Запорожский автомобильный завод (АвтоЗАЗ), презентация ЗАЗ Forza
Содержание:
  1. Daewoo Motors 
  2. Skoda 
  3. Opel 
  4. KIA 
  5. Geely
  6. Hyundai 
  7. Mercedes та Audi  
  8. ВАЗ

Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ) починає випуск автомобілів групи Renault.

Ми вирішили нагадати, які ще відомі автовиробники випускали авто в Україні. А головне: чому зрештою вони від нас пішли.

Daewoo Motors 

ЗАЗ Lanos

Корейська корпорація Daewoo Motors створила з АвтоЗАЗ спільне підприємство у 1998 році. Після цього почався випуск легкового автомобіля "Таврія-Нова". У цехах Іллічівського заводу "ІЗАА" почали збирати моделі Nubira, Lanos, Leganza. 

Модель Daewoo Lanos стала справжньою легендою для українського ринку — ЗАЗ випускав її впродовж 1998-2017 років. Згідно з даними AUTO-Consulting, Daewoo Lanos (включно з моделлю Sens) став найбільш продаваним автомобілем в Україні за 2000-2016 рр.

У грудні 2017 року ЗАЗ оголосив, що припиняє збирати цю модель. Причинами виробник назвав економічну ситуацію в країні, падіння попиту та засилля "євроблях".

Skoda 

Сборка автомобилей на заводе Еврокар

У 2001 році чеська компанія Skoda видала ліцензію на виробництво легковиків закарпатському заводу Єврокар.

І вже з 2002 року майже всі нові автомобілі Skoda, що продаються в Україні, вийшли саме з цього конвеєра. З квітня 2002 року стартувало серійне виробництво автомобілів Octavia, через пів року з конвеєра заводу зійшла перша Škoda Fabia, а в березні 2003 року почали виробляти модель Superb. 

Свого часу на Єврокарі збирали й складні моделі на кшталт Octavia 4х4 і Skoda Octavia Scout.

Зараз автомобілі Skoda залишились єдиними "легковушками", які продовжують збирати в України. Щоправда, їх теж небагато — у липні зібрали 172 авто, на 68% менше, ніж рік тому.

Opel 

Opel Astra G Source: Wikimedia

11 квітня 2003 року Opel та ЗАЗ підписали договір. Він був знаковим, оскільки до цього Україні жодний іноземний виробник зі світовим ім'ям не давав дозволу на повну, а не "викруткову" збірку машин. Opel дозволив імпорт, кінцеве складання, дистрибуцію та обслуговуванні моделей Vectra, Astra і Corsa зі ввезених в Україну машинокомплектів, а також дрібновузлове виробництво (зварювання, фарбування, збирання) Astra на заводі в Запоріжжі.

Згідно з планом, всі зібрані авто мали продаватись в Україні. Якщо б рівень локальної складової перевищив 50%, Україні дозволили б постачати авто Opel в інші країні, зокрема в Росію. У 2008 році від виробництва довелося відмовитися через фінансову кризу.

KIA 

Kia Cerato Source: Wikimedia

У 2005 році випуск автомобілів південнокорейского бренду почав Луцький автомобільний завод (корпорація "Богдан"). Договір передбачав виготовлення на ЛуАЗ з машинокомплектів методом великовузлової збірки моделей Picanto, Rio, Cerato, Sorento, Opirus та Magentis.

У 2009 році корпорація "Богдан" повідомила про припинення дистрибуції автомобілів Kia в Україні. Пояснили це різними поглядами на розвиток бренду в Україні корейської Kia Motors та дистриб'ютора.

У тому ж році контракт на збірку та дистрибуцію південнокорейських автомобілів KIA підписав ЗАЗ. Йшлося про моделі Cee'd та Sportage. У вересня 2013 року видання Коммерсант писало, що Kia Motors Corporation до кінця року підпише угоду про ліцензійне виробництво на ЗАЗі одразу чотирьох моделей: Сee'd, Sportage, Sorento і Cerato. Втім KIA  вирішив зосередити виробництво в Росії.

Geely

Автомобілі Geely Джерело:Geely Automobile

У вересні 2013 року Geely Automobile уклала договір для збірки деяких моделей своїх авто з Групою компаній АІС. Згодом на Кременчуцькому автоскладальному заводі збирали практично всі популярні на той час моделі: GX2, GC2,MK, MK-Cross, Emgrand 7. 

З 2007 по 2012 рік на заводі в Кременчуці збирали модель Geely CK, від якої відмовилися навесні 2013 року. Тоді це пояснили тим, що постачання готових автомобілів з Китаю обходиться дешевше.

Із серпня 2014 року АІС припинила виробництво авто Geely через "систему існуючих тарифних норм". Наприкінці 2015 року КрАСЗ оголосив себе банкрутом.

Hyundai 

Hyundai Santa Fe Source: Wikimedia

У жовтні 2005 року корпорація "Богдан" оголосила про початок серійного випуску автомобілів Hyundai на Луцькому автомобільному заводі. Першою моделлю стали позашляховики Hyundai Santa Fe, випущені на ЛуАЗі. В майбутньому домовились випускати також автомобілі Hyundai Tucson, Hyundai Elantra, Hyundai Matrix.

У 2008-му Hyundai Motors Co. підписали угоду про дрібновузлове виробництво моделі Tucson на потужностях заводу корпорації в Черкасах. 

У 2011 компанія вивчала ринок, щоб відкрити в Україні власний завод, але у 2012 році корейці вирішили вкласти $607 млн в розвиток турецького заводу Hyundai. 

У 2015 році Hyundai відмовився від збірки моделей на заводі у Черкасах: "зважаючи на існуючу систему оподаткування автовиробництва в Україні", пояснив тоді новопризначений гендиректор Хюндай Мотор Украина Ігор Гладковський.

Mercedes та Audi  

Mercedes-Benz E-240 Classic Source: Wikimedia

На початку 2000-х в Україні випускалися справжні преміальні Mercedes. Зокрема, з в 2002 році модель Mercedes-Benz почали збирати на Іллічівській філії ЗАЗу (зараз Чорноморськ). 

На потужностях ЗАЗу планували великовузлове складання мерседесів класу “E" та “M”.

Також в Україні збирали Audi, щоправда в малій кількості та недовго. З 2004 року легковики Audi для українського ринку збирали на закарпатському Єврокарі. Також великовузловим  складанням Audi займався автодилер Vipos на своїх потужностях у Херсоні. Проєкт закрили в 2009 році через підняття мит на комплектуючі з 1% до 10% та додаткового акцизу. 

“Збирати німецькі кари в Україні стало невигідно”, - розповів в інтерв'ю газеті "Комерсант" генеральний директор автогрупи "Віпос" Віктор Постельников.

ВАЗ

ВАЗ 21093 Джерело: autocentre.ua

Історія збірки російських ВАЗів в Україні почалася в 2001 році — на створеному для цього херсонському заводі Анто-Рус. Зварений, пофарбований і навіть зібраний в Росії кузов приїжджав в Україну та проходив дозбірку. Так до 2003 року на заводі збирали серії ВАЗ-2106, 21043, 21073 та "девятки" - 21093 і 21099. Згодом Анто-Рус переключився на виробництво автобусів, а російські лади почали збирати на інших українських підприємствах.

Випуск "четвірок", "п'ятірок" і "сімок" налагодили в складальних цехах підприємства КрАСЗ у Кременчуці (АІС).

У 2001 році виробництво класичних Жигулів і Нив почалося в Луцьку — на заводі ЛуАЗ (Богдан Моторс). “Десятки" (ВАЗ-2110) збирали на спеціально створеному для випуску автомобілів цієї моделі підприємстві "Богдан" у Черкасах. А ще корпорація налагодила виробництво з російських компонентів моделей під власним брендом. До прикладу, впродовж 2009-2014 років на базі Lada 2110 випускали модель Bogdan 2310.

У 2004 до складання ВАЗів в Україні долучився ЗАЗ. Тут до 2011 року збирали "дев'ятки" 21093 і 21099.

Станом на 2011 рік українські підприємства займали 90% зарубіжної збірки АвтоВАЗу. У квітні 2014-го, після початку війни, постачання машинокомплектів з Росії припинилося. З 2016 року на всі автомобілі, зібрані на АвтоВАЗі, почало діяти спеціальне мито 14,57% від вартості.

У 2020 році ЗАЗ відновлює випуск автомобілів групи Renault: з 2017 року французькій компанії належить контрольний пакет АвтоВАЗу.