Три роки тому ми розпочали підготовку стратегічного плану розвитку аеропорту до 2045 року. Відзначу, що залізничне сполучення було передбачене стратегічним планом розвитку аеропорту як обов´язкове при пасажиропотоці 15 мільйонів пасажирів щорічно.

Враховуючи темпи приросту пасажирів, які ми спостерігаємо третій рік поспіль, можна стверджувати, що такий пасажиропотік очікує на аеропорт Бориспіль вже у 2019 році, а у 2018 році ми плануємо обслужити 12,5 мільйонів пасажирів.

Якщо не вдаватися до складних розрахунків, залізничне сполучення повинно забезпечити не менше третини прямого пасажиропотку аеропорту (без урахування трансферу), тобто близько 3 млн пасажирів на рік.

Тому ми, як адміністрація аеропорту, вважаємо, Кабінет Міністрів України та Укрзалізниц (УЗ) я зробили нам найкращий новорічний подарунок – вчасно добудували та розпочали експлуатацію залізничного сполучення.

Відмова від гігантоманії – будівництва багатоповерхових вокзальних комплексів, окремого рейкового шляху та поїздів високої місткості дозволило зменшити вартість проекту у порівнянні із попереднім "китайським" аналогом більше, ніж в 10 разів. Разом з тим було знижено і ціну проїзду залізницею до аеропорту, що дає суттєву перевагу поїзду у порівнянні із таксі та навіть автобусним сполученням.

З’єднання столиці України з центральним аеропортом країни залізничною колією варто розглядати і як окрему сервісну складову послуги для авіапасажирів. У часі та просторі вона збігається із триваючою розбудовою Борисполя, спрямованою на збільшення пропускної здатності. У поточному році ми добудували трансфер між 5 і 6 гейтом на другому і третьому рівнях, відкрили оновлене багажне відділення. У середньостроковій персективі буде реалізовано розширення галереї та перону з добудовою додаткових місць для стоянки повітряних суден.

В Борисполь пустили экспресс. Что изменится в работе аэропорта
Открытие первого рейса экспресса в аэропорт Борисполь

Нова колія, яка підійшла безпосередньо до привокзальної площі терміналу D, додасть комфорту, в першу чергу, пасажирам, які діставатимуться з інших міст України. Зокрема, це дозволить їм планувати час у дорозі та не залежати від автомобільних заторів. Крім того, суттєві переваги відчують жителі міста Києва, які раніше діставалися до аеропорту громадським транспортом.

Для зручності та доступності авіапасажирів ми спільно з УЗ розробили і впроваджуємо низку сервісів. Зокрема, на першому поверсі у залі прильоту терміналу D на інформаційних екранах можна дізнатися інформацію стосовно часу прибуття та відправлення поїздів. Також у залі прильоту встановлено касу з продажу залізничинх квитків, якою пасажир може скористатися цілодобово.

Найближчим часом плануємо встановлення у залі отримання багажу, а також на усьому шляху слідування пасажира вздовж привокзальної площі до залізничної колії автоматів з продажу електронних квитків. У автоматах можна буде придбати квитки не тільки на Kyiv Boryspil Express, але й на інші залізничні напрямки. Усі автомати з продажу квитків працюють у електронній системі booking.uz і є сервісною послугою УЗ.

Від реалізації цього проекту ми плануємо отримати також "непряму вигоду", яка полягатиме у скороченні кількості нелегальних таксистів, які зустрічають гостей аеропорту безпосередньо на виході з терміналу D.

Сподіваємося, що оскільки питання "чим дістатися до міста" буде вирішено для пасажира при купівлі квитка на поїзд в залі отримання багажу (режимна зона), то клієнтів у цих псевдо-таксистів поменшає. Адже пропозиція у даному разі підкріплена попитом. Доки необачні пасажири користуватимуться послугами нелегалів, доти вони будуть там знаходитись, спотворюючи перше враження туристів та гостей не тільки від аеропорту, але і від країни в цілому.

Говорячи про можливість придбати електронний квиток на поїзд до аеропорту, не варто забувати також про опцію так званого "єдиного квитка". Це сервіс купівлі залізничного квитка "у комплекті" з авіа, який давно став звичним явищем для досвічених європейських мандрівників. Агрегатори у мережі інтернет надають можливість автоматичного підбору квитка на швидкісний поїзд, який має сполучення із аеропортом вильоту/прильоту. Зокрема, система підбирає для пасажира оптимальний на думку системи бронювання варіант часу відправлення поїзда. В ручному режимі, як правило, пасажир може обрати інший зручний для нього час.

Як тільки авіакомпанії або агрегатори продажу квитків синхронізують системи продажу з booking.uz, і дана послуга набуде популярності серед користувачів, ми зможемо сміливо стверджувати, що Бориспіль стає не тільки авіаційним транспортним вузлом, але і повноцінним мультимодальним хабом. І це саме те, до чого ми прагнемо, рівняючись на найкращі практики світових аеропортів.