В передмісті Вільнюса місцеві жителі беруть участь у зйомках подій, які відбувалися в Україні, для американського каналу HBO. Це - серіал "Чорнобиль". Дубровник, що в Хорватії, став столицею Семи королівств "Гри Престолів". Тут знімали майже всі сцени культового серіалу. Будапешт- домівка для "Термінатор - 6" з Арнольдом Шварценеггером та фільмів з Брюсом Віллісом. А Прага - для Віна Дізеля та Джеймса Бонда...

Всі ці, та ще сотні інших світових проектів знімались у наших близьких сусідів. В чому причина? В цих та багатьох інших країнах Європи працює система відшкодування класифікованих витрат іноземним продюсерам на витрачені гроші, так званий рібейт (rebate). Саме завдяки існуванню такої норми, Голлівуд знімає в Європі.

Яка вигода для цих країн? Це - десятки мільйонів доларів, які поповнили їх бюджет, нові робочі місця, відремонтовані та збудовані нові сучасні кіностудії, висока експертиза місцевих фахівців, гроші від туризму та наданих сервісів.

На один витрачений кіношникам долар додається ще три, витрачених на сервіси: готелі, транспорт, тощо. І все це - не в Україні. Хоча ні, завдяки фільму HBO "Чорнобиль", потік туристів до "Зони відчуження" зріс у п’ять разів.

Два роки тому було прийнято Закон "Про державну підтримку кінематографії", де також були передбачені рібейти. Але, встановлена ставка у розмірі 16,6% не була конкурентоздатною для іноземних кінокомпаній, у порівнянні, наприклад, з 20% у Хорватії і Чехії, 30% в Угорщині і Литві. Крім того, не було прийнято відповідних змін до Бюджетного кодексу.

Новий законопроект 1058, який 12 вересня Верховна Рада прийняла за основу, передбачає рібейт у розмірі 25% + 5% за використання українських творів та сюжетних ліній про Україну. Крім того, ці проекти можуть зніматися лише за умови залучення українських продюсерів та фахівців. А це, крім іншого, сприятиме створенню спільних з Україною серіалів та фільмів.

Нам би не хотілося, щоб вони виїздили в країни Євросоюзу на зйомку фільмів. Вони це можуть робити в Україні. Тепер для цього є абсолютно все.

А Україну ми зможемо поставити на кіномапу світу, як нову Мекку для кіно- та телевиробництва. Вся українська індустрія кілька років чекала на прийняття цього закону. І ми зробили їм щирий подарунок напередодні дня українського кіно. А нашим колегам у світі хочеться вже давно сказати – "Welcome to Ukraine!".

P.S. Всі інші форми підтримки українського кіно, включно з фінансування виробництва фільмів, залишаються незмінними.