Стать, как Tesla. Техкомпании выпустят свои электрокары: oт Apple до Alibaba – фото
Фото: Sony

Після успіху Tesla у гру за серця та гаманці тих, хто мріє про електрокар, вступають бренди, які ми звикли бачити на своїх смартфонах, ноутбуках чи фотоапаратах – відомі техногіганти на кшталт Apple чи Sony.

Які електрокари вони пропонують?

PlayStation на колесах від Sony

Стать, как Tesla. Техкомпании выпустят свои электрокары: oт Apple до Alibaba – фото
sony vision-s

Японський виробник електроніки Sony розпочав 2021 рік з тестування дебютного електрокара власного виробництва. Перша автівка від розробників ігрової приставки PlayStation та сотень інших побутових товарів називається Vision-S. Нещодавно її випустили на дороги австрійського Ґраца, а концепт презентували ще під час виставки CES-2020 рік тому. Розробляли авто спільно з Bosch, NVIDIA та автовиробником Magna Steyr.

Два електромотори Vision-S сумарною потужності 544 к.с. дають можливість розігнати електроседан Sony до 100 км/г за 4,8 секунди. Максимальна швидкість повнопривідної новинки від японського техногіганта – 240 км/г. 

Автівка має 40 сенсорів, величезний дисплей, який займає всю передню панель у салоні авто. У авто можна грати у відеоігри за допомогою контролера від PlayStation. Керувати мультимедіа та самою машиною можливо голосом та жестами, система також має функцію розпізнавання обличчя власника.

Інформації щодо батареї електрокару від Sony немає. За попередньою інформацією, виробник не збирався запускати її в масовий продаж. Однак чотири різні кольори кузова авто та те, що тестову модель вирішили тестувати"під камуфляжем", змушують сумніватися, що Sony справді відмовиться від її продажу. 

Електрокарета без керма від Amazon

Стать, как Tesla. Техкомпании выпустят свои электрокары: oт Apple до Alibaba – фото
Роботакси Zoox(Фото – Zoox)

Американський інтернет-гігант Amazon придбав стартап Zoox ще у 2014 році – наприкінці 2020 проєкт представив свій перший електромобіль.

Це повністю автономне міське безпілотне таксі без жодних засобів для ручного кермування – так, навіть без керма. За виглядом електрокар від Amazon радше нагадує чотиримісну карету, аніж авто. Розробка від Zoox має батарею ємністю 133 кіловат-години. Виробник не вказує запас ходу, але зазначає, що на одному заряді авто може "працювати" до 16 годин.

Роботаксі оснащене двома двигунами, які розміщені під сидіннями пасажирів.

Максимальна швидкість електрокарети від Amazon – 121 км/год. Виробники хваляться, що у конструкції  машини – десятки інновацій задля безпеки пасажирів: від подушок безпеки, які огортають у разі небезпеки наче кокони, до камер та датчиків з радіусом огляду 270 градусів. 

Zoox планує використовувати розробку як сервіс таксі – спершу для виклику пасажирами авто у Сан-Франциско та Лас-Вегасі через мобільний застосунок. Коли запустять сервіс поки невідомо – точно не у 2021 році. 

Титан від Apple

Стать, как Tesla. Техкомпании выпустят свои электрокары: oт Apple до Alibaba – фото
Иллюстративное фото Apple (Фото – EPA)

Дедалі частіше у ЗМІ з’являється інформація про електрокари від Apple. На початку січня Reuters з посиланням на Hyundai повідомив, що американський техногігант веде перемовини з корейським автовиробником щодо спільного виробництва авто. Угоду повинні підписати у березні.

Попередньо випуск безпілотних електрокарів від Apple запланований на 2024-2025 роки, тестову версію можуть представити вже у 2022 році. Назва проєкту – Project Titan.

Головним елементом у стратегії Apple стала нова конструкція акумулятора. Вона може "радикально" знизити вартість батарей та збільшити запас ходу автомобіля, зазначили співрозмовники Reuters.

Для цього в Apple вивчають хімічний склад батареї LFP (літій-залізо-фосфатний акумулятор). Він менш схильний до перегріву і більш безпечний, ніж літій-іонні батареї.

Седан та "паркетник" від Alibaba

Стать, как Tesla. Техкомпании выпустят свои электрокары: oт Apple до Alibaba – фото

Китайська компанія Alibaba Group, засновниця відомого торгового майданчика Aliexpress, в січні 2021 року представила свої перші електромобілі під брендом IM (Intelligence in Motion). Для запуску власних авто Alibaba Group та SAIC спільно з владою регіону Пудун в Шанхаї у листопаді створили марку Zhiji Auto. 

На онлайн-презентації нового автовиробника представили одразу дві моделі: седан (вийде в серію вже у 2022 році) та кросовер (дата виходу поки невідома). У інтерв’ю місцевим ЗМІ співдиректор Zhiji Auto заявив на презентації: бренд створили, "щоб вбити Tesla".

Інформація щодо "начинки" седана поки попередня – відкрити замовлення розробники планують у квітні. З того, що відомо, авто оснащене електродвигуном потужністю 544 к.с., за замовчуванням  їздитиме на задньому приводі, однак за необхідності можливо підключати й передній. Для моделі передбачені два варіанти батарей з підтримкою бездротової зарядки:  93 кВтг і 115 кВтг.

На акумуляторі з більшою ємністю авто здатне проїжджати без підзаряджання до 870 км за циклом NEDC (нешвидка їзда або пересування у межах міста). 

Дебютний електрокар від Alibaba повинен мати 39-дюймові цифрові панелі приборів, бути "нашпигованим" камерами та лідарами, для автономного водіння машин працюватимуть системи NVIDIA Drive tech.

Автомобіль від китайського конкурента Google – Baidu

Стать, как Tesla. Техкомпании выпустят свои электрокары: oт Apple до Alibaba – фото
Тест беспилотного такси Baidu (Фото – EPA)

Китайський пошуковий гігант Baidu хоче створити автономну компанію з виробництва електромобілів та вже домовився про спільне виробництво з автовиробником Geely, повідомляє Bloomberg.

Так компанія намагається максимально монетизувати своє програмне забезпечення на базі штучного інтелекту для безпілотних автомобілів під назвою Apollo. Також працює сервіс роботаксі від Baidu Go Robotaxi в Пекіні, Чанше та Гуанчжоу. У Baidu також є власний картографічний застосунок і технологія голосового помічника під назвою DuerOS, які можна встановлювати в автомобілі.