Урок простий: слабке державне регулювання працює на користь приватних компаній, а не громадян.

Питання складні: чому попередні уряди не змогли скасувати режим ПСО, який був настільки очевидно несправедливим? І хто відповість за 23,5 млрд гривень боргів? За гроші, які приватні компанії не заплатили за газ державній компанії, всі ці роки використовуючи слабкість правил ПСО?

Яка ціна "регулювання ринку"? Зазвичай, це академічне питання, яке не передбачає наявності конкретних цифр у відповіді. Але в нашому випадку ми можемо дати дуже чіткі відповіді, визначити конкретні збитки від ПСО, введеного для "захисту громадян" після лібералізації газового ринку. Насправді цей режим захистив не громадян, а приватні газопостачальні (газзбутові) компанії, які обслуговували домогосподарства з 2015 року в рамках ПСО.

Значна частина зобов’язань в рамках ПСО була скасована 1 серпня 2020 року. Це гарний крок. Але є проблема. І вона в тому, що газопостачальні компанії просто не оплачують газ, отриманий до 31 липня 2020 року завдяки ПСО. Чому попередні уряди впровадили ПСО без будь-якого забезпечення платежів, загадка для мене, як фінансиста. Все, що я можу сказати, Нафтогаз не отримав грошей за газ, який поставив. Ми знаємо, що кінцеві споживачі оплатили свої рахунки перед газопостачальними компаніями, громадяни України дуже сумлінні. А от що сталося з усіма цими грошима  далі — загадка.

Такий стан неплатежів створює серйозну проблему для Нафтогазу. Борг газопостачальних компаній перед Нафтогазом наразі складає 23,5 млрд грн. Це змушує компанію формувати та відображати резерви у фінансовій звітності, що чітко визначають Міжнародні стандарти фінансової звітності (за законом, ми маємо звітувати саме відповідно до цього міжнародного стандарту бухгалтерського обліку).

Гроші за поставлений газ мали би дійти до населення України,  адже ми виплачуємо дивіденди державі. Якби лиш газопостачальні компанії сплатили свої борги. І це цілком реально.

Після скасування ПСО, українські споживачі газу можуть змінювати постачальника газу та користуватись перевагами ринкових цін. Нафтогаз пропонує усім газопостачальним компаніям газ не дорожче 6,99 грн за кубометр, однак за умови передоплати або банківської гарантії. Знову ж таки, українські споживачі є дисциплінованими клієнтами з оплатою рахунків близько 100%, і цілком обґрунтовано було б очікувати, що і газопостачальні компанії заплатять Нафтогазу.

Який результат рішення щодо скасування ПСО?

Газопостачальні компанії справно платять за газ і виконують свої фінансові зобов’язання. Отже, якщо це стало можливо сьогодні, це було можливо всі попередні роки.

Рішення уряду щодо ПСО продемонструвало просту істину: чесні приватні газопостачальні компанії не потребують додаткового захисту. Їм потрібні чесні правила гри. А чесні правила гри приносять прибуток державному бюджету. Тим часом, регулювання ринку задля "захисту людей" обійшлось нам у 23,5 млрд грн.

Дуже важливо вивчити цей урок, особливо тепер, коли ми працюємо над підготовкою до нового опалювального сезону 2021-2022 років.

З початку 2021 року спостерігається відновлення економіки. Повертається попит на газ, а ціни на нього повільно відновлюються до докризового рівня. Тому нам потрібно захищати саме людей (річними тарифними планами та прямою підтримкою – субсидіями), а не приватні компанії.