Тут трішки перемоги підвезли! 

Вийшов новий рейтинг Doing Business - 2020 від Світового банку. Україна піднялася на сім позицій - з 71 на 64 серед 190 країн світу. 

За рік покращились показники у п’яти з 10 індикаторів. Три не змінилися, а ситуація з податками та банкрутствами навіть погіршилася. Мені заперечать, що днями набрав чинності непоганий кодекс про банкрутство. Справа в тому, що, хоч часова позначка рейтингу натякає на 2020 рік, всі показники зафіксовані на весну цього року. 

Тому заслуги нової влади у зростанні рейтингу немає. Давайте віддамо належне старій Верховній Раді (ХІІІ скликання), президенту Петру Порошенку та уряду Володимира Гройсмана. Для об‘єктивності слід відзначити, що, за оцінкою авторів рейтингу, минулого року Україна не потрапила у двадцятку країн, котрі провели наймасштабніші реформи. Хоч ми це і так знали.

Для нової влади теж буде корисно ознайомитися з рейтингом Doing Business. Чітко видно, над чим слід завзято попрацювати. Зокрема, це підключення до електромереж та судова реформа. В обидвох категоріях є певні зрушення, але значно більше ще потрібно зробити. 

На жаль, у рейтингу немає окремих категорій «рейдерство» та «взаємодія з правоохоронними органами». Де ми з високою вірогідністю могли би претендувати на перше місце (знизу). 

Ну ось, починав з #перемоги, а скотився до #зради.