ЖОРСТКІ ПЕРЕМОВИНИ

Інвестори у відновлювані джерела енергії (ВДЕ) в Україні в ці дні витрачають багато бензину. Вони, їх юристи та радники по кілька разів на день виїздять на зустрічі. Їх авто можна побачити в найрізноманітніших місцях, але в основному - біля офісів Мінекоенерго та Кабміну. 

Основний предмет зустрічей - Меморандум про реструктуризацію зобов'язань держави перед інвесторами у ВДЕ. Цей меморандум може зафіксувати умови реструктуризації "зеленого тарифу". А конкретніше - що отримають інвестори, що принесли в Україну 8 млрд євро в обмін на зниження тарифу.

Довкола цього Меморандуму ведеться запекла боротьба. Стосовно, буквально, кожного його пункту і кожного відсотку зниження "зеленого тарифу" - десятки та сотні електронних листів із усе новими версіями та обговорення на десятках офіційних та неофіційних зустрічей. 

Читайте также - Зеленский VS Порошенко: кто оказался большим реформатором за первый год

Подібне напруження - цілком закономірне для таких переговорів. Уявіть собі, що у вас забирають 10%, 15% або 25% вашої зарплати. Або що ваш бізнес втрачає 20% вхідного фінансового потоку (для багатьох бізнесів - це одразу смертний вирок). А ще на нього уряд хоче накласти додаткові зобов'язання. Зрозуміло, що такі переговори не будуть легкими.

Особливо, якщо у вашої компанії кредит у банку, і ви вже оплатили десятки мільйонів євро за вітротурбіни, їх вже виготовили і вони їдуть в Україну. Або, якщо ви встановили трансформатор за 5-7 млн євро, як вимагають техумови від оператора мережі. Але при цьому може виявитись, що ваша станція ніколи не запрацює - бо не буде готова до строків зафіксованих у Меморандумі. 

Уряд займає жорстку позицію щодо інвесторів. Зрештою, йому поставлене завдання не допустити підвищення тарифів на електроенергію для населення за будь-яку ціну. І на користь уряду грають значні невиплати від ДП "Гарантований Покупець" - вони роблять інвесторів більш схильними до компромісів.  Але тут важливо усе-таки домовитись. Заради інтересів самого ж уряду. 

ПРОСТІР ДЛЯ КРОКУ ВПЕРЕД

Справа в тому, що сам уряд повинен бути зацікавлений у домовленості з інвесторами у ВДЕ. Хоча б тому, що вже цієї осені виконуюча обов'язки міністра Ольга Буславець обіцяла конкурс на високоманеврені балансуючі потужності. 

Балансуючі потужності, якщо простіше - це ті електростанції, які можуть швидко запускатись і давати більше чи менше електроенергії - відповідно до потреб енергосистеми. І зараз нам потрібні саме такі потужності - щоб збалансувати слабко прогнозовані сонячні та вітрові електростанції. 

Читайте также - Славянский шкаф Дмитрия Гордона

Їх побудова - зовсім не дешева справа і вимагає значних інвестицій. Ми говоримо про мільярди. І це не в гривнях. 

Отже, уряд України восени збирається організовувати конкурс між інвесторами, що пропонуватимуть різні варіанти цін за мегават-годину потужності та різні технологічні рішення. І уряд мав би бути зацікавлений у тому щоб інвесторів було якнайбільше. Наприклад, європейські, американські (а може і азійські) інвестори можуть прийти із доступом до дешевшого капіталу. 

А ЯКЩО НЕ ДОМОВЛЯТЬСЯ?

Якщо уряд зараз не домовиться з інвесторами у ВДЕ, то восени іноземці можуть просто не прийти на конкурси з побудови нових балансуючих потужностей. Я не уявляю, чим їх можна буде переконувати, якщо зараз не буде позитивного, прийнятного для усіх сторін рішення. 

"Знаєте, ми не домовились із попередніми інвесторами, порізали їм тариф і вони з нами зараз судяться, але Ви вкладайте", - дуже непереконлива позиція. 

Читайте также - Шесть лет войны на востоке Украины, а любовь к Русскому миру только крепнет

Серед інвесторів того рівня, які можуть вкладати у великі енергетичні об'єкти мало тих, хто не здійснює розвідку. І хто заходить в країну не дізнавшись, а як стосунки в уряду та інвесторів. І звісно, вони спілкуватимуться із тими, хто вже вкладав кошти в українську енергетику. 

Якщо сучасні власники ВДЕ-електростанцій розкажуть, що домовленості тут не дотримуються, а переговори не ведуть до результатів - матимемо лише внутрішніх інвесторів. Конкурс буде невеликою вечіркою для двох-трьох добре відомих осіб. І навряд чи уряду сподобається ціна балансуючих потужностей, які вони пропонують. 

Особисто я сподіваюсь, що в Міністерстві енергетики і екології розуміють ці ризики. І попри всі складнощі, завершать переговори з інвесторами прийнятним для всіх рішенням.