(укр.)

Зареєстрований у Верховній Раді України законопроект №2047 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об’єктів нерухомості", здатен, нарешті, навести лад у сфері оцінки нерухомого майна, прибравши низку сумнівних посередників, які вимагають чималі гроші в українців. 

Зараз громадяни України сплачують 1800 грн чотирьом приватним електронним майданчикам за реєстрацію інформації зі звіту про оцінку в Єдиній державній базі даних Фонду державного майна. До 18 липня 2018 року така реєстрація була безкоштовна, а, починаючи з цієї дати, українці сплатили за "послуги" цих майданчиків близько 1 млрд грн.

Єдина їх функція - передача інформації від оцінювачів до державної бази та повернення оцінювачам результатів обробки цієї інформації державним автоматичним модулем.

Для цих послуг взагалі не потрібні посередники, а гроші за користування державною базою даних і державним електронним модулем мають надходити виключно до державного бюджету, вважають експерти та представники професійних асоціацій.

Законопроект №2047 встановлює фіксовану плату плату за реєстрацію звіту про оцінку майна у розмірі 20 грн, які підуть не до чиєїсь кишені, а до держбюджету.

Водночас у Верховні Раді зареєстрували альтернативний законопроект №2047-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об'єктів нерухомості шляхом діджиталізації розрахунку податкової вартості нерухомості", який зберігає ці електронні майданчики. І їх перетворюють фактично на монополістів: новий посередник повинен буде отримувати у них дозвіл на функціонування.

Цей законопроект запроваджує і такий юридичний нонсенс, як "податкова вартість", якої не існує у жодній країні світу. При запровадженні ринку сільськогосподарської землі, е-майданчики зможуть оцінювати також і її вартість. Але законопроект №2047-1 не передбачає апеляції на цю оцінку, що суперечить міжнародній практиці.

Більше того, через використання модуля оцінки для кожного майданчика окремо, можуть виникнути різні підходи у визначенні оцінки. Це може стати підґрунтям для маніпуляцій та зловживань. За словами колишньої держуповноваженої Антимонопольного комітету України Агії Загребельської, під час розслідування діяльності майданчиків, "шантажем" була можлива зупинка всіх процесів купівлі-продажу нерухомості. Тобто чотири приватні компанії здатні "вимкнути" весь ринок нерухомості.

На підтримку законопроекту №2047-1 розпочалася інформаційна кампанія у ЗМІ для введення в оману народних депутатів. Автори маніпулюють словом "діджиталізація", яке є у назві законопроекту, - щоб презентувати документ як інноваційний. Насправді ця "діджиталізація" проявляється лише в скасуванні можливості уточнення параметрів об'єкта нерухомості.

Автори законопроекту вважають, що майданчики будуть самостійно проводити оцінку майна. Але це знову маніпуляція, оскільки неможливо визначити вартість нерухомості без її відвідування, особливо, якщо це стосується нестандартної нерухомості

Мета законопроекту №2047 - ліквідація корупційні схеми з чотирма посередниками при продажі або даруванні нерухомості. За ці угоди українці будуть сплачувати значно менші кошти, які підуть не комусь у кишеню, а напряму до держбюджету. Тоді як альтернативний законопроект №2047-1 під соусом модного слова "діджиталізація" пропонує не тільки зберегти сумнівні оборудки через електронні майданчики, але й "зацементувати" їхні позиції зайвих посередників.