Якою буде ваша компанія через 10 років, якщо ви перестанете знаходити нові шляхи поліпшення виробничих та операційних процесів, покращення продуктів та послуг?

Відповідь очевидна – компанія помре. Однак, варто розуміти, що саме є поштовхом до пошуку нових рішень та створення нових продуктів.

Трансформація потреб та вподобань споживачів

Поява нових пропозицій товарів та послуг на ринку призводить до зміни смаків та звичок споживачів, створює нові споживацькі потреби, що в свою чергу знову призводить до появи нових продуктів та рішень (смартфони – пауербанки – безпровідні зарядки).

Окрім цінової диференціації, компанії все більше приділяють увагу покращенням функціональних, емоційних та соціальних характеристик продуктів, що призводить до зміни критеріїв цінності в цілих галузях. З’являється потреба у модифікації наявних рішень для кращого задоволення трансформованих потреб споживачів (смарт годинники, влаштовані фото-камери, гібридні мотори).

В результаті, компанії оновлюють та модифікують свої продукти, послуги та методи виробництва, або створюють нові шляхом змін бізнес-процесів та технологій, з метою щонайменше залишитися в межах існуючого ринку та в деяких випадках розширити свою присутність (онлайн банкінг, смарт-нерухомість).

Компанії, які досліджують зміни у вподобаннях споживачів й спрямовують свої зусилля на розвитку інновацій мають змогу не лише зберегти та примножити власних клієнтів, а й першими вийти на нові ринки у ролі лідерів (скороварки, електрокари, онлайн телебачення).

Варто розуміти, що попит сьогодні не дорівнює попиту завтра – споживачі з часом стають вимогливішими, а їх потреби вимагатимуть нових рішень. 

Розвиток нових технологій

Темпи розвитку та впровадження нових технологій будуть збільшуватися через конвергенцію технологій у нові комбінації та кумулятивний характер технологічних змін. Нові технологічні рішення передбачають вихід за межі усталеного розуміння та розвиток нових потреб споживачів та нових виробничих процесів, що можуть бути задоволеними виключно новими технологіями.

Фактично, розвиток нових технологій не дає можливості конкурувати компаніям, які не впроваджують інновації – такі гравці втрачають позиції й вимушені залишити ринок більш інноваційним гравцям.

Єдиним виходом з ситуації постійного технологічного розвитку сучасного світу є впровадження інновацій у діяльності компанії. Великі дані, Інтернет речей, штучний інтелект, відновлювальна енергія, дрони, біотехнології, нанотехнології, 3D принтери, робототехніка тощо демонструють великий потенціал для досягнення сталого світового технологічного розвитку.

Поява нових викликів та проблем що постають перед бізнесом

Потреба у зростанні продуктивності, аналізі великих масивів даних, розробці унікальних конкурентних бізнес-процесів створює умови для формування внутрішніх викликів та проблем, вирішення яких дозволить бізнесу зробити ковток свіжого повітря. Паралельно з розвитком технологій, трансформації потреб та вподобань споживачів, що формують набір зовнішніх викликів для компаній, перед компаніями постають завдання щодо аналізу можливостей виходу зі шляху сповільнення та зникнення.

Постає питання переходу компаній до прискореного впровадження інноваційних рішень для втримання позицій на ринку, створення цінності для задоволення потреб як споживачів так і потенційних споживачів (так званих «неспоживачів»), які через фінансові/логістичні/ціннісні фактори не купляють продукти даної категорії (Airbnb, Uber, Grammarly, Skype).

Створення унікальних переваг компанії на ринку

У будь-якій сфері споживач надає перевагу одному продукту порівняно з іншим. Для того, щоб споживач придбав саме цей продукт, компанії необхідно запропоновувати щось краще, якісніше, дешевше, адже споживач приймає рішення щодо купівлі продукту на основі зіставлення альтернатив та їх функціональних, емоційних та соціальних функцій.

Якщо компанія володіє унікальним продуктом, безальтернативним рішенням, або її продукту притаманні унікальні переваги – вибір споживачів буде очевидним. Інноваційне рішення завжди має унікальні переваги й сприяє залученню споживачів через відсутність можливості вибору між альтернативами (AppleWatch та Airpods від Apple, автомобілі Tesla, відкрита операційна система для смартфонів Android).