Китайцы – не моя проблема, правительство порешает. Интервью президента Мотор Сич: коротко
Вячеслав Богуслаев

В'ячеслав Богуслаєв – колишній генеральний директор, співвласник і почесний президент українського підприємства Мотор Січ. Кілька років тому Мотор Січ вдалося привернути до себе увагу світових ЗМІ та затягнути Україну в геополітичний конфлікт між США та Китаєм через продаж у 2016 році Богуслаєвим контрольного пакету акцій підприємства китайським інвесторам – компанії Skyrizon.

Зрештою акції підприємства із Запоріжжя опинилися під арештом, а на акціонерів Мотор Січ з Китаю Рада національної безпеки і оборони (РНБО) наклала персональні санкції через що китайські інвестори ініціювали міжнародний арбітраж проти України на $3,5 млрд.

Богуслаєв спілкується з журналістами вкрай рідко, але 12 липня дав розлоге інтерв`ю агентству Укрінформ. LIGA.net обрала з нього найголовніше.

Мотор Січ – запорізьке підприємство, найбільша українська компанія з виробництва двигунів для літаків, гелікоптерів, крилатих ракет та газотурбінних електростанцій. За підсумками січня-березня 2021 року (останні наявні дані) підприємство отримало 298,22 млн грн чистого прибутку проти 219,59 млн грн чистого збитку за аналогічний період 2020 року. Виручка за перший квартал зросла на 38,2% – до 2 млрд 834,46 млн грн.

Не давши журналістці завершити навіть перше запитання, гендиректор Мотор Січ почав з компліментів чинному президенту Володимиру Зеленському"Нарешті ми бачимо на рівні керівництва держави те, що ми називаємо політичною волею до створення української регіональної авіаційної компанії [...] Я вдячний президенту Володимиру Зеленському, без жодного поплескування по халяві... я жодному президенту не плескав і не збираюся цього робити, але він (Зеленський. – Ред.) справді багато зробив і сьогодні підписаний указ про розвиток авіаційної промисловості. Це удар нижче пояса для тих, хто хотів розвалити Україну. Заява Зеленського про те, що треба літати насамперед українськими літаками, – не просто філософська, вона має під собою реальну можливість". 

У квітні 2020 року президент Володимир Зеленський заявив, що хоче створити державну сучасну авіакомпанію, яка буде мати український авіапарк. У лютому 2021 року заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко уточнив, що роботи зі створення державного авіаперевізника можуть завершити вже цьогоріч. 

Про оборонне замовлення та дешеві авіаквитки. "Міністерство оборони замовило три транспортних літаки Ан-178. Ми вже зробили двигуни і віддали їх ДП "Антонов". Якщо будуть готові до польотів відремонтовані або виготовлені регіональні літаки АН-140, ми із задоволенням візьмемо їх у лізинг. Це буде реальне здешевлення квитка для пасажирів".

Про конфлікт з Аваковим через гелікоптери для МВС. "Так, міністр обіцяв купити вертольоти виробництва АТ "Мотор Січ", але досі "купує". Він (Аваков. – Ред.) каже, що ми (Мотор Січ. – Ред.) – рудимент Радянського Союзу, а я йому кажу: "У такому разі здай диплом, який ти отримав – рудимент радянського часу". У підсумку наразі триває сутичка: буде український вертоліт чи французький. Ми робимо всі деталі в Україні, а на єврокоптерах – нуль української праці. [...] Єврокоптер бере 18 пасажирів, наш вертоліт – 44 десантники зі зброєю. Є різниця: дві тонни можна піднімати чи п’ять? [...] Ринок вертольотів в Україні практично відсутній. Якщо порівняти, єврокоптери невеликі коштують від $5 до $6 млн. Ми за $2 млн пропонуємо. Сьогодні триває переоцінка цінностей в голові у тих, хто вже літає, для кого вертоліт став необхідністю". 

"Китайці – не моя проблема". "Китайська проблема" лежить на столі у міністра закордонних справ (Дмитра Кулеби. – Ред.). У мене проблема одна – повернути борг. Ми взяли у Китаю кредит на $100 млн і в 2026 році його треба повернути. Більше у мене жодних відносин з китайцями. Що вони там порушили, що у них там не вийшло за попереднього президента Петра Порошенка – нехай з цим розбираються відповідні органи. Я до цього жодного відношення не маю. [...] Китайці – не моя тема. Я лише підтримую президента в тому, що потрібно ухвалити закон про відносини з інвесторами і керівниками підприємств, які мають оборонне значення. Потрібен закон. Я підтримую президента у цьому плані.

Про спроби Олександра Ярославського допомогти китайцям змінити наглядову раду. "Були спроби провести незаконні збори... Ну, ви знаєте і розумієте... (в листопаді 2020 року фінансово-промислова група DCH Олександра Ярославського повідомила про наміри купити 25% акцій Мотор Січ у китайських інвесторів. У січні 2021 року DCH та Skyrizon спробували провести збори акціонерів, на які зірвала СБУ. – Ред.) тепер ці "шакали" продали свої підприємства і "змилися". Вони вже всі в Англії. Всі, хто хотів керувати підприємством Мотор Січ, – в Англії".

Читайте також: Зачем Ярославскому Мотор Сич, о чем договорились с китайцами, кто против. Ответы DСН

Китайцы – не моя проблема, правительство порешает. Интервью президента Мотор Сич: коротко
Мотор Сич (Фото: marina lystseva)

"Мотор Січ" залишиться акціонерною компанією? "Звісно. Підприємство було, є і буде акціонерним. З китайцями якось домовляться в уряді. Все одно домовляться. Держава має керувати підприємством, але акціонерним. Усі розмови про націоналізацію або передачу в управління Оборонпрому... [...] У них 300 підприємств – нехай бодай на одному наведуть лад, щоб я поїхав повчився. Акціонерна компанія – це живий організм, де хтось керує Радою директорів, Наглядовою радою. Так от, завдання уряду – цю "архітектуру" формувати і впроваджувати, але за законом". 

"Націоналізація – це кам'яний вік", але надра треба повернути державі. "Яка націоналізація?! Весь світ говорить про інвесторів. Наприклад, в Росії тільки ледачий не працює, а у нас що? Надра усі продали. Які інвестори можуть прийти в країну, де все продано і не працює? [...]  Тому треба повернути все назад. У держави має бути контрольний пакет. Треба наводити лад, розібратися з надрами і не продавати їх. Газом і надрами повинна займатися держава".

Читайте також: 6 главных вопросов о Мотор Сич, или Как Украина дошла до национализации

Хто заважає розвитку Мотор Січ зараз? "Ніхто. Абсолютно. До нас їдуть делегації з усього світу. Ми акціонерною компанією були, є і залишаємося. З нами із задоволенням працюють органи державної влади Китаю, Індії, Туреччини, Єгипту".

Цього року в Запоріжжі запрацює льотна академія. "Ми поставили перед собою завдання – створити у Запоріжжі льотну академію. Вертольоти ми робимо, але хтось має готувати у цивільному секторі льотчиків. По-друге, треба готувати фахівців з аеродромного обслуговування. Ми домовилися з міністерством освіти про те, що у нас буде два коледжі – ми розбиваємо завдання на дві частини. Запорізький технічний університет береться за підготовку льотчиків. Вчитимемо молодих українців літати. – Цього року буде оголошено набір на перший курс".

Богуслаєв визнає себе олігархом, а "вся промисловість в Україні – офшорна". "Чому інші олігархи не утримують спортивні команди? Чому не будують спортзали? Дитячі школи? У них психологія інша. Власники усіх підприємств мешкають за кордоном, а я тримаю свої гроші в українському банку, плачу податки, у нас немає в офшорах нічого".  

Читайте також: Контрольный пакет Мотор Сичи продали в оффшорах за $700 млн – Арахамия

Про розчарування політикою. [Богуслаєв був народним депутатом ВРУ чотирьох скликань. – Ред.]. "Я втратив 11 років свого життя. У попередній Верховній Раді мало займалися економікою. Я розчарувався у цьому. Пішов і не проводив виборчу компанію у 2019 році (на останніх виборах до парламенту влітку 2019 року Богуслаєв програв на окрузі весільному фотографу Сергію Штепі).