Новинки автосалона в Шанхае: убийцы Tesla, гибрид от Maserati и 1000 км на одном заряде
Mercedes Avatar concept car (Фото: ЕРА)

Шанхайський автосалон – чи не єдина настільки масштабна подія у 2021 році, яка відбулась попри світову пандемію. Автовиробники мали достатньо часу, щоб підготувати вражаючі машини.

Основні тенденції: електрокари та кросовери – на піку популярності, але знайшлося місце й для класики та справді неординарних моделей. 

Ми обрали вісім найцікавіших автівок. 

Toyota BZ4X

 

Toyota представила в Шанхаї нове електричне сімейство bZ (beyond Zero – англ. "за межами нуля"), яке до 2025 року повинне розширитись до семи моделей. Японська компанія розробляла лінійку спільно з Subaru, тож ще вісім моделей bZ можна очікувати від "дочки" Toyota.  

Перша електрична модель від суббренду Toyota має назву bZ4Х і за габаритами схожа на кросовер RAV4, однак колісна база дещо ширша, тому в салоні буде більше простору.

Основою для електрокросовера стала електрична платформа e-TNGA, яка дозволяє будувати автомобілі з переднім, заднім і повним приводом. Також на даху можлива установка сонячних батарей.

З "фішок" bZ4Х – кермо у вигляді штурвалу, як у Tesla. Деталей технічних характеристик новинки наразі немає – модель представлена в статусі концепту. 

Серійне виробництво bZ4Х планують розпочати влітку 2022 року, приблизно тоді ж може вийти версія авто від Subaru. 

Genesis G80 Electrified

Новинки автосалона в Шанхае: убийцы Tesla, гибрид от Maserati и 1000 км на одном заряде
Genesis Electrified G80 (Фото: Genesis)

Суббренд компанії Hyundai в преміум-сегменті Genesis Motors в Шанхаї представив перший електрокар – електроверсію седана G80 другого покоління – G80 Electrified.

Його перевели на електротягу за допомогою двох двигунів на осях з загальною віддачею 370 к.с. та 700 Нм. Живляться вони від встановленої в підлозі акумуляторної батареї, ємністю 87,2 кВт•год. Для розгону до 100 км/год з місця преміум електроседану достатньо 4,9 секунди. 

Економити заряд батареї власник електричного G80 зможе завдяки інтелектуальній системі повного приводу Disconnector Actuator System (DAS), яка дозволяє відключати передній мотор.

Також для того, щоб мати змогу бути в дорозі довше, на даху авто встановлено сонячну батарею. 

Загалом на одному заряді корейська новинка здатна проїхати до 500 км за циклом NEDC (нешвидка їзда в межах міста та на автомагістралях). Швидка зарядка, потужністю 350 кВт, дозволяє зарядити акумулятор від 10 до 80% ємності всього за 22 хвилини. 

Розкішний електроседан повинен вийти в продаж вже цього року. 

Audi A6 e-tron

Новинки автосалона в Шанхае: убийцы Tesla, гибрид от Maserati и 1000 км на одном заряде
Audi A6 e-tron concept (Фото:Audi)

Німецький виробник на автосалоні в Шанхаї показав концепт свого нового електромобіля A6 e-tron. За габаритами він дуже схожий на моделі A6 та A7: висота Audi A6 e-tron – 1,44 м, 4,96 м в довжину і 1,96 м - в ширину.

Новинка від Audi може похвалитися двигуном на 469 коней або 350 кВт, який дає можливість розігнати авто з місця до першої сотні кілометрів за годину за менш ніж чотири секунди.

Батарея A6 e-tron на 100 кВт-год дасть змогу долати на одному заряді відстань у 700 км за циклом WLTP.

Зарядний пристрій на 270 кВт зможе поповнити акумулятор від 5-80%, а це близько 480 км, всього за 25 хвилин, пообіцяли в Audi.

Також A6 e-tron оснастили світлодіодними фарами Audi Matrix Digital Matrix. З їхньою допомогою можна проєктувати зображення на дорогу попереду або збоку.

Вивести електроновинку на дороги німці планують у 2022 році. Ціни на нову модель поки невідомі. Для порівняння, цінник на бензинову A6 стартує від $50 000.

Volkswagen  ID.6

Новинки автосалона в Шанхае: убийцы Tesla, гибрид от Maserati и 1000 км на одном заряде
Volkswagen ID.6 (Фото: Volkswagen)

До Шанхаю європейський виробник, який взявся обігнати Tesla, приберіг модель ID.6 – вже третій електромобіль від Volkswagen, зібраний на платформі MEB. Розміри новинки VW: 4891 мм довжини, 1852 мм ширини й 1679 мм висоти. Колісна база електромобіля досягає 2665 мм. Тож в салоні розмістилися три ряди крісел.

Новинка має одразу дві версії – ID.6 Crozz та ID.6 X. ID.6 Crozz вироблятимуть на підприємстві FAW-VW, а ID.6 X –  SAIC-VW. Технічно моделі ідентичні, однак дизайн екстер’єру у них трохи відрізнятиметься. Це стосується передньої частини й задньої оптики, бамперів та елементів декору. Колісні диски у автомобілів будуть 19 та 20-дюймовими.

Панорамний дах дозволив зробити салон автівки досить світлим. Всередині Volkswagen ID.6 – цифрова приладова панель та мультимедійну систему з 12-дюймовим екраном й голосовим управлінням. 

Технічну "начинку" також буде змога обрати на свій смак. Базова модель ID.6 матиме один електродвигун, що встановлений на задній осі, потужністю 177 к.с. Більш потужна -  201 к.с.. А двомоторна версія на 302 к.с. і 310 Нм зможе розганятися з місця до 100 км/год за 6,6 с.  

У жодній з чотирьох конфігурацій авто не пропонується з повним приводом, тільки задній привід.

Акумулятори також можна буде обрати: будуть доступні на 58 й 77 кВтг (436 і 588 км пробігу відповідно).

Продавати новинки Volkswagen планує вже наприкінці цього року лише в Китаї. Ціни стануть відомі ближче до старту продажів.

Mercedes EQB 

Новинки автосалона в Шанхае: убийцы Tesla, гибрид от Maserati и 1000 км на одном заряде
Mercedes EQB (Фото: Mercedes)

EQB – третій електричний кросовер у лінійці Mercedes-Benz. За характеристиками EQB схожий на GLB, тільки на батарейках з іншої силовою установкою та оптимізованою аеродинамікою. Довжина новинки на 50 мм більша ніж у GLB. Натомість багажник авто трохи менший ніж у паливного аналога: від 495 до 1710 л порівняно з 570-1805 л корисного об’єму в GLB.

Семимісна новинка від німецького виробника незабаром продаватиметься у всьому світі. Почати продажі компанія планує все ж з Китаю – з  повнопривідної двомоторної модифікації 350 4Matic з 292-сильною силовою установкою і тягової батареєю, ємністю 80 кіловат-годин. Запас ходу – 478 км.

За межами КНР можуть бути й інші версії, наприклад, з 190-сильним електромотором та акумулятором на 66,5 кіловат-години. Однак деталі модифікацій для Європи та США у Mercedes обіцяють повідомити впродовж року. 

Maserati Levante Hybrid

Новинки автосалона в Шанхае: убийцы Tesla, гибрид от Maserati и 1000 км на одном заряде
Levante Hybrid (Фото пресс-служба Maserati)

Прем’єра першої гібридної моделі Maserati Levante також відбулася у Шанхаї.

Виробник став на шлях електрифікації свого модельного ряду лише у 2020 році, і Maserati Levante Hybrid став першопрохідцем. Його укомплектували електрифікованою силовою установкою: під капотом бензиновий чотирициліндровий турбодвиигун на 2 л та 48-вольтовий стартер-генератор, який накопичує енергію для підзарядки батареї під час гальмування та уповільнення.

Levante Hybrid доступний тільки з повним приводом. Максимальна віддача установки – 330 к.с. та 450 Нм крутного моменту, доступного вже за 2500 об/хв. Максимальна швидкість складає більше 240 км/год, розгін від 0 до 100 км/год – за шість секунд.

Зовні гібридна версія Levante Hybrid відрізняється новим тришаровим покриттям під назвою Azzurro Astro, доступним в межах програми індивідуального налаштування бренду Maserati Fuoriserie.

BYD EA1

 

Справжньою сенсацією стала невелика автівка від китайського виробника BYD  – модель EA1, яка здатна проїхати на одному заряді до 1 000 км.

Моделлю EA1 BYD офіційно відкрив свою нову серію (Е) з елементами морського дизайну та новим логотипом, розроблену директором з глобального дизайну BYD Вольфгангом Еггером.

Також це перше авто бренду, побудоване на новій 800-вольтовій платформі e-platfom 3.0 для електромобілів, яку BYD планує пропонувати стороннім виробникам. 

Автівці потрібно всього 2,9 секунди, щоб розігнатися від 0 до 100 км/год. Завдяки технології швидкої зарядки 800 В електричний автомобіль можна заряджати всього за п’ять хвилин, щоб забезпечити пробіг 150 км. 

Ford Evos

Новинки автосалона в Шанхае: убийцы Tesla, гибрид от Maserati и 1000 км на одном заряде
Ford Evos (Фото: ЕРА)

Evos став автомобілем, що розмиває сегменти: своєрідна перехідна модель між універсалом та позашляховиком – крос-ліфтбек, або купеподібний кросовер.

Evos можуть замінити популярні моделі Ford: Mondeo в Європі та Fusion – у Північній Америці, однак офіційного підтвердження цьому немає. Почати продажі новинки американський виробник може вже з 2022 року. 

Інформації про нове авто Ford вкрай мало. Достеменно незрозуміло, чи буде Evos "чистим" бензиновим, чи все ж його ще додатково оснастять гібридною установкою. З того, що відомо: у машини доопрацьоване і розтягнуте шасі, незалежна задня підвіска, передній привід та 20-дюймові колеса. 

Кокпіт Evos  прикрашає широкий екран, довжиною 1,1 м, у моделі повністю цифрова панель приладів на 12,3-дюймів. Інформаційно-розважальне програмне забезпечення працює на локалізованій системі Ford SYNC + 2.0 із технологією штучного інтелекту від Baidu. Так само, як Mustang Mach-E, Evos підтримує оновлення "у повітрі".