Рішенням Уряду Укрзалізницю повернули до сфери управління Міністерства інфраструктури.

Що потрібно зробити вже зараз, протягом 100 днів, щоб перевантажити Укрзалізницю?

1. Оновлення наглядової ради та правління – оптимізація кадрової чисельності центрального апарату Укрзалізниці.

2. Початок реалізації кредитних проектів ЄБРР та ЄІБ – електрифікація напрямку Долинська – Миколаїв, закупівля вантажних вагонів та модернізація інфраструктури. 

3. Інвестиційний проект з спільного виробництва електричних локомотивів – тендер між світовими виробниками Alstom та CRRC.

4. Прийняття законопроекту про залізничний транспорт (проєкт нової редакції Закону України №1196-1 "Про залізничний транспорт України", зареєстрований у Верховній Раді України 6 вересня 2019 року).

Мета - вдосконалення ринкових механізмів господарювання на залізничному транспорті, побудова нової структури взаємовідносин учасників перевізного процесу. У законопроєкті закріплені чіткі та рівні для всіх правила ведення господарської діяльності на ринку залізничних перевезень. Також законопроєкт встановлює принцип рівноправного доступу до послуг інфраструктури, що поширюється на всіх осіб, зацікавлених в отриманні таких послуг.

5. Інвестиційна програма – концесія вокзалів та приватизація непрофільних активів.

Придбання сучасного рухомого складу, модернізація систем сигналізації та зв’язку, безпеки, запровадження сучасних ІТ-систем та інші інновації відкриють можливості для збільшення ефективності.

Інвестиційна програма має бути спрямована на ключові активи: інфраструктура та рухомий склад. Інвестиції мають відповідати таким цілям:

-  усунення нагромадженого недоінвестування в минулі роки в залізничну інфраструктуру;
- збільшення якості та продуктивності рухомого складу, взокрема тягового;
-  ефективний розподіл та управління рухомим складом для забезпечення потреб споживачів вчасно та в найбільш економічно ефективний та вчасний спосіб.

6. Пілотні проекти з допуску приватних перевізників до вантажних і пасажирських перевезень, щоб прорахувати тариф доступу до інфраструктури та обсяг субвенцій з державного та місцевих бюджетів.

7. Підготовка до розподілу компанії на три оператори та виходу на IPO протягом 2020-2021 року.

Отже, ціль проведення структурної реформи Укрзалізниці - організаційне та фінансове розділення оператора інфраструктури та перевізника всередині Укрзалізниці. Це – найперша умова справедливого доступу до інфраструктури.

Трансформація державної залізничної компанії за видами бізнесу дозволить забезпечити прозорість фінансових потоків всередині товариства, підвищити якість управління кожним видом діяльності. Це дозволить Укрзалізниці підготуватися до появи приватних конкурентів на ринку залізничних перевезень. В результаті цих реформ буде створено конкурентний ринок залізничних перевезень та забезпечено рівноправний доступ до залізничної інфраструктури.

Читайте також: Ахметов и Жеваго — поддерживают. Кому еще станет лучше от железнодорожной реформы?

Необхідно зазначити, що ці заходи передбачені Угодою про асоціацію України та ЄС і визначено зобов’язання щодо імплементації 7-ми директив та 4-х регламентів ЄС у сфері залізничного транспорту.

Їх імплементація передбачає, зокрема, забезпечення прозорості та недискримінаційного доступу до інфраструктури залізничного транспорту всіх підприємств залізничного транспорту, покращення послуг залізничних перевезень пасажирів та сприяння інтеграції української залізничної системи в залізничну систему ЄС.

У зв’язку з побудовою нової структури взаємовідносин на залізничному транспорті у проєкті закріплені основні вимоги, обов’язки та права оператора інфраструктури, перевізника, володільця під’їзних колій, норми щодо управління об’єктами інфраструктури, основні вимоги до залізничного рухомого складу та основи діяльності операторів залізничного рухомого складу.

Протягом перехідного періоду (наразі - рік) буде напрацьована та прийнята нова нормативно-правова база функціонування галузі. Цe - правила доступу до інфраструктури, нові процедури доступу до ринка – ліцензування, сертифікація безпеки, допуск

Також АТ Укрзалізниця розроблено стратегію на 2019-2023 роки, яку 12 червня 2019 року погоджено Кабінетом міністрів.

Реорганізація товариства відбуватиметься шляхом трансформації з регіональної структури в бізнес-сегменти: вантажні перевезення та логістика, виробництво та сервіс, пасажирські перевезення, інфраструктура.

У стратегії прописана концепція реорганізації та реалізації непрофільних активів компанії, запровадження нової системи управління перевезеннями, систем управління безпекою та покращення рівня охорони праці, новий підхід до тарифоутворення, довгострокова інвестиційна програма.

Наша ціль, щоб пасажири та вантажовідправники мали доступ до якісних та безпечних послуг перевезення, бо Укрзалізниця - це локомотив економіки України.