В Турции жесткий локдаун. Что изменилось для украинских туристов? Разъяснение посольства
Иллюстративное фото - Depositphotos.com

У зв'язку з погіршенням епідеміологічної ситуації в Туреччині з 19:00 29 квітня до 05:00 17 травня запровадили повний локдаун. 

Саме на цей період тисячі українців налаштувались провести в Туреччині травневі вихідні. Хоча влада країни майже одразу запевнила, що карантинні обмеження майже не зачеплять туристів, повністю уникнути їх все ж не вдасться. Особливо тим, хто зібрався до середземноморської країни "своїм ходом", а не в межах туру. 

LIGA.net звернулась із запитом до турецького посольства та пояснює, що слід враховувати українським туристам у зв’язку з запровадженням в Туреччині жорсткого карантину. Переказуємо ключове з відповіді.

Правила прильоту

Тут змін немає. Громадяни України можуть подорожувати до Туреччини лише з негативним ПЛР-тестом, зробленим не пізніше 72 годин до прильоту (окрім дітей до 6 років та транзитних пасажирів). Також обов’язково мати при собі медичний страховий поліс.

З 15 травня Туреччина скасовує вимогу про обов’язкові тести для українців, однак доти вона діятиме.

Також у силі залишається вимога заповнити спеціальну форму за 72 години до прильоту до Туреччини. У ній необхідно вказати свої паспортні дані, рейс і місце проживання в Туреччині. Без анкети в посадці на борт літака буде відмовлено.

Після заповнення система згенерує HES-код, який необхідно показувати в готелях, місцях громадського харчування, торгових центрах, супермаркетах та транспорті. Він повинен бути роздрукований чи завантажений у смартфон. За допомогою HES-кодів турецька влада контролює, чи мала людина контакт з хворим COVID-19, і якщо це сталося – інформує туриста.

В Турции жесткий локдаун. Что изменилось для украинских туристов? Разъяснение посольства
аэропорт Стамбула

Пересування країною

Відповідно до нових епідеміологічних заходів, міжміські поїздки будуть можливі тільки за наявності дозволу, а наземний громадський транспорт працюватиме тільки з 50% завантаженням.

Незважаючи на обмеження, пересування територією Туреччини, зокрема між областями та між містами, на іноземних туристів зазначена норма не поширюватиметься, повідомили у посольстві на запит LIGA.net

Для цього достатньо показати відмітку про перетин кордону в закордонному паспорті громадянина України а також ваучер з готелю чи інший документ, який підтверджує туристичне перебування/переміщення територією Туреччини.

Дозволи на пересування потрібно отримувати лише громадянам Туреччини та іноземцям, які на законних підставах проживають в країні. Ця норма не стосуватиметься іноземних туристів, які не будуть обмежені в пересуванні країною, запевнили в посольстві.

Для іноземних туристів, а також для резидентів, які мають відповідні дозволи від уповноважених органів працюватиме громадський транспорт з обмеженням в 50 % заповнення. 

Втім обмеження на роботу громадського транспорту не стосуватиметься внутрішнього авіасполучення. Авіасполучення Україна – Туреччина також продовжує діяти та не закривається в зазначений період. 

Комендантська година

У всіх регіонах Туреччини діє щоденна комендантська година з 19.00 до 05.00. 

Цей захід стосується тільки місцевих жителів, туристи як і раніше можуть розпоряджатися своїм часом на власний розсуд, повідомили у посольстві. Однак з дотриманням загальних правил на час пандемії COVID-19 (носіння маски, наявність HES-коду тощо). 

В Турции жесткий локдаун. Что изменилось для украинских туристов? Разъяснение посольства
Иллюстративное фото: pixabay.com

Як працюватимуть туристичні об’єкти

Міністр культури Олександр Ткаченко після зустрічі з турецьким колегою повідомив, що українські туристи у Туреччині зможуть спокійно виходити за межі готелю і подорожувати країною.

"Обмеження не стосуватимуться мандрівників, які планують відпочинок з проживанням у готелях. Готелі тут проходять відповідну сертифікацію, а отже подорожі є безпечними. Прогулянки поза територією готелю для туристів є також доступними. Можна спокійно пересуватися країною та без великого скупчення людей відвідувати пам'ятки", – написав міністр у Telegram.

"Враховуючи початок туристичного сезону в країні, заклади культури, релігійні та інші туристичні об’єкти Туреччини продовжать свою роботу", – повідомили в посольстві на запит LIGA.net.

Робота магазинів

А ось про повномасштабний шопінг краще забути. Впродовж всього періоду посиленого локдауну працюватимуть тільки продуктові магазини шість днів на тиждень з 10 до 17. 

Супермаркети також працюватимуть згідно з цими часовими обмеженнями – будуть відкриті тільки продуктові відділи та відділи товарів першої необхідності.

На період посиленого локдауну у всіх магазинах діятиме заборона на продаж алкоголю.

У неділю усі магазини, включно з продуктовими, будуть зачинені. Торгові центри не працюватимуть взагалі. 

В Турции жесткий локдаун. Что изменилось для украинских туристов? Разъяснение посольства
Турция (фото – ЕРА)

Кафе, ресторани та інший бізнес

Заклади харчування, зокрема ресторани, бари та кав’ярні, та інші розважальні установи працюватимуть тільки у форматі "їжа з собою" та доставку. За винятком готелів, в яких проживатимуть іноземні туристи. 

Усі інші організації та установи на час посиленого карантину призупиняють свою діяльність. Працювати буде дозволено лише медикам, виробниками продуктів харчування та іншими категоріями спеціалістів, внесених до списку МВС.