Останні роки ми, як і багато інших ритейлерів, боремося за право безперешкодного "паралельного імпорту" — ввезення на територію України оригінальних товарів, які компанії легально закупили в інших країнах, заплативши податки і митні збори. Це дає рівні можливості всім гравцям ринку розширяти асортименту продукції, яка потрапляє на полиці супермаркетів, а також забезпечує конкурентну ціну для покупця. 

До минулого року багато гравців ринку роздрібної торгівлі часто були змушені купувати значну кількість товарів тільки у офіційних дистриб'юторів. У листопаді 2019 року набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України". 

Це повинно було сконцентрувати увагу митниці на боротьбі з фальсифікатом, "сірим імпортом" і пошуком контрабанди. Зокрема, Законом встановлено, що заходи щодо сприяння захисту прав інтелектуальної власності не застосовуються до оригінальних товарів, які були виготовлені за згодою правовласника (товари паралельного імпорту) (ч.3 статті 397 Митного кодексу України). 

У той же час, Митна служба в рамках перевірки оригінальності, товарів все ще продовжує "запитувати дозвіл" у офіційних дистриб'юторів, внесених до спеціального митного реєстру, на ввезення товарів іншими імпортерами, які легально закупили товар і мають всі підтверджуючі документи. 

Удосконалити сферу імпорту для ринку роздрібної торгівлі зможе фіксація в законодавстві так званого "міжнародного принципу вичерпання прав на торговельну марку". Тобто, якщо товар уже вийшов на ринок в будь-якій країні світу, то правовласник втрачає виключне право контролювати подальший канал збуту і, як наслідок, одноосібне формування ціни. Повноцінна реалізація міжнародного принципу вичерпання прав дозволить зробити ринок більш конкурентним і різноманітним. У покупців буде більше варіантів вибору товару, який їх зацікавить. 

Законопроект №2255 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності", ініційований першим віце-спікером Русланом Стефанчуком і групою народних депутатів, йде в ногу з цією позицією. Документом, зокрема, пропонується остаточно закріпити в Україні міжнародний принцип вичерпання прав на торговельні марки шляхом внесення відповідних змін до статті 16 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг".

На початку лютого 2020 року Верховна рада прийняла цей законопроект у першому читанні конституційною більшістю. І тут позиція всіх найбільших національних продуктових мереж збігається. Тому компанія "Сільпо" підтримує остаточне прийняття законопроекту №2255.

Застосування міжнародного принципу і безперешкодний паралельний імпорт - дієві конкурентні інструменти для розвитку економіки країни, які будуть сприяти демонополізації ринку. Бо  саме так українські споживачі зможуть отримати доступ до якісних товарів за конкурентними цінами і це розширить асортимент продукції на полицях всіх магазинів. 

Це також стане ознакою здорової конкуренції, яка стимулює легальну підприємницьку діяльність не тільки великих компаній, але і малого та середнього бізнесу через лібералізацію міжнародної торгівлі. А головне - усуне перешкоди і бар'єри на шляху до доступності товарів для всіх українців.