Вже ніхто не сумнівається у тому, що 2018 рік став важливим для розповсюдження електромобілів в Україні. Виходили нові гравці як на ринок електрокарів (офіційно стартували продажі Renault та Jaguar) так і на інфраструктурний ринок - новим оператором електрозаправок стала компанія Strum з групи ДТЕК. Кількість продажів електромобілів побила всі рекорди, а Верховна Рада та уряд зробили назустріч електрокарам дуже вагомі кроки.

Однак чи не піде за роком бурхливого розвитку рік нудного відпливу? Давайте дивитися разом на передумови та робити висновки.

В 2018 році кількість електромобілів в Україні зросла на 5557 зареєстрованих автівок, що на 73% більше, ніж роком раніше. В основному це були б/в авто 2014 або 2015 року випуску.

Чи не найбільшу роль у такому зростанні відіграли фактори пільгового ввозу електрокарів без ПДВ (ця норма була продовжена Верховною Радою аж до 2022-го року), а також банальні розрахунки: при нинішній вартості електроенергії в Україні підзарядка електрокара обходитиметься в 10 і навіть більше разів дешевше, аніж заправка авто з ДВЗ.

До того ж, значне зростання ринку електромобілів - це світова тенденція. Якщо в минулому році в світі продали 2,1 млн електрокарів, то в цьому році експерти галузі прогнозують збільшення цієї цифри до 2,7 млн. Якщо додати сюди ще й всесвітню орієнтацію на потужний розвиток відновлюваних джерел енергії та курс на зменшення викидів парникових газів після Паризької кліматичної конференції, картина стане іще чіткішою.

Електромобілі займають в логічному ряду "зменшення викидів / збільшення енергії з ВДЕ /зупинка підвищення температури на планеті" дуже серйозне місце, тож не дивно, що чимало держав, а передусім Китай, роблять ставку на "зелений" транспорт.

Іще один фактор - майбутні законодавчі зміни, що стимулюватимуть українців активніше купувати авто на електричній тязі. Мова йде про законопроекти №8159 та №8160.  Серед окремих їх норм - тимчасове звільнення від уплати пенсійного збору при першій реєстрації авто, зобов’язання обладнати електрозарядками 5% кожної платної парковки та чимало іншого. Законопроекти уже подано до Верховної Ради - тож можна розраховувати на їх стимулюючий ефект уже в 2019-му році.

Кількість електромобілів в Україні й надалі активно зростатиме. Кінцева цифра реєстрації електрокарів протягом року має бути в діапазоні від 8000 до 10 000 авто.

При нинішній вартості електроенергії в Україні підзарядка електрокара обходитиметься в 10 і навіть більше разів дешевше, аніж заправка авто з ДВЗ

Відповідно, зростатиме кількість електрозарядок. Саме в 2019 році побільшає зарядних станцій між крупними містами, тож їздити електрокаром трасами стане іще безпечніше. Фактично, ви зможете проїхати України із заходу до сходу, із півночі на південь і не переживати за можливість зарядитися.

Про це свідчать, як мінімум, плани компанії ОККО - в 2019-му вна разом із партнерами продовжить амбітний проект оснащення електрозарядками своїх АЗК, чимало з яких розташовується між містами.

Також у 2019 році буде затверджено концепцію розвитку електромобільної інфраструктури в Україні, ініційовану Мінінфраструктури. Зараз її розробляють, консультуючих із бенефіціарами. Тож це буде зважений документ, який, сподіваюся, врахує усі побажання й від бізнесу.

Водночас, я не став би очікувати значного сплеску активності нових гравців ринку, принаймні - якщо говорити про компанії з таким потенціалом як Strum - їх буде небагато. Але цікаво буде спостерігати за тими, хто кине виклик цьому моєму прогнозу. Так, цим я маю на увазі зокрема й те, що очікуваної появи заправок Tesla Supercharger в Житомирі та під Львовом, на мою думку так і не станеться. Найпевніше, доведеться чекати до 2020-го.

Кількість електромобілів в Україні й надалі активно зростатиме. Кінцева цифра реєстрації електрокарів протягом року має бути в діапазоні від 8 000 до 10 000 авто

Nissan Leaf залишатиметься найпопулярнішим електромобілем в Україні і в 2019- му році, однак і надалі продовжуватиме втрачати свій вражаючий відрив від конкурентів.

Якщо в 2017 році Nissan охоплював близько 80% від всіх реєстрацій електрокарів, то у минулому році - вже близько 64% (3 534 авто). В 2019-му, найпевніше, тенденція зберігатиметься - Nissan залишиться лідером, однак у відносних показниках інтерес до нього іще дещо просяде, адже на ринку постійно з’являються нові моделі, чимало з яких є дуже привабливими (навіть якщо вони вироблені у Китаї).

В "обоймі" лідерів лишатимуться Tesla та BMW. Якісь серйозні зміни в трійці лідерів варто чекати вже після 2020-го року (хіба що сюрприз піднесе Renault Zoe, вартість якого вже порівнювана з вартістю Leaf, однак заряджається це авто швидше), коли з’явиться ціла низка нових привабливих моделей на ринку. А українцям, судячи зі всього, потрібно буде чекати іще більше - адже у нас популярні саме б/в моделі.

Іще одна важлива тенденція, яка мусить розкрити свій потенціал уже 2019 року - це впровадження різноманітних рішень для зарядки електромобілів у спальних районах міста.

Дуже хочу вірити в те, що кумедних фото та відео типу "чувак заряджає Теслу з вікна 9 поверху" або "На зарядку для НіссанЛіф сіло 5 ворон" буде все менше. Тим паче - рішення уже є, як технічні, так і маркетингові. Скажу більше - вже на стадії фіналізації одразу декілька пілотних проектів, мета яких - переконати мешканців спальних районів великих міст у тому, що заряджати авто зручніше на паркінгу їх власних будинків, а не з кватирки своєї квартири.

Nissan Leaf залишатиметься найпопулярнішим електромобілем в Україні і в 2019- му році, однак і надалі продовжуватиме втрачати свій вражаючий відрив від конкурентів

Якщо вже почали про технічні рішення - скажу й про них. В 2019 році фокус буде зроблено на встановленні 3-фазних європейських зарядок. Що це значить?

Nissan Leaf заряджається від однофазної зарядки, тож процес цей - досить тривалий. А от Renault Zoe отримує електроенергію від 3-фазної зарядки, і це відбувається втричі швидше. Євро-Tesla - також трьохфазна, як і всі моделі компанії Volkswagen. Тож є відчуття того, що для 2019 така тенденція буде супроводжуватися також збільшенням продажів авто цих моделей.

Іще одна тенденція стосується корпоративного сектору. Є відчуття того, що корпоративне використання електрокарів в Україні якраз у 2019 році покаже свій потенціал - а він величезний, зогляду на вартість електроенергії у порівнянні із бензином та дизпаливом, навіть і газом. Те, що крупні державні компанії на кшталт Укренерго або Національного банку України, вже поповнили свій автопарк електромобілями - лише вершина айсберга.

Електрокари в Україні були би ідеальним автопарком для служб таксі (вже є й такі експерименти, наприклад - у Житомирі) або міської доставки. Водночас - це дуже практичне службове авто, адже парковки поблизу офісів - чудове місце для зарядки електромобілів, як доводить досвід Норвегії та інших європейських держав, де турбуються про розвиток галузі електрокарів.

Замість висновку скажу лише таке: щиро пишаюся тим, що в Україні розвиток електромобілів не є справою рук лише ентузіастів. Ми маємо підтримку уряду та Верховної Ради - в тому, що стосується стимулювання купівлі електрокарів. І якщо ця підтримка у 2019 році доповниться іще й підтримкою сприятливих інфраструктурних змін, нас буде не спинити. Ми й надалі будемо беззаперечними лідерами Східної та Центральної Європи за кількістю електромобілів.