Верховна Рада Україна прийняла за основу законопроект №1059 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні", яким пропонується скасувати обов'язок сплати пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту. 

В умовах розвитку ринкової економіки даний податок повністю змінив свою суть, а його призначення втратило свою актуальність. Члени Спілки українських підприємців виступають за скасування пайового внеску, і ось чому.

Що ж таке пайовий внесок?

Пайовий внесок – це, фактично, додатковий збір з інвестицій, плата інвестора за право реалізувати свій проект будівництва. Статтею 40 Закону  України "Про регулювання містобудівної діяльності" встановлено обов’язок замовника будівництва (інвестора в будівництво) до моменту введення об’єкту в експлуатацію сплатити до місцевого бюджету пайовий внесок на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури  населеного пункту.  

Розмір пайової участі встановлюється органами місцевого самоврядування та не може перевищувати встановленої законом граничної межі - 10% від загальної кошторисної вартості будівництва для нежитлових та 4% для житлових будівель. Ця сума має бути направлена на розвиток його інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури.

Виходить, що, окрім стандартних для будівництва витрат, - на купівлю чи оренду земельної ділянки, виготовлення та затвердження проектної документації, отримання необхідних дозвільних документів, оплату будівельних матеріалів та будівельно-монтажних робіт, будівництво внутрішніх внутрішньомайданчикових інженерних мереж тощо, - забудовник змушений за свій рахунок здійснювати також будівництво позамайданчикових інженерних мереж та комунікацій, прокладати дороги, будувати дитячі садочки, школи, лікарні при будівництві багатоквартирної житлової забудови.

Далі побудовані ним позамайданчикові інженерні мережі та об’єкти соціальної інфраструктури  замовник передає на баланс експлуатаційних/обслуговуючих  підприємств/установ/організацій, які сьогодні належать іншим підприємцям, в тому числі, олігархічним структурам.

Що відбувається на практиці?  

Нарахування пайової участі -  непрозора процедура із корупційними схемами. А сам податок створює додаткове навантаження на учасників будівельного ринку та  призводить до збільшення цін.

За даними дослідженням Мінрегіону, насправді кошти від пайової участі або не витрачаються на інфраструктуру, або їх цільове спрямування неможливо відслідкувати. Крім того, за сумами надходження до бюджету міста, він складає до 1% від загальних надходжень.

До того ж, великі забудовники знаходять різні способи не сплачувати пайовий внесок, а на малих та середніх лягають реальні платежі. І про яку ринкову конкуренцію можна говорити, якщо собівартість побудованих метрів великих гравців, в результаті, менша?

Як правило, затверджений та діючий на місцевому рівні  порядок розрахунку пайової участі є непрозорим, що створює передумови для корупційних схем. А питання визначення суми пайової участі та зарахування вартості побудованих та переданих замовником об’єктів у сплату пайової участі вирішується органами місцевого самоврядування, як то кажуть, в ручному режимі.

Більше того, витрати на сплату пайової участі враховуються забудовником у вартості побудованої ним нерухомості, і за законами економіки в кінцевому результаті їх сплачує покупець/замовник. 

Вплив пайової участі на позицію України у рейтингу Світового банку Doing Business

Актуальність питання пайового внеску обумовлена не лише доцільністю грошового зобов’язання для забудовників, а й прагненням України підвищити позицію у рейтингу легкості ведення бізнесу: нинішня влада уже озвучила ціль – потрапити до топ-30 країн в рейтингу, а законопроект №1059 покликаний цьому посприяти. 

"Отримання дозволів у будівництві" - один із напрямків рейтингу Doing Business, і направлений визначити сприятливість умов для здійснення інвестування у будівництво в країні.

Оцінюються такі індикатори:

кількість процедур, які потрібно пройти будівельній компанії, щоб побудувати склад;
строк, необхідний для проходження процедур;
вартість - витрати, які необхідно здійснити для проходження процедур (визначається як відсоток від вартості складу);
- індекс контролю якості в будівництві.

За даними рейтингу Doing Business – 2019 (рейтинг визначається  на рік вперед), за напрямком "Отримання дозволів у будівництві", Україна займає 30 позицію серед 190 країн. Показники наступні: 11 процедур строком 85 днів та вартістю 6,3%; індекс контролю якості в будівництві 12 з максимально можливих 15.

Індикатор "вартість" має найсуттєвіший вплив на місце у рейтингу. Для порівняння, у країнах-членів OECD  він складає 1,5%, в країнах Європи і Центральної Азії  – 4 %, а лідером у ньому є Гонконг, Китай з показником 0,6%. 

Наразі сплата пайового внеску є однією із процедур будівництва в Україні. Жодна зі 190 країн, що беруть участь у рейтингу, не має такого обов’язкового платежу для забудовників. Органи місцевого самоврядування у світі навпаки намагаються скоротити адміністративні платежі з метою підвищення конкуренції на ринку будівництва, зниження собівартості будівництва та залучення інвестицій в сферу нерухомості.

Тож, скасування корупційного податку, допоможе вирішити одразу кілька важливих задач:

  1. Боротьба з корупцією.
  2. Зменшення навантаження на учасників будівельного ринку.  
  3. Стимулювання до залучення нових інвестицій у будівництво.
  4. Поштовх для розвитку економіки.
  5. Покращення  позиції  України у рейтингу Doing Business - скасування пайового внеску  сприятиме  підвищенню позиції України за компонентом "Отримання дозволів у будівництві" до 14 позиції.