Шесть украинских электрокаров: от минивена до броневика. Фото
Himera-Q (Фото: Andrii Dzhazovskyi/Facebook)

Днями оновлені моделі електрокарів від українського виробника "Електропрайд" представили на виставці у Києві. LIGA.net розповідає про новинку і ще про п'ять електричних авто, які зробили українці – і вдома, і за кордоном.

Як вони виглядають та скільки коштують?

Konyk і Volyk

Шесть украинских электрокаров: от минивена до броневика. Фото
Konyk (Фото: autocentre.ua)

Електроавтівки розраховані перш за все на підприємців для здійснення доставки "останньої милі".

За словами розробників, силова установка українського електрокара зібрана з китайських комплектуючих, виробництво автівки компанія розраховувала налагодити в Києві.

Konyk має довжину 228,8 см, ширину – 114,3 см, висоту – 155,7 см. Вантажність становить 250 кг. Розігнати авто можна щонайбільше до 60 км/год.

Пробіг на одному заряді залежить від обраного варіанту батареї – від 100 до 350 км. Зарядка акумулятора від мережі займає 6–12 годин, а від станції швидкої зарядки – 1–2,5 години. 

Електрична вантажівка від Електропрайду – модель Volyk – розрахована на перевезення 1500 кг. Запас ходу – від 100 до 500 км, довжина авто – 3235 мм, ширина – 1380 мм, висота – 1528 мм.

Машину можна укомплектувати термофургоном, контейнером або рефрижераторним кузовом. 

Електромобіль Konyk коштує від 224 000 грн.

Українська електровантажівка CoolOn

Шесть украинских электрокаров: от минивена до броневика. Фото
Концепт української електровантажівки CoolOn (Фото: Віталій Бризгалов/ Facebook)

Компанія з Кривого Рогу Murmuration Technology працює над створенням першої української міської електровантажівки CoolOn. Один із засновників компанії  Віталій Бризгалов розповідає про процес створення та випробовування авто на своїй Facebook-сторінці.

Раніше електрокар планувалося використовувати як комерційний автомобіль, який може стати у пригоді сервісним службам, комунальним підприємствам та службам доставки. У квітні команда вирішила змінити концепцію та розширила клієнтську нішу "з b2b, на b2всі". 

"CoolOn може легко стати кемпером, будинком на колесах, майстернею чи гаражем для ваших електросамокатів. Тож робимо електромобіль для всіх", – зазначив Бризгалов. 

У квітні розробники CoolOn розпочали ходові випробування моделі.

За попередніми підрахунками вартість авто сягатиме $16 000. Електромобіль отримає літієвий акумулятор LiFePO4 з ємністю 40 кВт-г, повного заряду якого повинно вистачати на 200 км ходу. Ємність акумулятора можливо зменшувати або збільшувати залежно від потреб замовника завдяки модульній конструкції.

Електродвигун розроблений і виробляється самою компанією. Залежно від типу приводу та кількості двигунів, потужність авто складе від 30 до 80 кВт. Один із варіантів електровантажівки отримає кубічний дизайн з довжиною 5000 мм, шириною 1700 мм та висотою 2100 мм.

Зараз, за словами Бризгалова,  у чергу за CoolOn вишикувалося близько тисячі клієнтів. Вивести електроавто у серію команда розраховує вже наприкінці 2021 року. Компанія розраховує також вийти на ринки ЄС. 

Читайте також: От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото

Українська "Єва"

Шесть украинских электрокаров: от минивена до броневика. Фото
Фото: пресс-служба ВНУ им. В. Даля

Наприкінці квітня 2021 року науковці Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля (Сєверодонецьк, Луганська обл.) презентували концептуальну модель автомобіля з комбінованим електроживленням під назвою "Єва".   

"Він є цілком функціональним та в запропонованому вигляді здатний проїхати до 100 км та розвивати швидкість до 80 км/год. Швидкість обмежена програмно", – розповів керівник конструкторської групи, проректор з наукової роботи університету професор Олексій Целіщев.

Авто оснащене електродвигуном, електробатареєю (конструкцією передбачено встановлення до двох акумуляторів) та має рамну конструкцію. Кузов виготовлено зі склопластику.

Також "фішкою" є сонячні батареї на даху та капоті авто (підзаряджатимуть основну батарею і забезпечуватимуть додаткових 0-30 км на день). 

Далі у планах розробників виведення "Єви" на передсерійне виробництво та доведення максимальної прохідності на одному заряді до 500 км. Коштуватиме електрокар, за розрахунками розробників, близько $12 000.

Інклюзивне авто Usec

Шесть украинских электрокаров: от минивена до броневика. Фото
Ukrainian Social Electric Car (Фото: Сергей Вельчев/Facebook)

Перший український електромобіль Ukrainian Social Electric Car (USEC), створений для людей з інвалідністю, презентували в серпні 2020 року. 

Технічні роботи виконала компанія EcoFactor. Базою для інклюзивного електрокара став Smart Electric Drive.

Потужність електромобіля складає 30 кВт: два мотор-колеса по 15 кВт на задній осі, привод задній. Батарея місткістю 15 кВт-год дозволяє проїхати на одному заряді 100-150 км залежно від умов експлуатації. Батарею з-під підлоги було перенесено у "носову" частину електромобіля, щоб дати змогу максимально опустити підлогу для зручності власника.

Посадка здійснюється через задні двері, які відчиняються вгору, а внизу відкидається спеціальна платформа, що дає змогу людині заїхати в авто на кріслі колісному. 

Електрокар презентували у статусі прототипу, однак розробники заявляли про намір вивести його в серію, писало видання AP News. Ціна за авто не має перевищувати $10 000. Крім того, розробники планують створити сервіс каршерінгу для таких авто, щоб ними змогла скористатися більша кількість людей. Однак на червень 2021 року новин про це немає. 



Електромобіль-амфібія STORM

Шесть украинских электрокаров: от минивена до броневика. Фото
STORM (Источник: издание Гордон)

Перший у світі гібридний багатофункціональний броньований автомобіль STORM, що працює на електродвигуні та здатний плавати морем, за словами розробника Олександра Кузнецова, почали створювати у Києві два роки тому. Однак довести його до кінцевого вигляду вдалося в Об’єднаних Арабських Еміратах, де команда знайшла інвестора.

 "Ми не змогли зробити все це в Києві. Нашу ідею в Україні сприймали як дивину. Не було підтримки та фінансів", – пояснив Кузнецов. 

У лютому українські розробники презентували новинку виставці IDEX-2021 в Абу-Дабі.

Storm – універсальна шестимісна амфібія вагою 8000 кг і потужністю 2500 кінських сил. На суші машина здатна розганятися до 140 км/год, а у воді – до 30 км/год. Електричний броньований автомобіль у воді витримує хвилі до 1,5 м. 

Він здатен працювати без зупинок від 18 до 36 годин. Підзарядження електричного акумулятора в дорозі забезпечує дизельний генератор.

Бронемашину укомплектували міцними гумовими гусеницями, яку легко ремонтувати, замінюючи пошкоджені деталі. Це здешевлює її майже на 70% порівняно з іншими світовими зразками, зазначає Кузнєцов. Крім того, команда планує встановити на "Шторм" обладнання, яке дозволить занурюватися під воду і бойові модулі "Сармат" розробки ДККБ "ЛУЧ".

Електросуперкар Himera-Q

Шесть украинских электрокаров: от минивена до броневика. Фото
Himera-Q (Фото: Andrii Dzhazovskyi/Facebook)

Прототип суперкара з назвою Himera-Q представили на київській виставці ще у 2017 році. На чолі проєкту перебуває виходець з України Андрій Джазовський, який, судячи з соцмереж, живе в Монако. 

Прототип розробили в Барселоні, до цього долучилися й українські інженери, після чого доставили в Україну, щоб показати співвітчизникам, розповідав Джазовський в коментарі Автоцентр

Трохи пізніше промайнув у Латвії. Почати випуск в серії розробники обіцяли в листопаді 2017 року. Тоді до автівки була прикута увага багатьох автолюбителів. 

Ще б пак! Під футуристичним капотом суперкару розробники обіцяли розмістити одразу чотири електромотори (по одному на кожне колесо) сумарною потужністю 1000 к.с.. Батарея суперкара повинна забезпечувати запас ходу 750-1000 км.

Крім електричної версії, Дзазовський анонсував до випуску й варіант зі звичним двигуном внутрішнього згоряння: тоді йшлося про V10 від Audi R8.

Однак попри великий інтерес та сподівання, інформації про вихід в серію Химери так і немає у 2021 році, сам Джазовський майже перестав ділитися новинами про авто.

Можливо, причиною для цього стала ціна на новинку: за бензинову версію розробники розраховували отримувати 500 000-550 000 євро. Версія на електротязі взагалі мала коштувати понад 700 000 євро.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Andrii Dzhazovskyi (@mustang0025)