Зачинені для відвідувачів кафе та торгово-розважальні центри, скасовані події та обмежений рух через кордони – це не кадр з апокаліптичного фільму, а неповний перелік тих обмежень, з якими зіткнувся бізнес внаслідок карантинних заходів. Як і в інших країнах, запропонували план першочергових податкових послаблень для бізнесу в умовах обмеженої діяльності. Відповідні законопроєкти №3220 та №3219 вже підписані президентом та містять низку тимчасових послаблень для бізнесу.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

1. Більше часу на сплату ЄСВ без штрафів

Єдиний соціальний внесок платять всі – і ті, хто працює самостійно, і ті, хто утримує штат працівників. Тож рішення прийняли для кількох випадків.

Перше стосується всіх – звільнення від штрафів та пені за несвоєчасну або неповну сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) та несвоєчасне подання звітності в період з 1 березня до 30 квітня. Наприклад, якщо у підприємця немає змоги сплатити нарахований за ці місяці ЄСВ або є можливість сплатити лише частково, штрафи до нього не будуть застосовуватися. Санкції будуть скасовані, навіть якщо з певних причин їх нарахують. Це стосується і ЄСВ за працівників. Але сплатити внесок таки доведеться, оскільки після 30 квітня, якщо не відбудеться змін, санкції знову діятимуть.

Читайте також - Бізнесу дуже потрібна підтримка держави. Перші кроки зроблені. Чи достатньо їх

2. Звільнення ФОПів від сплати ЄСВ

Друге рішення стосується найменшого бізнесу – це ФОПи, члени фермерських господарств та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, наприклад, адвокати, нотаріуси, приватні репетитори та інші. Для більшості ФОПів-спрощенців мова йде про суми трохи менш як 1040 грн/міс, для інших - це 22% від щомісячного прибутку.  За період з 1 березня до 30 квітня ця група підприємців може не нараховувати ЄСВ за себе. Разом з тим, ЄСВ за найманих працівників нараховувати треба, а от сплатити можна з вищезгаданою відстрочкою.

3. Більше часу на сплату податків без штрафів

До підприємців, які порушать вимоги податкового законодавства, санкції також не будуть застосовуватися. Тобто, якщо підприємство, наприклад, прострочить сплату податку на прибуток з 1 березня до 30 квітня, штрафи та пеня за цей період нараховуватися не будуть.

Це не стосується порушення податкових обов’язків з  податку на додану вартість (ПДВ), акцизів та ренти. Виключення становлять також порушення договорів страхування життя та недержавного пенсійного забезпечення, відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, а також порушення правил обліку, виробництва та обігу етилового спирту та пального.

Читайте також - Крах економік і масові банкрутства: що буде, якщо ми не приборкаємо коронавірус

4. Звільнення від податків на нежитлову нерухомість та землю

Закон окремо передбачає послаблення для власників та користувачів земельних ділянок та комерційної нерухомості. За період з 1 березня до 30 квітня вони звільняються відповідно від плати за землю, яка використовується у господарській діяльності, та податку на нежитлову нерухомість. Оскільки, на період карантину зачинилися та не приносять доходу багато магазинів, концертних залів, коворкінгів та інших комерційних площ, такі податкові пільги будуть на часі для їх власників.

5. Мораторій на перевірки бізнесу

Під час карантину з 18 березня до 31 травня буде діяти мораторій на документальні та фактичні податкові перевірки бізнесу, а вже розпочаті будуть призупинені. Оновлений графік перевірок Державна податкова служба вже пообіцяла опублікувати до 30 березня. На планові неподаткові перевірки в цей період також буде діяти мораторій. Це дозволить бізнесу пристосуватися до нових умов роботи та уникнути зловживань з боку контролюючих органів.

Читайте також - "Антивірусні" заходи для бізнесу: корпоративне управління з дому

6. Більше часу на оплату комунальних послуг

Зараз за борг за послуги житлово-комунального господарства споживач повинен платити штрафи та пеню. Змінами передбачено, що до 1 липня у разі прострочення платежів за житлово-комунальні послуги, штрафи та пеня на суми заборгованості нараховуватися не будуть. Ця норма діє для всіх споживачів, включно з бізнесом. Так ми даємо змогу підприємствам і далі використовувати комунальні послуги в потрібних обсягах зараз та зменшити негативні наслідки у разі прострочення оплати. 

7. Продовження строків переходу "спрощенців" на РРО

Відповідно до змін у законодавстві, ближче до кінця року всі "спрощенці", окрім першої групи, мають перейти на використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО) – частина з 1 жовтня 2020 року, решта з 1 січня 2021 року. При чому, тестуються програмні реєстратори, які можуть формувати чек безпосередньо в смартфоні або планшеті.

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Карантин вніс корективи в діяльність підприємств, а отже – і в можливості певний час активно тестувати технології. Тому всі встановлені строки обов’язкового переходу на РРО подовжуються на 3 місяці - до 1 січня і 1 квітня 2020 року відповідно.

8. Визнання карантину форс-мажором

Встановлений Кабінетом міністрів карантин офіційно буде вважатися форс-мажорною ситуацією. Таке доповнення до офіційного переліку форс-мажорів ввели законопроєктом №3219. Це може бути корисним для бізнесу, який через карантин не зможе виконати умови своїх контрактів, оскільки форс-мажор звільняє підприємців від відповідальності перед контрагентом.

Читайте також - Карантин - це форс-мажор чи ні?

Загальний карантин точно внесе значні корективи не лише у повсякденне життя громадян, але й в економічні плани бізнесу. Напрацьовані зміни повинні підтримати підприємців у важких умовах, допомогти зберегти бізнес та більш швидко і легко відновитися та повернутися до звичного режиму роботи.