Більше 100 000 фоловерів. Саме таку відмітку подолав на минулому тижні український Telegram-канал з найвигіднішими тревел-пропозиціями. Це перший рекордсмен, але тренд важко не помітити.

Хвилю, вже традиційно для українських соцмедіа, ловить і політичний контент. Новини, інсайди, розслідування, експертні коментарі, #зрадоперемога з Верховної Ради - перелік доступної інформації можна продовжувати. Якщо ви політичний гік або робота зобов’язує, тематичні Telegram-канали - "завжди гарна ідея". Тільки не всі вони однаково корисні. Спробував зібрати та систематизувати найоб’єктивніші з них.

Ближче до держорганів. У цю категорію потрапили як офіційні канали ЦОВВів, так і неофіційні, але з офіційною та надійною інформацією про роботу держорганів.

Канал Мінекономрозвитку – одна порція економічних новин на день у приблизно 100 словах. Доступність і лаконічність набувають нового змісту.

Канал МОЗу – окрім короткого змісту основних новин, канал висвітлює всі ключові пояснення перебігу медреформи. Одразу можете порадити знайомим лікарям, бо там ще й регулярно публікують можливості для їх професійного розвитку.

Канал Міносвіти – короткі новини про українську освіту, дайджести та корисні посилання. Бонус – міністерство використовує тематичні хештеги, за якими зручно відслідковувати оновлення по окремим рубрикам.

Канал МВС – схожий на особистий щоденник: окрім практичної інформації та новин, можна знайти і історії з роботи відомства, і особисті думки міністра, і багато яскравих фото.

NABU Daily by Олег Новіков – журналіст видання «Слово і Діло» Олег Новіков публікує новини про розслідування НАБУ та САП з перевірених джерел.

PolitEyes.Рада - наша команда проекту PolitEyes веде канал про діяльність Верховної Ради, де лаконічно презентуємо оперативні новини, прогнози, підсумки роботи та все найцікавіше про український Парламент.

День виборів. Коли до президентських виборів залишається менше півроку, а до парламентських рік, передвиборчі перегони стають однією з топ-тем для розуміння політичної кон'юнктури. На щастя, є об'єктивні ресурси, які дозволять тримати руку на пульсі подій.

Выборы 2019 – канал блогера Романа Шрайка, на якому він публікує та коментує найсвіжішу соціологію та аналітику про вибори в Україні.

УП: off record - канал з інсайдами журналістів Української правди. Звичайно, виборами вони не обмежуються, але останнім часом саме ця тема займає левову частку контенту.

Politoscope-UA - дайджест посилань на політичні новини, в який потрапляють всі ключові матеріали щодо виборчих перегонів.

На сторожі доброчесності. Світло на діяльність деяких високопосадовців проливають канали антикорупційних розслідувачів. Перед виборами теж не буде зайвим слідкувати та вирішувати, кого не мало б бути у списках, на мажоритарці або на керівних посадах. На каналах в основному публікують короткі текстові тизери та лінк на повну програму про розслідування.

Схеми: корупція в деталях – матеріали програми розслідувань корупції високопосадовців, подальший розвиток розслідуваних справ та тематичні новини від журналістів «Радіо Свобода».

Bihus.Info – інсайди програми журналістських розслідувань "Наші гроші з Денісом Бігусом".

ЧЕСНО – новини, дослідження та розслідування навколо роботи депутатів, партій, фракцій та інших політсил від громадського руху Чесно.

До речі, самі депутати та політсили теж потроху виходять у Telegram. Свій канал ведуть, принаймні, Олександр Вілкул, Артур Палатний, Альона Шкрум, Борислав Береза, а також партії Батьківщина та Самопоміч. Втім поки що це в основному майданчики для ретрансляції контенту з офіційних сайтів або Facebook-сторінок.

Перелік не є вичерпним і, гадаю, з часом буде тільки розширюватися. Проте вже зараз Telegram-канали допомагають замінити десятки сайтів та оперативно дізнаватись про новини політичного життя чи останні законодавчі зміни, не витрачаючи багато часу.