У школі нам вистачало дивовижних предметів: праця, фізкультура, латинська мова.

Якщо з лобзиком так і не довелося попрацювати в дорослому житті, підйом переворотом поки теж не знадобився, то з латиною все інакше. Пишеш, наприклад, статтю чи колонку аж раптом вставляєш крилатий латинський вислів – і розумієш, що вчився не даремно.

Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Часи змінюються і ми змінюємся разом із ними.

Цей вислів актуальний для більшості бізнесів, які зіштовхнулися з карантинними обмеженнями та необхідністю організовувати взаємодію зі своїми працівниками, підтримувати достатній рівень умотивованості, лояльності, залученості. А ще – думати, як створювати інтелектуальний тонус та середовище для розвитку.

Читайте нас в Telegram: проверенные факты, только важное

Зараз це особливо непросто.

По-перше, кожен сидить у своїй комірці-квартирці-кімнатці, тож спілкування та обмін досвідом вкрай обмежені.

По-друге, відсутня така важлива річ як personal touch. Славнозвісні невербаліка, погляд, міміка.

Zoom, на жаль, не дає можливості зловити момент, коли ледь напружуються промінчики навколо очей і, попри мовчання, зрозуміти, що співрозмовник усміхається. Адже саме ця усмішка краща за будь-які слова! Або ж один удар по нозі колеги під столом економить десятки дискусійних та непотрібних повідомлень в MS Teams та значно краще висловлює позицію чи ідею на корпоративних мозкових штурмах.

По-третє, ресурси завжди були обмеженими. Принаймні, так нам розповідали в університеті. Тепер життя наочно довело, що це чиста правда. Ресурси обмежені як ніколи раніше.

Більшість компаній, зіштовхнувшись із цими "інноваціями", змушені були пройти всі відомі етапи - заперечення, гніву, торгів, депресії і, врешті-решт, прийняття нових реалій. І витрачали на це дорогоцінний час. 

Присоединяйтесь к Instagram Liga.net - здесь только то, о чем вы не можете не знать

Наприклад, в Укрнафті працює понад 20 000 людей, вони живть по всій Україні. З них 4000 – це інженери та керівники, які мають комп’ютери, ще 11 000 – робітники, які не мають корпоративних комп’ютерів. Думати, яким чином взаємодіяти з ними, інформувати, розвивати, підвищувати лояльність та залученість, варто було ще в той час, коли КОВІД розшифровувався як "Комплекс Окультних Вепрів і Динозаврів". Тобто дуже давно.

Поділюся деякими практиками, які можуть стати корисними або просто надихнуть.

Говорити та дружити 

Якщо ваші працівники не дізнаЮться чогось від вас, вони дізнАються це від інших. Не інформувати працівників про події у компанії, галузі та бізнесі – це елементарна неповага. Вони ж і образитися можуть за таке.

А ще є взаємодія, а не лише пасивна інформованість. Працівники – це люди, а люди це не рОботи, які працюють. Вони прагнуть спілкування, залученості. Наважимося навіть сказати "корпоративної дружби". А дружба – вона така, що можна потеревенити про все на світі, а не лише про SMART та КРІ. Часто саме в цих теревенях народжуються геніальні ідеї. Адже, що таке лояльність, як не дружба.

Говорити

Дієвий Інтранет повинен бути живим: його слід оновлювати, реагувати на коменти та думки працівників, говорити з ними їхньою мовою про ті речі, які для них актуальні та важливі. Але ще складніше – створити якісний інформпростір для робітників, які не мають комп’ютерів та корпоративної пошти і часто працюють "в полях". Там, де є нафта і качалка.

Читайте также: Новый кризис - новые возможности для бизнеса. Так ли это на самом деле?

Оскільки робітники не мають доступу до корпоративного порталу, ми створили окремий розділ на зовнішньому веб-сайті компанії, який назвали "Працівникам" і де дублюємо важливі та ключові повідомлення, які слід знати всім. Екстрені новини, статистику, поради щодо самоізоляції.

Звісно, все це можна було б публікувати просто у стрічці новин, але якщо працівники знають, що для них є окремий розділ із дбайливо дібраним контентом, то розуміють, що про них потурбувалися, що вони важливі. Наголошуйте на важливості працівників. Любіть їх, робіть це щиро та з турботою. Новини повідомляйте спершу їм, а потім всім іншим. Особливо зараз. Любіть особливо зараз. Як ніколи раніше.

Telegram-канал. Все, що потрібно людині – це смартфон та мобільний інтернет. Навіть не надто високої швидкості.

Ще до карантину ми запустили такий канал із новинами та важливою інформацією для працівників. Поки що кількість підписників сягає 1000, але канал інтенсивно розвивається, і ми покладаємо на нього великі сподівання. Додатковий важливий плюс цього інструменту – push-повідомлення. Тобто якщо на сайт доведеться зайти свідомо, то Telegram сам постукає у двері, як колядники на Різдво.

Каскад інформаційних зустрічей. Ця ініціатива почала працювати задовго до карантину, однак вона може бути цікавою для вашої компанії.

Щомісяця готуйте презентацію та файл у Word із основними новинами та інформацією, яку варто знати всім. Розсилайте все керівникам, після чого керівники збирають свої команди і діляться новинами на основі підготовленого файлу. Їхні підлеглі також збирають свої команди. І так аж до начальників цехів, майстрів і робітників.

В умовах карантину такі зустрічі відбуваються у дистанційному форматі, за допомогою телефону, Viber чи Telegram. Що тут важливо? Зніміть "точки болю", які заважають керівникам виконувати одну із ключових управлінських функцій – інформування команди. У нашому випадку такою точкою була підготовка інформації, яку потрібно донести до команд.

Подписывайтесь на рассылки Liga.net - только главное в вашей почте

Комунікуючи будь-що, потрібно пам’ятати про внутрішні цільові аудиторії. А їх у вас, як і у нас, кілька. Наприклад, робітники, інженери, керівники. Тому для ефективного інформування розробляйте та використовуйте найрізноманітніші таргетовані канали, кожен із яких буде прицільно влучати у цільову. Тільки так ви забезпечите необхідний рівень інформованості працівників. Так, краще перекомунікувати, ніж недокомунікувати.

Дружити 

Що роблять друзі? Ви знаєте, просто не наважуєтеся подумати про це у контексті своїх працівників, адже це так "неробочо", "некорпоративно", "несерйозно".

Друзі діляться фотографіями, веселяться і сміються. Ми попросили всіх працівників, у тому числі робітників, поділитися класними світлинами і розповісти, наскільки у них зараз усе інакше. Люди надсилали фото оновлених робочих буднів: домашнього офісу, взаємодії з колегами в умовах карантину, роботи на виробництві. Це було мега-весело та цікаво.

Люди зрозуміли, що їхні домашні робочі місця майже нічим не відрізняються від тих, що у колег. Вони показали всім, як працюють: у шортах, футболках, з дітьми на плечах. Активність, із якою голосували за краще фото, була вражаючою.

Що ще роблять друзі, окрім кидати одне одному фотки і лайкати їх? Правильно! Розповідають, що робили під час карантинно-сімейного вечора і рекомендують розваги.

Наприкінці робочого дня, коли пальці потроху рухаються в бік кнопки "Завершення сеансу Windows", запустили мейл-розсилку і сповіщення в Telegram: "Робочий день добігає кінця, отже, саме час придумати, як провести черговий вечір всесвітньої ізоляції. Ми потурбуємося, щоб ви завжди мали вибір, чому корисно-розвивально-розважальному присвятити вечірні години".

Так ми почали давати ідеї та поради, чим зайняти себе та сім’ю ввечері вдома, а ще максимально залучати до цього працівників, які ділилися своїм досвідом (гра Монополія, ТЕД, оскароносні фільми, пазли, рухливі ігри з дітьми).

Читайте также - Хроническая болезнь общества: коронавирус для нас страшнее коррупции. Что делать

У будь-якій ініціативі важливо орієнтуватися не на власні бажання, креатив чи фантазії, а на цільову аудиторію. Що для неї важливо, що потрібно, актуально, цікаво та цінно? Одна із важливих цінностей нашої компанії – родина. Тому в фокусі всіх порад – можливість провести карантинний вечір разом із сім’єю.

Також друзі знають, "що там у друзів". І загалом, що там. Для цього як в Telegram, так і на інтранеті є прекрасний інструмент – опитування. Робіть опитування: фанові та серйозні, часто і не дуже. Говоріть з працівникам, запитуйте їхню думку, діліться отриманими результатами. Люди прагнуть діалогу і хочуть, щоб їх чули. Власне кажучи, як і друзі. Тому перевіряйте пульс.

Люди цінують усе це і відгукуються. Інформуйте їх, тримайте в курсі подій і будьте для них не лише роботодавцем, а й другом. Адже справжня дружба випробовується саме у важкі часи.

А ще дякуйте, особливо зараз. Дякуйте часто, щиро і публічно. Всім, а особливо тим, кому зараз найважче. Нагадуйте людям, що вони цінні. Криза чи самоізоляція – перевірка на людяність. І лише від нас залежить, як ми складемо цей тест.

Колонка написана у співавторстві з Олександром Різенком, керівником управління з розвитку та взаємодії з персоналом Укрнафти