Содержание:
  1. Політична воля і реформа правоохоронних органів
  2. Впровадження новітніх технологій
  3. Сучасний і ефективний менеджмент

Уряд вирішив розділити Державну фіскальну службу на окремі складники – митну і податкову служби, і оголосив конкурси на заміщення посад їхніх керівників.

І хоча Кабінет Міністрів не говорить про реформу, а лише про поділ, у митній сфері накопичилося дуже багато проблем, які доведеться вирішувати вже новому керівництву митниці.

Ідеться, зокрема, про контрабанду лісу, бурштину, сигарет, кольорових металів, товарів народного споживання, побутової електроніки, нафтопродуктів, високий рівень інтегрованості в протиправну діяльність, розбалансування управлінської вертикалі.

Експерт Центру соціально-економічних досліджень СASE Україна Андрій Саварець пропонує три ключових напрями, здатних мінімізувати контрабанду і корупцію на митниці.

Політична воля і реформа правоохоронних органів

Це те завдання, яке одним з перших доведеться вирішувати новообраному президенту України (незалежно від прізвища) після інавгурації.

За наявності політичної волі потрібно здійснити грамотні кадрові призначення в Генеральній прокуратурі та Службі безпеки і задати правильний вектор.

Що ефективніше – ловити на кордоні блоки сигарет чи накрити підпільну тютюнову фабрику? Виколупувати бурштин з бензобаку чи кардинально вирішити питання з його видобутком?

Знаючи 10–11 сімей, причетних до контрабанди, про які говорив Генеральний прокурор, і повністю володіючи оперативною обстановкою (а це так і є), силовики могли б перекрити найпотужніші контрабандні канали за дві секунди.

Залишилася б дрібнота (сірий імпорт), яку б уже дотиснула митна служба.

Впровадження новітніх технологій

Попри наявний потенціал і виклики часу, митниця балансує між ретрофутуризмом і спробою втілити технофентезі.

Тим часом, як митниця Південної Кореї запускає на базі блокчейн систему митного оформлення e-commerce, в Україні, наприклад, міжнародні експрес-перевізники досі подають митниці паперові реєстри.

Бажання видати нові напрацювання за реалізацію проекту "Смарт-митниця" видаються, м’яко кажучи, передчасними.

У зв’язку з цим державі в особі своїх органів потрібно вирішити три фундаментальні питання.

Перше – впровадження обміну митною інформацією із суміжними державами.

Доки не буде обміну даними в режимі онлайн, дрова, які експортують з України в держави ЄС, будуть перетворюватися на ліс-кругляк, а ввезений у нашу країну лосось за документами проходитиме як оселедець Івасі. Феросплави будуть вивозити "порожніми" вантажівками, і цим же "порожняком" з Польщі імпортуватимуть автозапчастини, одяг, взуття та продукти харчування.

Корисним рішенням буде впровадження системи загального транзиту з Європейським Союзом і деякими іншими країнами з використанням Нової комп’ютеризованої транзитної системи (New Computerised Transit System – NCTS).

Це передбачає прямий обмін даними між митними адміністраціями різних країн; аналіз імпортних операцій ще до прибуття товарів в Україну, усунення можливості маніпуляцій з документами і "переривання" транзиту.

NCTS – це ще не панацея, оскільки не враховує так звані бусики, але важливий крок на шляху до безпеки і цивілізованості зовнішньоекономічної діяльності.

kontrabanda_05_full_size

Друге – контроль руху товару.

На сьогодні документи на нелегально ввезений товар можуть бути згенеровані ФОП на спрощеній системі оподаткування або фірмою-одноденкою.

Вирішення цієї проблеми можливе через уніфікацію обліку товарів зовнішньоекономічної діяльності та бухгалтерського обліку товарів усередині країни, а також впровадження електронної ідентифікації товарів.

Ідеться про впровадження tax-invoice або e-invoice. Саме після впровадження такої системи можна говорити про зняття з митниці необхідності здійснювати фіскальну функцію.

Третє – врегулювання питання переміщення товарів громадянами.

Впровадження електронних реєстрів міжнародних поштових та експрес-відправлень має вирішити питання з ідентифікацією одержувачів посилок, спростити процедури декларування та сплати митних платежів. Крім того, повинні бути створені необхідні веб-сервіси для зручності громадян.

Таким чином, на підставі отриманої з реєстрів оперативної та об’єктивної інформації будуть чітко відокремлені реальні громадяни від "схемників", які прикриваються аватарами.

До того ж будуть необхідними не просто електронні копії документів. Потрібна максимальна "діджиталізація" митниці. Це передбачає відмову від використання паперових документів, переведення всіх комунікацій між декларантом і митницею в електронну форму, оптимізацію кількості документів та інформації, необхідних для оформлення.

Уже багато говорилося про відкриття митних баз даних у знеособленому вигляді. Причина такого запиту на відкритість – відсутність довіри бізнесу до митниці. І численними круглими столами цю довіру не завойовують.

Як варіант – створення блокчейн-платформи митного оформлення, які роблять неможливим спотворення даних про вантаж. Технологія хороша тим, що дозволяє кільком сторонам, які беруть участь у процесі, мати загальний реєстр – єдину версію правди, щоб уникнути розбіжностей.

Сучасний і ефективний менеджмент

Доки не буде вибудовано ефективної системи менеджменту, управління відбуватиметься в ручному режимі. Новому голові митної служби потрібно розчистити авгієві стайні.

Необхідно буде робити нестандартні та нетривіальні кроки. За одночасного виконання трьох умов шанси на побудову ефективної системи зберігаються.

Кадрова політика

Керівник митниці зіткнеться зі знайомими проблемами: неможливістю звільнити скомпрометовані кадри і набрати нові; з проханнями призначити потрібних людей на потрібні посади; необхідністю узгоджувати призначення з обласними адміністраціями, а іноді і з найголовнішою в країні адміністрацією та іншими центрами впливу.

Як варіант виходу – особливий порядок проходження служби в митних органах, що дасть гнучкість у кадрових питаннях.

Для цього потрібно підготувати законодавчий ґрунт для виведення митниці з-під дії закону про державну службу.

Формалізація процедур і процесів

Новому керівництву варто невідкладно піддати ревізії та скептичному аналізу буквально всі бізнес-процеси, відмовитися від ресурсозатратних і безглуздих процедур, змістити фокус з легального бізнесу на нелегальний сегмент, формалізувати всі процедури і перевести документообіг в електронний вигляд.

Політичне і медійне прикриття

Нова команда в будь-якому разі, навіть найдобропорядніша, зіткнеться із жорсткою критикою від «зливних бачків». Контрабандні клани, які стоять за подібного виду інтернет-виданнями, ніколи не скупилися на очорнення чиновників з іншого клану.

Усі гучні викриття останніх років – це по суті війна між «сім’ями», які намагаються розставити на ключові посади своїх людей.

У цій ситуації буде необхідна тісна робота із загальнонаціональними засобами масової інформації, активна співпраця з експертним співтовариством і бізнесом.

Плюс політична підтримка. Новий керівник повинен мати мандат на проведення змін