Останній шторм у ЗМІ про "втрати бюджету", нібито спричинені НАК Нафтогаз, виявився абсолютно штучним. Державна аудиторська служба вже спростувала (дуже обтічно не підтвердила. – Ред.) заяви ЗМІ, які були зроблені нібито з посиланням на звіт. Природно, оскільки жоден надійний аудитор не коментує звіт, поки він не буде повністю закінчений, обговорений та доопрацьований.

Однак сумнівні та розгорнуті "висновки", які ЗМІ винесли на публічне обговорення, заслуговують на дискусію. Вони демонструють складність проблеми, з якою Нафтогаз стикається, коли одночасно драйвить реформи і виконує соціальні обов’язки ПСО.

Найважливіший пункт, який важливо пам’ятати: Нафтогаз сплачує всі податки та дивіденди державі. Вчасно і за законом.

ЗМІ повідомляли, що компанія нібито не виплачувала дивіденди за частину проданого газу. Така ідея була представлена під час аудиту, і ми рішуче це заперечили. Ревізори не звернули уваги на те, що ніхто не платив компанії за цей газ. 

Це газ, який незаконно відібрали у нас протягом попередніх опалювальних сезонів. Ми сплатили всі податки, які повинні були сплатити, але в більшості випадків не отримували оплату за газ від посередників. 

Неможливо виплатити дивіденди за гроші, які компанії заборгували. А сьогодні такий борг становить вже 100 млрд грн.

Досі жоден уряд не намагався врегулювати питання боргів компанії з теплопостачання перед Нафтогазом. Мужності зробити це владі вистачило лише цього року.

Ще одне твердження ЗМІ – Нафтогаз "не виконав плани щодо збільшення видобутку". Це правда. Причина – у 2018 році, уряд вчасно не затвердив фінансовий план компанії. А це повністю заблокувало інвестиції у нові потужності. 

“Нафтогаз нібито затримав виплату дивідендів за 2018 рік". Фактично, ми здійснили виплату повністю, згідно закону. І коли тодішній уряд попросив заплатити більше, ми відмовились. Нам потрібно було придбати запаси газу для майбутньої газової війни з Росією. Ми у судах  відстоювали необхідність затримати ресурс для купівлі газу на зиму, а не забирати його в бюджет влітку. І ми відстоювали це рішення в судах.

Ще одна “знахідка": “Нафтогаз створив резерви сумнівних боргів". Це правда. Але це не є порушенням. Нафтогаз працює згідно законодавства України, а звітує згідно міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Ці стандарти передбачають, що резерви щодо сумнівної заборгованості повинні бути передбачені на випадок, якщо люди не погасять свої борги. І ми повинні дотримуватися цих стандартів.

Іншими словами, аудитори не розуміли стандартів звітності та звинувачували нас у тому, що ми не робимо неможливого: не перетворюємо борги та повітря на гроші.

Щоб ці гроші з'явилися, державним органам необхідно виконати свою роботу: вирішити проблему боргів та оновити норми фінансової звітності згідно міжнародних правил.

А для того, щоб Нафтогаз працював добре і отримував прибуток, потрібно продовжувати  ринкові реформи. Ще один важливий момент – потрібно, щоб  ніхто не заробляв гроші на боргах, які Нафтогаз отримати не може. А ще нинішньому уряду доведеться розчистити завали попередніх. Що насправді є пріоритетом як для Нафтогазу, так і для Кабінету міністрів.