Цього тижня Україна офіційно закріпила домовленості з Ізраїлем про поступове зниження мит та розширення торгівлі між нашими країнами. Таку можливість українці отримали завдяки укладеній угоді про зону вільної торгівлі.

Як вплине такий формат співробітництва на розвиток української економіки?

Економічні ефекти

Для України Ізраїль не є домінуючим торговельним партнером. Протягом останніх 5 років річні обсяги експорту українських товарів до Ізраїлю в середньому становили $0,6 млрд (або 1% українського експорту) та $0,2 млрд (або 0,5%) українського імпорту. Такі пропорції зберігаються незмінними майже щороку. Цікаво, що по відношенню до Ізраїлю Україна зберігає позицію чистого експортера: тобто обсяги експорту України перевищують обсяги імпорту щонайменше на $0,4 млрд.

Окрім того, чистий експорт забезпечує приток валютної виручки до країни. Завдяки торгівлі з Ізраїлем річний приток валютної виручки до України становив $0,4 млрд і був рівнозначним обсягу чистого експорту.

Якщо порівняти в обсягах до виплат за зовнішнім боргом України, який у 2018 становив 110,5 млрд грн, то торгівля з Ізраїлем забезпечила 10% таких виплат у 2018 році. З огляду на те, що у 2019 та 2020 роках зобов’язання України за зовнішнім боргом становитимуть вже 150 та 178,5 млрд грн, для України буде важливо залучати валютну виручку через поглиблення торгівельних відносин з країнами світу.

Переваги для споживачів

В структурі торгівлі з Ізраїлем 75% українського експорту (або $0,5 млрд на рік) становлять зернові культури та чорні метали. При цьому 70% українського імпорту з Ізраїлю (або $0,1 млрд на рік) складають мінеральні добрива, паливо, хімічна промисловість, пластмаси і полімери, фармацевтична продукція, устаткування, техніка та прилади.

Серед цих товарів є поточні драйвери економічного росту України (зерно та чорні метали), а також товари, які задовольняють потреби внутрішнього споживання (паливо, фармацевтика, хімпром, техніка). Отже, поглиблення торгівлі з Ізраїлем збігається з потребами споживачів: розширює доступ до найбільш нагальних товарів і поступово знижує їх вартість.

Для України торгівля з Ізраїлем - це додаткова можливість розширити коло своїх постачальників і споживачів. Оскільки зростає кількість торгівельних партнерів, поставки товарів в Україну стають менш ризикованими, українські споживачі отримують альтернативи та більш широкий асортимент. Останній аргумент є важливим з точки зору цінової конкуренції, яка допомагає споживачам переорієнтуватися на більш дешеві товари.

Нові можливості для транспорту

Щороку товарообіг України з Ізраїлем сягає 3,5-4 млн т. Переважна більшість (99%) цих вантажів перевозяться морем, решта – авіацією. Протягом найближчих 5 років, доки поступово знижуватимуться ставки мит між Україною та Ізраїлем, істотного приросту вантажообігу не відбудеться. А навіть якщо й так, то при пропускній здатності в 240 млн тон на рік морські порти України мають запас в обсязі додаткових 100-105 т на рік (у 2018 усі українські морські порти обробили 135 млн т вантажів).

Що важливо, у 2018 році до портів ці вантажі (99%) доставляли вантажівки. Місця відправки вантажів до/з Ізраїлю значно розпорошені та віддалені від основних вузлових залізничних станцій. Отже у випадку подвоєння (чи потроєння) обсягів вантажообігу з Ізраїлем, Укрзалізниця зможе взяти на себе транспортування до 40% цих вантажів (додаткових 3 млн т на рік) і отримати відповідні прибутки.

В цілому лібералізація зовнішньої торгівлі між Україною та Ізраїлем матиме позитивний вплив на економіку України та добробут (купівельну спроможність) українців. Це ефект посилюватиметься поступово і набере максимуму у перспективі наступних 5+ років.

Оскільки поточні обсяги товарообігу між обома країнами невисокі ($0,8 млрд на рік), збільшення вантажообігу з Ізраїлем відбуватиметься поступово. З точки зору транспортної інфраструктури, збільшення вантажообігу між двома країнами не створюватиме надмірного навантаження на морський транспорт. Скоріше, навпаки, дозволить потенційно додати 3-4 млн т на рік.