
Володимир Приходько

Коментувати ситуацію, що склалась із тендером, багаторічний очільник КВБЗ відмовився. У нещодавньому інтерв’ю Mintrans він скаржився, що тендер передбачає дуже короткі терміни – здати вагони завод мав УЗ до кінця року. Враховуючи, що деталі для вагонів потрібно закупити за кордоном, можуть не встигнути, пояснював Приходько. 

Затягування з проведенням аукціону через скарги до АМКУ, робить ризик, що бюджетні кошти на закупівлю вагонів використають цього року, ще вищим. 

До того ж 29 березня Кабмін дещо ускладнив життя КВБЗ: розширив перелік товарів, які заборонено ввозити з Росії. Серед них, зокрема, залізничні вісі та колеса. 

Крюківський завод упродовж 2020 року та початку 2021 закупив з Росії 2630 пар коліс та 1500 осей. Приходько у лютому пояснював LIGA.net таке рішення дефіцитом та високими цінами на компоненти в Україні.

"Або ти збереш вагон, купивши в іноземної фірми комплектацію, або – не збереш. У січні з'явився новий постачальник на цю продукцію, і вона виявилася значно дешевшою, ніж українська", – заявив тоді Приходько.

Та попри все Приходько сподівається, що тендер відбудеться: "Якщо вагони нарешті замовлять, зроблю все, щоб за них не було соромно", – каже він.