Нарощування видобутку власного газу згадується у програмах майже всіх політичних партій, які пройшли у парламент. Такі цілі декларує Слуга народу, Голос, Європейська Солідарність, Батьківщина. Ціль благородна, адже використання власників ресурсів, – це шлях до посилення енергетичної незалежності країни.

Однак інвестиції у видобуток вимагають великих коштів і багато часу. Особливість газого бізнесу – необхідність вкладення значних інвестицій на початку проекту (для розвідки, буріння) і повернення їх уже під час видобутку газу, протягом тривалого часу.

Саме тому для видобувних компаній, які починають працювати з країною, такою важливою є можливість планувати свою діяльність не на рік-два, а на кілька десятків років. Стабільність законодавства і послідовність політики уряду – найважливіші фактори оцінки політичних ризиків компаній.

Читайте также - Компания экс-депутата Госдумы будет добывать газ в Черном море

Послідовність політики уряду має бути видимою з перших кроків роботи з інвестором. Чи на етапі проведення аукціонів з видачі ліцензій, чи на етапі оголошення конкурсу по УРП – важливо, щоб правила для компаній були чітко прописаними і зрозумілими. Таким чином буде забезпечена максимальна конкуренція, а результат буде зрозумілим для всіх учасників конкурсу.

Новий уряд, який буде сформовано восени, працюватиме над ситуацією, що склалась з конкурсом по ділянці "Дельфін" (одна з найбільших газоносних ділянок у Чорному морі. - Ред.), та конкурсом на УРП по трьох нових ділянках.

(Кто борется за крупнейший газовый участок в Черном море? Подробности читайте здесь. Дело "Дельфина": почему экс-депутат Госдумы пригрозил Кабмину судом? - читайте десь

Щоб розраховувати на увагу та участь відповідальних та міжнародних інвесторів, важливо, щоб було враховано наступні фактори:

1. Тривалість конкурсу. Вона має бути довшою.

Якщо ми хочемо залучити іноземних інвесторів на ділянку, до них треба добігти. Будемо чесними – великі інвестори до нас у довгій черзі поки не стоять.

2. Інформація про ділянку.

Чим більше інформації, тим чіткіше розумітиме компанія, що треба робити і наскільки приваблива пропозиція. Тим кращою буде і заявка. Такі матеріали готували Держгеонадра і Асоціація газовидобувних компаній, але їх треба випускати більше і поширювати далі.

3. Прозорість і публічність процесу.

Справедливо сказати, що конкурс на УРП щодо дев'яти нафтогазових ділянок був доступним для зовнішніх експертів. Міністерство енергетики дало безперешкодний доступ до всіх заявок. Принцип відкритості має бути дотриманий надалі.

Читайте также - Кто будет добывать газ в Украине: названы победители 9 конкурсов

4. Критерії оцінки.

Критерії мають бути зрозумілими і чіткими. Вони також мають засновуватись на тому, що потрібно уряду в першу чергу: гроші від розподілу продукції, бонус на першому етапі, швидкість вкладених інвестицій і отримання перших результатів. Усе відразу отримати неможливо, треба виставляти пріоритети.

5. Сформована переговорна позиція уряду.

Іти на переговори з компанією, яка до того уклала вже багато аналогічних договорів, треба підготовленим. З іншого боку столу будуть сидіти юристи і переговорники з багаторічним стажем, з нашого - новачки. Для цього треба мати вже в руках сформовану позицію по "червоних лініях". Ідеально - модельну угоду, по якій вести переговори. Аналітичний центр Діксі Груп планує перекласти кілька угод, які використовувались в інших країнах, і вже найближчим часом передати уряду українську версію – для формування власного бачення, позиції та відповідного документу.