Содержание:
  1. На що чекати в цьому сезоні?
  2. Куди можна без обов’язкового тесту 
  3. Які напрямки відкриті з негативним тестом на COVID-19
    1. Що відомо про країни ЄС?

Через коронавірус більшість країн світу досі закриті, але вакцинація вже змогла дещо привідкрити світ. Тож друге літо пандемії обіцяє українцям значно ширші можливості. Де вже можна планувати відпустку?

LIGA.net розповідає про умови потрапляння у 20 популярних туристичних країн.

На що чекати в цьому сезоні?

Минулого року через обмеження планувати подорож було складно: кордони закривали та відкривали, змінювалися правила в'їзду. Туристи з пересторогою ставилися до закордонних поїздок. Статистика це підтверджує: якщо в 2019 році українці в середньому замовляли тур за 27 днів до відправлення, то у 2020 роцы цей термін скоротився вдвічі – до 13 днів, розповідає LIGA.net Марина Дайнеко, керівниця відділу розвитку продажу Join UP!

Втім вже у 2021 році українці адаптувалися до нових реалій і стали активно планувати та бронювати тури, каже Дайнеко.

Її слова підтверджує директор "Аполло-тур" Андрій Демура. За його словами, попит на літній відпочинок у цьому сезоні ще не сформований остаточно, однак тенденція позитивна: "Очікуємо, що він має бути не гіршим за 2019 рік. Туристи зараз доволі активні".

Один з основних критеріїв для відпочинку – його вартість – за останні сезони залишився на попередньому рівні, кажуть співрозмовники LIGA.net.

"Ціни не змінилися. Середня вартість тижневого туру – 1000 євро на двох, два тижні – 1600-1800 євро на двох", – пояснює Демура.

Є й економніші варіанти. За словами Дайнеко з Join UP!, відпочинок у Туреччині стартує від 13 000 грн на тиждень за двох, в Єгипті – від 17 000 грн, Албанії та Чорногорії – від 19 000 грн. 

Ще одним важливим критерієм для вибору місця відпочинку, окрім звичних співвідношення ціни, безпеки та сервісу, для українців зараз є умови в'їзду в країну: чи потрібен ПЛР-тест, чи потрібен він тільки під час вильоту з України, чи вимагається повторне тестування на місці.

Які правила в’їзду до кожної з країн, доступних зараз для українців, та що варто знати перед поїздкою?


Важливо! Інформація на 3 червня. Перед поїздкою перевіряйте актуальну інформацію на офіційному сайті посольства країни, до якої прямуєте, а також у вашого турагента.
На море и в горы: 20 направлений для отдыха этим летом. Куда ехать, кроме Турции и Египта
Иллюстративное фото: пресс-служба президента

Куди можна без обов’язкового тесту 

  • Чорногорія. Українці можуть в'їжджати до країни без будь-яких обмежень – без віз та ПЛР-тестів. Мандрівники також можуть зробити безкоштовні ПЛР-тести для повернення додому, і у випадку хвороби лікувати від COVID-19 на курорті обіцяють за рахунок держави.

  • Албанія. Повністю відкрита для туризму країна: для перетину кордону українцям не потрібен ні ПЛР-тест, ні віза. Однак здати тест можуть попросити вже в аеропорту. 

  • Північна Македонія. На відміну від сусідок, виходу до моря не має, але без обов’язкового ПЛР-тесту та візи, може запропонувати мандрівникам з України гірські масиви та озера.

  • Мексика. Країна не вимагає від туристів негативного тесту на вірус, однак треба буде заповнити анкету про стан здоровʼя.

  • Домініканська республіка. Можна летіти без обов’язкового ПЛР-тесту, але потрібно заповнити електронну форму. 

  • Таїланд. Вʼїзд можливий, але після прибуття до країни доведеться відбути 14-денний карантин в одному з визначених урядом готельних комплексів.

На море и в горы: 20 направлений для отдыха этим летом. Куда ехать, кроме Турции и Египта
Иллюстративное фото: pixabay.com

Які напрямки відкриті з негативним тестом на COVID-19

 

  • Туреччина. З 15 травня до 3 червня українці мають змогу потрапити до цієї країни без обов’язкового тесту. Однак днями Туреччина повернула цю вимогу. Тепер потрапити до країни можна, маючи на руках негативний ПЛР-тест англійською (щонайбільше за 72 години до в'їзду) або антиген-тест (за 48 годин до прибуття в Туреччину). 

    Від тестів звільняються мандрівники, які можуть надати довідку про повний курс вакцинації (після другого щеплення має минути щонайменше 14 днів) або свідоцтво про те, що вони перехворіли на COVID-19 (був позитивний ПЛР-тест) за останні шість місяців.

    Також перед в'їздом до Туреччини потрібно заповнити електронну анкету. На основі цієї інформації автоматично створиться індивідуальний HES-код, потрібний всередині країни.

  • Грузія. З березня своє небо для українців відкрила Грузія. А з 1 червня потрапити до цієї країни можна й іншими видами транспорту, зокрема морським та наземним. Потрібно заповнити спеціальну анкету, мати при собі довідку про вакцинацію або негативний результат ПЛР-тесту, проведений не раніше ніж за 72 години до перетину кордону. Зробити повторний ПЛР-тест за свій кошт доведеться на третій день перебування у країні. 

  • Вірменія. Щоб побачити вірменські гори, слід мати ПЛР-тест, зданий не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону, або сертифікат про повну вакцинацію. Тест можна здати вже і в аеропорту після прильоту, однак тоді доведеться піти на самоізоляцію до отримання результату.

  • Єгипет. Потрапити сюди можна, маючи на руках англомовний сертифікат про негативний результат ПЛР-тесту, зроблений не раніше ніж за 72 години до прибуття. У аеропортах Хургади, Шарм-ель-Шейху, Марса-Алама й Таби ПЛР-тест можна зробити після прибуття, ціна – $30.

  • Об’єднані Арабські Емірати. Також радо приймуть туристів з англомовним сертифікатом про негативний результат ПЛР-тесту, зробленим не раніше ніж за 72 години до перетину кордону. Перед вильотом слід не забути завантажити мобільний застосунок COVID-19 DXB та оформити страховку на випадок хвороби. Ще один тест потрібно буде здати після прибуття до Дубаю.

  • Туніс. Необхідно мати при собі негативний ПЛР-тест, зроблений за 72 години до прильоту, а також заповнити електронну форму. Індивідуальні мандрівники також повинні провести тиждень в ізоляції в готелі та за потреби здати експрес-тест (це не стосується пасажирів чартерних рейсів). Однак з 1 червня африканська країна погодилась пускати до себе без обов’язкових вимог щодо тестів та самоізоляції повністю вакцинованих туристів та тих, хто перехворів на ковід щонайменше за шість тижнів до візиту.  

  • Йорданія. Необхідно мати негативний ПЛР-тест, зданий не пізніше 72 годин, та бути готовим здати повторний ПЛР-тест після прибуття. Також слід мати поліс медичного страхування, який покриває витрати на лікування COVID-19, заповнити спеціальну електронну форму та встановити на телефон мобільний застосунок Aman. Незмінною з докарантинних часів залишилась віза, яку можна оформити вже в аеропорту.

Що відомо про країни ЄС?

 

У Європейському Союзі вже дійшли до спільного рішення, що кордони потрібно відкривати, навіть узгодили умови, однак поки що приймати туристів готова не кожна європейська країна. 

Однією з причин цього є видача країнами ЄС так званих цифрових COVID-сертифікатів – спеціальних документів, які підтверджують факт вакцинації, перенесеної хвороби чи негативного аналізу, який повинен дозволити туристам вільно пересуватися територією ЄС.

З 1 червня видачу цих документів вже запустили у Болгарії, Данії, Німеччині, Греції, Польщі, Хорватії та Чехії, повідомила пресслужба Єврокомісії.

Всі інші країни Європейського союзу почнуть видавати сертифікати вакцинації з 1 липня 2021 року.

Коли до них приєднається Україна, а також на яких умовах українці зможуть в’їжджати до ЄС, читайте детальніше у розборі:

Безвиз возвращается. Как и когда украинцы смогут ездить в ЕС: с прививкой от COVID и без

Попри ці затримки, на 1 червня низка європейських країн відкрила для українців свої кордони. Зокрема:

  • Греція. Відкрилася для громадян України ще 14 травня. Перед поїздкою в цю країну потрібно заповнити спеціальну форму та надати довідку про повний курс вакцинації щонайменше за 14 днів до в’їзду або негативний результат ПЛР-тесту (за 72 год до прильоту) чи сертифікат про перенесену хворобу.
  • Кіпр. З 10 травня острівна країна послабила карантинні обмеження, тож ті, хто вакцинувався або зробить кілька тестів (за 72 години до прильоту та повторний за свій рахунок – після), а також завантажать результати на платформу Cyprus Flight Pass, тепер можуть розраховувати провести там відпустку. Тим паче, що з 10 червня влада острівної країни обіцяє нові послаблення: скасувати комендантську годину та дозволити громадським закладам заповнюватись до 50%. 
На море и в горы: 20 направлений для отдыха этим летом. Куда ехать, кроме Турции и Египта
Греция Санторини (pixabay.com)
  • Болгарія. Відкрилася для українців з 1 червня. До 31 липня для поїздки туди українцям необхідно отримати негативний результат ПЛР-тесту за 72 години. Ще серед варіантів – негативний тест на антиген (за 48 год), довідка про повну вакцинацію чи перенесену хворобу (документ, який зафіксував позитивний результат ПЛР-тестування на COVID-19 або швидкий антигенний тест для осіб, які перехворіли в період від 15 до 180 днів від зазначеної в документі дати проведення дослідження).
  • Румунія. 1 червня заборону в'їзду для іноземців також скасувала Румунія. Щоб потрапити туди, потрібно мати сертифікат про повну вакцинацію  чи документ, що підтверджує, що людина перехворіла на COVID-19 за останні 14-90 днів до в'їзду в Румунію. Для тих, хто перетинає Румунію транзитом, – жодні папери та тести не потрібні, а от тим, хто планує перебувати на території країни до 72 годин, повинні мати негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус. Особи, які приїжджають до Румунії надовго з країн епідеміологічного ризику, повинні провести 10 днів в самоізоляції. Але якщо в останні 14 днів вони перебували на території без епідеміологічного ризику – карантин не потрібний. 
  • Хорватія. Перед в'їздом до країни варто підготувати документальне підтвердження про сплату готелю/апартаментів/кемпів/приватних садиб/яхти чи житла у власності та зареєструватися на сайті МВС Хорватії. 
    З червня Хорватія послабила вимоги для в'їзду: українцям треба показати негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений не більше, ніж за 72 години до перетину кордону (раніше такий тест можна було зробити тільки протягом 48 годин перед вильотом). 
    Також пропуском послужить сертифікат про вакцинацію (вакцинами Pfizer, Moderna, AstraZeneca), якщо з дня отримання другої дози минуло щонайменше 14 днів. Крім того, Хорватія готова впускати до себе туристів, які перенесли хворобу протягом останніх 180 днів та мають відповідне підтвердження (медичну довідку чи позитивний ПЛР-тест, чи швидкий тест на антиген (RAT)), і були вакциновані принаймні однією дозою вакцини. 
    Якщо немає жодного з цих документів, турист у Хорватії зобов’язаний перебувати на самоізоляції до 10 днів або здати тест на території Хорватії за свій кошт.

Також про наміри відкритись вже у червні заявляли Мальта, Іспанія та Італія, однак поки що цього не зробили.

Серед країн, у які нелегко було потрапити й до пандемії, до себе українців також формально впускають Ірландія (член ЄС) та Велика Британія (колишній член ЄС), за умови наявності візи, негативного ПЛР-тесту та самоізоляції після прибуття. Перед приїздом до Британії потрібно заповнити онлайн-форму, забронювати та сплатити  тести, які зроблять на другий та восьмий день ізоляції. 

Також перед плануванням відпустки не варто забувати, що після повернення з-за кордону українці зобов’язані проходити 14-денну самоізоляцію (яку можна завершити достроково після отримання негативного результату тесту на COVID-19).