Содержание:
  1. Всі гроші – Буковелю?
  2. Де ще покататись на лижах та сноуборді в Україні
  3. Не всі кордони закриті: Туреччина, Балкани та Казахстан
  4.  
  5. Чи буде "лижня" в часи COVID-19?

До офіційного початку зими залишилось менше тижня. До новорічних свят – близько місяця. Чи знайдуть цьогоріч ті, хто не уявляє зиму без відпочинку на лижах чи сноуборді, альтернативи австрійським Альпам, італійським Доломітам чи словацьким Татрам?

Незважаючи на пандемію, гірськолижні курорти готуються приймати гостей. LIGA.net з'ясувала, на який цінник розраховувати туристам та де їх чекатимуть, окрім Буковелю?

Всі гроші – Буковелю?

Цьогоріч для українців недоступні ані популярні гірськолижні курорти Італії, Франції чи Австрії, ані сусідніх Польщі чи Словаччини чи навіть Грузії. Раніше саме до останніх "втікав від дорожнечі українського Буковелю" 35-річний львів’янин Михайло, який вже вісім років не пропускає можливість покататися гірськими схилами.

"Відпочити у польському Закопане чи навіть десь в Словаччині виходило дешевше", – пояснює він. 

У соцмережах користувачі вже скаржаться, що закриті кордони дали можливість одному з найпопулярніших гірськолижних курортів України підвищити ціни на житло порівняно з минулим сезоном. 

Чи це справді так? У низький сезон (середина грудня та кінець березня) в готелях, що входять у систему комплексу, можна знайти номер на двох поруч із витягами близько 2200 грн за ніч без харчування. Але це не всі видатки. Скіпас на два дні обійдеться у 986 грн з людини. Якщо купувати більше днів, то в розрахунку на один вийде трохи дешевше. Суттєво збільшить витрати харчування в кафе і ресторанах курорту.

Ближче до свят ціна поступово підвищується. У святковий сезон (2-6 січня) той самий номер обійдеться в 3600 грн. Скіпас на два дні у цей період вартує 2133 грн з людини.

У високий сезон (17 грудня – 1 січня та 7 січня – 17 березня) найдешевший скіпас на два дні вартує 1641 грн з людини.

"Буковель ніколи не був скромним у питанні ціноутворення, минулий сезон зіпсувала мінлива погода, тож цьогоріч у них є всі підстави підіймати ціни: альтернатив дуже мало", – пояснює LIGA.net президент Української асоціації туристичних агентств України Антон Рудич.

Ціни на кімнати у садибах в селищах поруч з Буковелем стартують з 1100 грн за ніч та сніданок у свята та 550-600 грн в середній сезон.

Приблизно 80% гірськолижного об'єму по Україні, що бронюється, організовано саме Буковелем

Для гірськолижного курорту Ігоря Коломойського зараз сприятлива можливість, щоб підвищити ціни десь на 20%, вважає директор туристичної компанії "Аполло-тур" Андрій Демура.

"Приблизно 80% гірськолижного об'єму по Україні, що бронюється, організовано саме Буковелем. Більшість закордонних напрямків були дешевшими", – каже Демура. 

Не згоден з тим, що ціни цього сезону дуже зросли, Володимир Царук, заступник голови комітету з туризму Торгово-промислової палати України.

"Ми не бачимо, щоб ціни підвищились порівняно з минулим роком. Могли зрости або залишитись на рівні сезону 2019/2020 [ціни] хіба на новорічно-різдвяні свята", – каже він. 

Де ще покататись на лижах та сноуборді в Україні

Загалом, за словами Царука, зараз українські готелі на гірських курортах встановили найнижчі ціни за останні п’ять-шість років.

"Не Буковелем єдиним. На щастя, маємо дуже багатий вибір", – переконує LIGA.net очільниця Державного агентства розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

На Львівщині є Тростян у Славському, "Захар Беркут" у Волосянці, Плай тощо. Закарпаття пропонує лижникам Драгобрат, Пилипець чи Красію, перелічує Олеськів.

"Особливо в умовах пандемії я би радила нашим громадянам обирати менш масові та менш розкручені гірськолижні курорти. І тут вибір є на будь-який гаманець", – каже голова Держтуризму.

Для порівняння, у високий сезон (28 грудня-11 січня) на території курорту Драгобрат можна знайти номер зі сніданком та вечерею з цінником з 700 грн з людини. Жити у котеджі в цей період можна щонайменше за 800 грн за ніч.

У низький сезон (до 28 грудня та після 11 січня) ціна проживання у номері – від 650 грн з людини. А в котеджі – 680 грн.

Все будет Буковель! А может Турция, Балканы или Казахстан? Направления и цены этой зимы
Ціни за житло на території курорту Драгобрат залежно від сезону

Скіпаси на 50 підйомів коштують 1300 грн для дорослих та 650 грн для дітей до 14 років. Якщо жити на території курорту, то на 200 грн дешевше для дорослих та на 100 грн – для дітей.

Через booking.com можна знайти варіант проживання на сім ночей у готелі на Драгобраті для двох дорослих у високий сезон за 9000-12 000 грн.

Середня вартість тижневого відпочинку взимку обійдеться близько 500-600 євро з людини – за кордоном чи в  Буковелі, каже Демура з "Аполло-тур". У приватних садибах в Карпатах без урахування скіпасу можна відпочити й за 200 євро.

Не всі кордони закриті: Туреччина, Балкани та Казахстан

 

Туристичні оператори найбільше розраховують на турецькі курорти Ерджіяс, Паландокен або Улудаг. Туди доправлятимуть туристів одразу кілька компаній. Злітати в Кайсері можна буде й самотужки – з кінця грудня туди відправлятимуть регулярні рейси.

На 23 листопада українцям можна потрапити до Туреччини без карантинних обмежень, тестування на коронавірус не потрібно. Перевага: скіпаси здебільшого входять до вартості відпочинку, але цей момент треба уточнювати у операторів.

"Добиратися в Туреччину буде навіть комфортніше, ніж до Буковелю, – переконаний Рудич з Української асоціації туристичних агентств. – Підстав вважати, що рівень сервісу там буде гірший також немає".

Тижневий тур на двох з авіаперельотом та проживанням у тризірковому готелі з харчуванням "напівпансіон" у місті Кайсері (найближче місто до курорту Ерджіяс ) коштує від 26 717 грн, якщо вилітати 31 грудня. Не у розпал свят на цьому ж курорті сім днів можна відпочивати вдвох за 16 000-18 000 грн.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Erciyes Kayak Merkezi (@erciyeskykmrkz)

Ще одним напрямком, куди можуть масово полетіти українці співрозмовники LIGA.net називають Болгарію. Там громадян України з негативним ПЦР-тестом на COVID-19 очікують на курортах Банско, Помпорово та Боровець. У Банску ціни за сім ночей у тризірковому готелі з вильотом на двох у святковий сезон стартують з 22 000-24 000 грн. Скіпаси стартують з 36 євро за день на людину. Після повернення з Болгарії потрібно здати тест чи пройти двотижневу самоізоляцію.

Відкриттям сезону 2020/2021 можуть стати балканські країни. 

На 23 листопада українців пускають до Чорногорії (курорт Жабляк) разом з негативним ПЛР-тестом, зданим не пізніше 72 годин до часу прильоту. Ціни за номер на двох на сім ночей у тризірковому готелі з вильотом із Києва 26 грудня стартують з 27 989 грн, у сезон після свят – 25 000-26 000 грн. Тижневий скіпас для катання у Жабляку для дорослих коштує 90 євро. 

Північна Македонія (курорти Маврово, Крушево та Попова Шапка) та Сербія (Копаонік) готові приймати українських туристів без тестів та карантину. 

Екзотичним напрямком, який з'явився в цьому сезоні, також є Казахстан – відвідати курорти Чимбулак, Ой-Карагай чи Ак-Булак можна, отримавши негативний тест на COVID-19. За тижневий відпочинок в низький сезон варто бути готовим віддати близько $500 з людини, у "високий" сезон тиждень "покатушок" в Казахстані вартуватиме близько $700. Денний скіпас для дорослих у будні вартує близько 382 грн, та 583 грн у вихідні. Дітям вдвічі дешевше.

Чи буде "лижня" в часи COVID-19?

Чи їхатиме цьогоріч та куди саме, Михайло поки не вирішив, хоча останні п’ять років до кінця листопада у нього на руках вже були заздалегідь придбані скіпаси та бронювання готелів і квитків.

Киянка Катерина, яка з сім'єю приїздила машиною у Буковель останні кілька сезонів, зараз також не певна, чи поїде кудись цього сезону. Нещодавно Катя з дочкою перехворіли на COVID-19: через вірус довелося екстрено переносити подорож до Туреччини. Й не лише вони досі лише думають про відпочинок. 

"Багато людей не планують взагалі нікуди виїжджати. Ранніх бронювань фактично немає", – пояснює LIGA.net специфіку зимового сезону 2020/21 Царук з Торгово-промислової палати. 

На думку Царука, загальна пандемія не спонукає людей до подорожей у такій кількості, як це було раніше: "Сезон відбудеться, але у не такий масовий, як раніше".

Демура з "Аполло-тур" робить ставку на ефект відкладеного попиту й переконаний, що зимовому сезону навіть у часи пандемії, найбільше загрожує несприятлива зима.

"Туристи, які щороку їздять кататись на лижах – це особлива категорія, вони полетять майже у будь-якому випадку, це для них must have, тому падіння попиту очікується менше [ніж в літній сезон]", – каже Демура.

Чи можливий зрив сезону в разі посилення карантинних обмежень? На Буковелі, Драгобраті та Мигово LIGA.net переконують, що готові до обмежень. У разі закриття закладів харчування, забезпечувати туристів їжею зможуть на виніс. Зрештою, деякі курорти самі посилюють вимоги. З 4 листопада деякі готелі Буковелю приймають туристів лише за умови наявності негативного ПЛР-тесту, який зроблений не раніше, ніж за 2 доби до приїзду на курорт.

"Головне, щоб нам не перекрили залізничне сполучення", – зазначив співрозмовник на Драгобраті. Прецедент був. Влітку курорти Карпат недорахувались грошей і туристів через обмеження залізничного сполучення через карантин. 

"Зимовий відпочинок можливий навіть в умовах пандемії COVID-19, якщо дотримуватись усіх безпекових правил, бо, в першу чергу, це – перебування на свіжому повітрі", – переконана Олеськів з Держтуризму. 

За її словами, у гірській місцевості є багато окремих садиб та котеджів, де можна розміститися сім’єю та отримувати їжу прямо туди. 

"До речі, це практикувалося ще до всіляких обмежень", – резюмує Олеськів.