Песимістичний сценарій розвитку подій

В цьому сценарії Володимир Зеленський стає інструментом в руках Ігора Коломойського та діячів режиму Віктора нуковича. Вони успішно використовують його для відновлення втрачених статків, перерозподілу власності та помсти Петру Порошенку.

Успішне формування більшості у Верховній Раді та вертикалі контролю над судами дозволяє відкотити реформи, які зменшували корупційні можливості, та збільшити повноваження та вплив президента і його оточення. Останнє починає використовувати це для рейдерства, що підриває інвестиційний та бізнес-клімат в країні.

Перегляд рішень про націоналізацію ПриватБанку ставить хрест на співпраці України з МВФ. Це призводить або до дефолту України за боргами і чергової фінансової кризи, або до масштабних домовленостей з Росією, загрози втрати суверенітету та кривавого вуличного протистояння.  

Читайте также - Борьба за независимость: НБУ запустил тематический сайт

Нейтральний сценарій 

Володимир Зеленський виявляється неспроможним нав’язати свою волю панівним політичним елітам. На фоні слабкості нового президента в перші місяці правління вони успішно консолідуються перед парламентським виборами, і партії Зеленського не вдається сформувати стійку більшість, яка б підтримувала його ініціативи.

Нова Рада є вкрай фрагментованою, коаліції нестійкими, можливими є ще одні дострокові вибори за кілька років.

Вплив президента поступово спадає, громадяни розчаровуються в ньому на фоні неспроможності принципово змінити ситуацію в країні. Постійні конфлікти з Радою та урядами нагадують часи правління Віктора Ющенка.

Читайте также - Коломойский призывает отказаться от реформ. Зачем

Водночас, великі виплати за зовнішнім боргом змушують гілки влади консолідуватися в критичні моменти. Наприкінці 2019 року вдається узгодити нову кількарічну програму з МВФ, але за нею країна отримує лише кілька траншів. Цього достатньо, щоб не допустити дефолту, але постійна загроза нової кризи та відсутність значущих реформ не дає економіці вийти на зростання, швидше за 2-3%.

Трудова міграція до ЄС збільшується.

Євроінтеграція відстає від плану за Угодою про асоціацію, питання перспективи членства України в ЄС не розглядається. На фоні малих іноземних інвестицій економіка країни залишається залежною від конюнтури цін на ринках сировини.

Оптимістичний сценарій 

Після перших тижнів на посаді Володимир Зеленський тверезо оцінює спроможність людей в своєму оточенні до державного управління на користь країни.

До команди президента та його партії залучаються авторитетні, професійні та патріотичні управлінці та політики. Шкідливі та незаконні ініціативи блокуються президентом, корисні для демократії та економіки положення програми починають реалізовуватися.

Читайте по теме - Выкрутимся или нет? Три сценария развития событий в Украине

Партія Зеленського формує у новій Раді коаліцію з іншими новими силами, які відстоюють демократичні та ринкові принципи. Сформований ними уряд викликає повагу у бізнесу та міжнародних кредиторів, що дозволяє швидко усунути ризики фінансової нестабільності.

За кілька років приплив іноземних інвестицій виходить на рівень 2005-2008 років, чому допомагає відкриття ринку землі та прозора велика приватизація. Економічне зростання прискорюється до 5-8% на рік. Наприкінці терміну повноважень Володимира Зеленського починається процес підготовки України до вступу до ЄС.