От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
Запорожский автомобильный завод (АвтоЗАЗ), презентация ЗАЗ Forza

Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ) починає випуск автомобілів групи Renault.

Ми вирішили нагадати, які ще відомі автовиробники випускали авто в Україні. А головне: чому зрештою вони від нас пішли.

Daewoo Motors 

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
ЗАЗ Lanos

Корейська корпорація Daewoo Motors створила з АвтоЗАЗ спільне підприємство у 1998 році. Після цього почався випуск легкового автомобіля "Таврія-Нова". У цехах Іллічівського заводу "ІЗАА" почали збирати моделі Nubira, Lanos, Leganza. 

Модель Daewoo Lanos стала справжньою легендою для українського ринку — ЗАЗ випускав її впродовж 1998-2017 років. Згідно з даними AUTO-Consulting, Daewoo Lanos (включно з моделлю Sens) став найбільш продаваним автомобілем в Україні за 2000-2016 рр.

У грудні 2017 року ЗАЗ оголосив, що припиняє збирати цю модель. Причинами виробник назвав економічну ситуацію в країні, падіння попиту та засилля "євроблях".

Skoda 

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
Сборка автомобилей на заводе Еврокар

У 2001 році чеська компанія Skoda видала ліцензію на виробництво легковиків закарпатському заводу Єврокар.

І вже з 2002 року майже всі нові автомобілі Skoda, що продаються в Україні, вийшли саме з цього конвеєра. З квітня 2002 року стартувало серійне виробництво автомобілів Octavia, через пів року з конвеєра заводу зійшла перша Škoda Fabia, а в березні 2003 року почали виробляти модель Superb. 

Свого часу на Єврокарі збирали й складні моделі на кшталт Octavia 4х4 і Skoda Octavia Scout.

Зараз автомобілі Skoda залишились єдиними "легковушками", які продовжують збирати в України. Щоправда, їх теж небагато — у липні зібрали 172 авто, на 68% менше, ніж рік тому.

Opel 

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
Opel Astra G Source: Wikimedia

11 квітня 2003 року Opel та ЗАЗ підписали договір. Він був знаковим, оскільки до цього Україні жодний іноземний виробник зі світовим ім'ям не давав дозволу на повну, а не "викруткову" збірку машин. Opel дозволив імпорт, кінцеве складання, дистрибуцію та обслуговуванні моделей Vectra, Astra і Corsa зі ввезених в Україну машинокомплектів, а також дрібновузлове виробництво (зварювання, фарбування, збирання) Astra на заводі в Запоріжжі.

Згідно з планом, всі зібрані авто мали продаватись в Україні. Якщо б рівень локальної складової перевищив 50%, Україні дозволили б постачати авто Opel в інші країні, зокрема в Росію. У 2008 році від виробництва довелося відмовитися через фінансову кризу.

KIA 

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
Kia Cerato Source: Wikimedia

У 2005 році випуск автомобілів південнокорейского бренду почав Луцький автомобільний завод (корпорація "Богдан"). Договір передбачав виготовлення на ЛуАЗ з машинокомплектів методом великовузлової збірки моделей Picanto, Rio, Cerato, Sorento, Opirus та Magentis.

У 2009 році корпорація "Богдан" повідомила про припинення дистрибуції автомобілів Kia в Україні. Пояснили це різними поглядами на розвиток бренду в Україні корейської Kia Motors та дистриб'ютора.

У тому ж році контракт на збірку та дистрибуцію південнокорейських автомобілів KIA підписав ЗАЗ. Йшлося про моделі Cee'd та Sportage. У вересня 2013 року видання Коммерсант писало, що Kia Motors Corporation до кінця року підпише угоду про ліцензійне виробництво на ЗАЗі одразу чотирьох моделей: Сee'd, Sportage, Sorento і Cerato. Втім KIA  вирішив зосередити виробництво в Росії.

Geely

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
Автомобілі Geely Джерело:Geely Automobile

У вересні 2013 року Geely Automobile уклала договір для збірки деяких моделей своїх авто з Групою компаній АІС. Згодом на Кременчуцькому автоскладальному заводі збирали практично всі популярні на той час моделі: GX2, GC2,MK, MK-Cross, Emgrand 7. 

З 2007 по 2012 рік на заводі в Кременчуці збирали модель Geely CK, від якої відмовилися навесні 2013 року. Тоді це пояснили тим, що постачання готових автомобілів з Китаю обходиться дешевше.

Із серпня 2014 року АІС припинила виробництво авто Geely через "систему існуючих тарифних норм". Наприкінці 2015 року КрАСЗ оголосив себе банкрутом.

Hyundai 

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
Hyundai Santa Fe Source: Wikimedia

У жовтні 2005 року корпорація "Богдан" оголосила про початок серійного випуску автомобілів Hyundai на Луцькому автомобільному заводі. Першою моделлю стали позашляховики Hyundai Santa Fe, випущені на ЛуАЗі. В майбутньому домовились випускати також автомобілі Hyundai Tucson, Hyundai Elantra, Hyundai Matrix.

У 2008-му Hyundai Motors Co. підписали угоду про дрібновузлове виробництво моделі Tucson на потужностях заводу корпорації в Черкасах. 

У 2011 компанія вивчала ринок, щоб відкрити в Україні власний завод, але у 2012 році корейці вирішили вкласти $607 млн в розвиток турецького заводу Hyundai. 

У 2015 році Hyundai відмовився від збірки моделей на заводі у Черкасах: "зважаючи на існуючу систему оподаткування автовиробництва в Україні", пояснив тоді новопризначений гендиректор Хюндай Мотор Украина Ігор Гладковський.

Mercedes та Audi  

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
Mercedes-Benz E-240 Classic Source: Wikimedia

На початку 2000-х в Україні випускалися справжні преміальні Mercedes. Зокрема, з в 2002 році модель Mercedes-Benz почали збирати на Іллічівській філії ЗАЗу (зараз Чорноморськ). 

На потужностях ЗАЗу планували великовузлове складання мерседесів класу “E" та “M”.

Також в Україні збирали Audi, щоправда в малій кількості та недовго. З 2004 року легковики Audi для українського ринку збирали на закарпатському Єврокарі. Також великовузловим  складанням Audi займався автодилер Vipos на своїх потужностях у Херсоні. Проєкт закрили в 2009 році через підняття мит на комплектуючі з 1% до 10% та додаткового акцизу. 

“Збирати німецькі кари в Україні стало невигідно”, - розповів в інтерв'ю газеті "Комерсант" генеральний директор автогрупи "Віпос" Віктор Постельников.

ВАЗ

От Lada до Mercedes: какие иностранные авто выпускали в Украине до Renault. Вся история
ВАЗ 21093 Джерело: autocentre.ua

Історія збірки російських ВАЗів в Україні почалася в 2001 році — на створеному для цього херсонському заводі Анто-Рус. Зварений, пофарбований і навіть зібраний в Росії кузов приїжджав в Україну та проходив дозбірку. Так до 2003 року на заводі збирали серії ВАЗ-2106, 21043, 21073 та "девятки" - 21093 і 21099. Згодом Анто-Рус переключився на виробництво автобусів, а російські лади почали збирати на інших українських підприємствах.

Випуск "четвірок", "п'ятірок" і "сімок" налагодили в складальних цехах підприємства КрАСЗ у Кременчуці (АІС).

У 2001 році виробництво класичних Жигулів і Нив почалося в Луцьку — на заводі ЛуАЗ (Богдан Моторс). “Десятки" (ВАЗ-2110) збирали на спеціально створеному для випуску автомобілів цієї моделі підприємстві "Богдан" у Черкасах. А ще корпорація налагодила виробництво з російських компонентів моделей під власним брендом. До прикладу, впродовж 2009-2014 років на базі Lada 2110 випускали модель Bogdan 2310.

У 2004 до складання ВАЗів в Україні долучився ЗАЗ. Тут до 2011 року збирали "дев'ятки" 21093 і 21099.

Станом на 2011 рік українські підприємства займали 90% зарубіжної збірки АвтоВАЗу. У квітні 2014-го, після початку війни, постачання машинокомплектів з Росії припинилося. З 2016 року на всі автомобілі, зібрані на АвтоВАЗі, почало діяти спеціальне мито 14,57% від вартості.

У 2020 році ЗАЗ відновлює випуск автомобілів групи Renault: з 2017 року французькій компанії належить контрольний пакет АвтоВАЗу.