Після кількох років рекордного зростання пасажиропотоку та безпрецедентної прибутковості, авіакомпанії стикнулися з найбільш різким і стійким падінням попиту на повітряні перевезення за всю історію авіаційного транспорту. 

Яких саме втрат COVID-19 завдав світовій авіації, як компанії виживали, та головне – коли та як масово полетимо знову?

Скільки ми втратили

У 2019 році авіакомпанії перевезли понад 4,5 млрд пасажирів, майже 61 млн тонн вантажів. У світі 58% міжнародних туристів подорожували повітряним транспортом. Світовий економічний вплив авіації (прямий, непрямий та в суміжних галузях, як туризм) оцінювався у $3,5 трлн, що еквівалентно 4,1% світового ВВП.

Ці цифри не включають інші економічні вигоди від авіації, на кшталт робочих місць чи економічної активності продуктових та сервісних компаній і галузі, залежні від швидкості та зв'язку повітряних перевезень. Авіаційна галузь є ключовим фактором багатьох інших економічних процесів – це єдина швидка світова транспортна мережа, незамінна для глобального бізнесу та туризму.

 

Ковидом по авиации. Сможем ли мы летать, как в прежние времена – когда и куда захотим
Кількість рейсів світової авіаіндустрії з 2004 по 2021 рік

На пандемію авіакомпанії спочатку відреагували приземленням більшості літаків у флоті, перетворенням частини пасажирських суден на вантажні, обмеженням операцій в аеропортах, скороченням витрат і призупиненням платежів постачальникам. Деякі авіакомпанії звернулися до державних механізмів підтримки для збереження робочих місць, переглянули свій флот, списали старі літаки, раніше домовленого терміну повернули літаки лізингодавцям, відтерміновувати замовлення на поставку нових суден для оптимізації витрат та утримання розмірів флоту до етапу відновлення. 

Як наслідок, зараз найбільший спад попиту очікується в сегменті далекомагістральних маршрутів, які переважно обслуговуються широкофюзеляжними літаками. На відміну від цього, близькомагістральні перевезення, які обслуговуються значною мірою вузькофюзеляжними та регіональними літаками, матимуть стрімкіші темпи зростання.

Динаміка обсягів перевезень пасажирів українськими авіакомпаніями протягом 2020 року також продемонструвала падіння на рівні світових тенденцій. Так, частка перевезених пасажирів за дев’ять місяців впала на 65% порівняно з результатами минулого цього періоду минулого року, та склала лише 3,77 млн пасажирів (у 2019 було 10,66 млн).

Цьогоріч планка в 5 млн пасажирів для авіакомпаній, скоріш за все, буде непідйомною. Найбільшими українськими пасажирськими авіакомпаніями на сьогодні є Міжнародні авіалінії України (МАУ), SkyUp Airlines, Азур Ейр Україна та Роза вітрів, частка яких цьогоріч – 98% українського ринку. 

 

Ковидом по авиации. Сможем ли мы летать, как в прежние времена – когда и куда захотим
Кількість перевезених пасажирів українськими авіакомпаніями, тисяч пасажирів

Для вітчизняних аеропортів рік був не менш складний: падіння склало близько 64%. За підсумками 11 місяців вони вже втратили майже 14,5 млн пасажирів. Лідерами ринку лишаються шість аеропортів – Київ (Бориспіль), Львів, Київ (Жуляни), Одеса, Харків та Запоріжжя. Згідно прогнозів, дуже хорошим показником буде отримати спільний результат для аеропортів у 8,8 млн пасажирів за підсумками року.

 

Ковидом по авиации. Сможем ли мы летать, как в прежние времена – когда и куда захотим
Кількість обслуговуваних пасажирів українськими аеропортами, тисяч пасажирів

За прогнозом IATA, український авіаційний ринок повернеться до показників попередніх років орієнтовно до 2024 року. 

Читайте также

Підтримка з боку держав

Багато відомих авіакомпаній, попри свою давню історію, сьогодні не мають необхідних прибутків чи фінансових запасів, щоб забезпечити власні потреби. На листопад 2020 року, уряди по всьому світу надали державну підтримку авіакомпаніям на близько $178 млрд, майже дві третини з яких складаються з прямої фінансової допомоги на кшталт субсидій, кредитів, уставного капіталу та поповнення обігових коштів.

Основним драйвером втручання держав у фінансову стабільність авіаперевізників було бажання зберегти робочі місця та утримати сектор для мінімізації економічних наслідків в суміжних ринках. 

Загальний чистий збиток авіаперевізників в 2020 за прогнозами складе $118 млрд. Середньострокова перспектива відновлення авіації також похмура, оскільки на авіаперевезення, швидше за все, вплине зниження попиту на туризм і на ділові поїздки як мінімум до кінця 2021 року. 

Українські авіапідприємства поки не отримали доступу до жодних програм державної підтримки. Питання їх економічної стабільності та виживання на сьогодні залежить від ефективності скорочення витрат та прямої підтримки акціонерів. Поки що жодна авіакомпанія чи аеропорт не пішли з ринку і продовжують готуватися до можливого пожвавлення авіаперевезень, на тлі заяв про початок масової імунізації від коронавірусу, вже з літнього сезону 2021 року. 

Є гравці, які навіть зуміли накопичити фінансову стійкість або отримати доступ до фінансових ринків, щоб генерувати додаткову ліквідність через кризу. І зрештою стати внутрішньо стійкішим та сильнішим. Наприклад, європейський лоукостер Ryanair, який навіть розмістив замовлення на додаткові 75 літаків Boeing 737 MAX, збільшивши, таким чином, своє замовлення до 210 лайнерів.

Як будемо літати після COVID-19

Одне з найбільших запитань, які часто ставлять собі прямо зараз подорожувальники та вся авіаційна галузь "Як COVID-19 вплине на майбутні авіаперевезення?". Як і минулі кризи, пандемія сформувала новий досвід безпеки в аеропорту, тому COVID-19, швидше за все, залишить деякі тривалі наслідки для авіації. 

Частина з них давно стали нормою – як рамки контролю на авіаційну безпеку, сканери багажу та речей, обмеження на перевезення заборонених предметів, додаткові вимоги щодо контролю температурного контролю пасажирів та інші.

За умови реалізації належних запобіжних заходів та пильної уваги щодо поширення коронавірусу, повітряний транспорт може дуже швидко відбудуватися, щоб знову забезпечити майже 88 млн робочих місць в галузі та відновити колишні об’єми авіаперевезень. Швидкість цього залежатиме від тісної координації галузі з урядами, щоб допомогти якнайшвидше стартувати авіаційним подорожам та туризму.

Зараз вже є низка позитивних сигналів для галузі: початок поставок перших партій вакцини від коронавірусу та підготовка авіації для забезпечення швидкої її доставки із належними умовами транспортування до усіх куточків світу.

Попри короткострокові проблеми, пов'язані з COVID-19, більшість галузевих прогнозів свідчать, що попит на повітряні перевезення зростатиме в середньому на 3% щорічно протягом наступних 20 років.

Але не варто забувати, що такий значний період може нести в собі нові невизначеності. Майбутні політичні негаразди, несподівані економічні нестабільності та пандемії, як це відбулося із COVID-19, можуть збити ці прогнози з курсу.

Авіаційні перевезення точно відновляться, і це відбудеться швидше, ніж ми могли б очікувати. Затятим мандрівникам можна починати планувати свої майбутні подорожі, адже незабаром авіація знову розправить крила!