Як правило, новорічний ажіотаж у всіх починається в грудні. Але логісти відчувають приближення Нового року ще з жовтня. І саме від того, як будуть налагоджені логістичні процеси,  залежить, чи отримає ваша дитина бажану іграшку під ялинку. Бо ЯКЩО: від виробника невчасно відвантажать, логіст не знайде оптимальний шлях для відправлення, склад не проконтролює вчасно запаси, вантажівка виїде на день пізніше, бізнес втратить клієнта і "заробить" мінус до репутації. Кінцевий покупець в такому випадку отримає головний біль та необхідність шукати товар деінде.

Щоб таких неприємних "якщо" уникнути, нижче – кілька порад: як побудувати логістичні процеси під час "гарячого" передноворічного сезону

Планування

Будь-який адекватний бізнес прогнозує обсяг робіт, особливо в сезон пікових навантажень. Прогнозування обсягів продажів та організація своєї роботи відповідно до цього – обов’язкове завдання логіста. Наприклад, в передноворічний період на наших складських комплексах ми обробляємо на 30-40% більше товару, ніж у звичайному режимі. Звичайно, готуємось до такого навантаження завчасно: плануємо роботу персоналу, резервуємо складські площі, зіставляємо графіки прийому і відвантажень товарів. 

Максимальна автоматизація процесів

Це стосується не лише "гарячого" періоду, але саме під час пікових навантажень автоматизація стає вкрай необхідною, а її відсутність одразу дається взнаки. Чим більшу частину роботи  буде автоматизовано, тим точнішим та оперативнішим буде виконання завдань. 

Персонал

Автоматизація - це, звісно, добре, але без кваліфікованого персоналу вам все ж не обійтись. Завчасно потурбуйтесь про обізнаність працівників, переконайтесь, що вони знають, як працювати в посиленому режимі. Якщо ваша логістика на аутсорсі, поцікавтесь у підрядника, яких конкретних заходів він вживає для безперебійної роботи в піковий період. Наприклад, ми у передноворічний період збільшуємо кількість складського персоналу та переводимо його на посилений режим роботи у дві зміни – з 9 до 00. Це дає змогу обробляти одне замовлення протягом 8 - 11 хв. 

Додаткові послуги

Вітальні листівки, стрічки, брендування упаковки – логістичний провайдер все це може реалізувати на етапі комплектації замовлення. Потрібно тільки завчасно про це потурбуватись. 

План "А", "Б" , "С"

Як показує практика, перестрахуватись від всього неможливо. В жовтні ви навряд чи спрогнозуєте, якою буде погода в кінці грудня, чи застрягне вантажівка на митниці, чи потрапить в затор. Є речі, які неможливо передбачити настільки завчасно. Але ви можете припустити і змоделювати декілька варіантів розвитку подій, а значить – бути готовими до різних обставин. 

Контроль

Тримайте руку на пульсі усіх процесів. Немає дрібниць - найменша похибка та неточність можуть вилитись у порушення термінів поставок, втрату товару і т.п. Якщо забезпечуєте логістику самостійно - контролюйте кожен процес на всіх етапах, користуєтесь послугами сторонньої логістичної компанії – контролюйте підрядника і перевіряйте все, що викликає сумнів чи занепокоєння. 

Вдихайте глибоко у жовтні, бо видихнути і ненадовго розслабитись вдасться тільки у лютому.