Содержание:
  1. Що особливого в GameStop? 
  2. Хто завадив?
  3. Їм вдалось! Як?
  4. Подвійна гра? 
  5. Що далі?

Ще на початку січня назву GameStop чули лише в обмежених колах – як бренд магазинів, що торгує комп’ютерними іграми та приставками.

Зараз до неї прикута увага команди президента США, тисяч інвесторів та мільйонів людей у всьому світі. 26 січня цінні папери GameStop стали найбільш продаваними у світі, залишивши позаду акції Tesla, Apple та Microsoft.

Як це вдалося та чому світ заговорив про переворот на Волл-стріт? 

Що особливого в GameStop? 

Якщо коротко – нічого. Просто пощастило потрапити в "бійню поколінь" на фондовому ринку.

Останнім часом компанія з офлайн-продажу ігрових консолей та дисків переживала не найкращі часи: в еру інтернету та світової пандемії продавати такі товари складно. Якщо у 2017-му на своєму піку акції GameStop продавались по $62, то вже до середини 2020 року цінник коливався в межах $4-10.

Гедж-фонди, бачачи це, почали грати на пониження ("шортити" компанію): "позичали" на короткий час акції GameStop у брокерів, продавали їх, щоб викупити, коли ті здешевшають, та заробити на різниці.

Одним з найбільших фондів, які "шортили" GameStop, став Melvin Capital Managment.

Хто завадив?

Анонімні користувачі форуму Reddit із треду з назвою r/WallStreetBets (зараз там близько 4 млн учасників).

Наприкінці листопада один з них під ніком u/DeepFuckingValue звернув увагу на спроби Melvin Capital Managment "потопити" GameStop та закликав "виступити проти групи впертих бумерів", пише The Wall Street Journal. Маючи на увазі серйозних керівників гедж-фондів, на відміну від користувачів Reddit, які є здебільшого міленіалами.

Через це інцидент вже назвали "боротьбою поколінь".  

У інших соцмережах цей користувач відомий під ніком Roaring Kitty (англ. "волаюче кошеня"). Згодом з'ясувалося, що його справжнє ім’я Кіт Джилл (Keith Gill), він фінансовий радник та веде YouTube-канал про інвестування з такою ж назвою (Roaring Kitty), пише NYT.

Как котята из Reddit наказали волков с Уолл-стрит. Все из-за акций GameStop. Маск в игре!
Кіт Джилл (Фото: YouTube Roaring Kitty)

Їм вдалось! Як?

Не маючи значного капіталу для купівлі акцій GameStop, сотні учасників r/WallStreetBets почали ставити невеликі суми на те, що акції зростатимуть, – купуючи опціони на них. Це контракти, за якими можна отримати право купити або продати акції конкретної компанії за заздалегідь обумовленою ціною протягом певного періоду. Водночас опціони продаються за ціною, яка є лише невеликою частиною вартості акцій.

Зрештою це дало поштовх для зростання цін. Коли ті поповзли вгору й з’явилася перспектива гігантських збитків – фонди поспішили підстрахуватися та скуповувати акції, щоб ліквідувати свої ставки та не допустити ще більших збитків. Попит спровокував підвищення ціни – на ринку стався так званий short squeeze.

Завдяки редіт-повстанню Джиллу вдалося перетворити свої інвестовані в порятунок GameStop $53 000 в $48 млн за лічені тижні, вказує NYT.

Ціна однієї акції GameStop 26 січня сягнула $147. Її цінні папери стали найбільш продаваними у світі, залишивши позаду Tesla, Apple та Microsoft.

До цього "свята" доклався й Ілон Маск, який зневажає "шортерів". 26 січня він написав у своєму Twitter "Gamestonk !!" та додав посилання на той самий тред Reddit. 

Фраза Маска – це біржовий мем Stonks – тролінг інвесторів, які докладають дуже багато зусиль, щоб розбагатіти, абсолютно не розбираючись в економіці. Її виявилось достатньо для зростання акцій GameStop ще на 56% – до $230 за акцію, пише Baron`s. Вже на ранок 28-го січня ціна сягнула $468.

 Читайте також: Плюс 500% за год. Илон Маск – самый богатый человек на планете. А где его деньги?

Згідно з даними аналітичної компанії S3 Partners, акції GameStop здорожчали на понад 2000% за рік. Потім такий самий "флешмоб" користувачі намагалися влаштувати з акціями компаній Nokia, AMC та BlackBerry, які теж є улюбленцями "шортерів". 

Как котята из Reddit наказали волков с Уолл-стрит. Все из-за акций GameStop. Маск в игре!
GameStop

На 29 січня "шортери" GameStop втратили понад $19 млрд, свідчать дані S3 Partners. Фонд Melvin, наприклад, вже не міг викупити "позичені" у брокерів акції, втратив близько третини своєї вартості та був змушений прийняти допомогу майже у $3 млрд.

27 січня у фонді оголосили, що зафіксували збиток і вийшли з цієї короткої позиції (остаточна сума поки невідома).

Подвійна гра? 

"Забава" з GameStop стала можливою головно завдяки безкомісійному доступу дрібних гравців до ринку цінних паперів через платформи на кшталт Robinhood, Charles Schwab та Interactive Brokers.

Мобільний додаток Robinhood зміг зробити трейдинг для міленіалів схожим на відеоігри, але в останні дні потрапив у немилість користувачів. 28 січня сервіс заборонив їм купувати акції GameStop, Nokia, AMC та BlackBerry через "надто високу волатильність". Ціни GameStop одразу впали нижче $200. Це розлютило користувачів платформи: вони звинуватили її в потуранні інтересам інвестфондів з Волл-стріт – бізнес-модель Robinhood передбачає продаж даних про угоди дрібних гравців інвестиційним компаніям, доводить Forbes

28 січня понад сотня користувачів платформи подали колективний позов до суду на Robinhood. 29 січня Robinhood частково відновив доступ до торгів – ціни на акції перетнули $312.  

Деякі аналітики сходяться на тому, що компанія GameStop не може стільки коштувати й це банальне надування ринку через "помсту бідного покоління міленіалів заможним бумерам". Капіталізація GameStop на момент публікації перетнула позначку $22 млрд. 

Більш цинічні вважають це маніпуляцією невмілими інвесторами-аматорами з боку тих самих "ненависних гедж-фондів", які від початку ставили на підвищення ціни. Наприклад, Scion Capital, під керуванням Майкла Б'юрі (саме він одним із перших спрогнозував кризу іпотечного кредитування у 2008 році в США, його зіграв Крістіан Бейл у знаковому фільмі "Гра на пониження"). 

Виявилося, ще навесні фонд Б'юрі купив 5% частку GameStop вартістю $2-$4,2 за акцію, витративши в цілому близько $15 млн. Forbes стверджує, що Scion Capital встиг продати частку до початку січневої "веселухи", однак називає такий безглуздий вчинок Б'юрі провокацією подій, які сталися.

Ще одним аргументом, що події сплановані, аналітики називають поведінку Раяна Коена – автора найбільшого продажу в історії електронної комерції – компанії Chewy. У січні 2021 Коен отримав посаду в керівництві GameStop. Як пише Fоrbes, за дивним збігом обставин, торік він скупив 9 млн акцій GameStop на $76 млн.

Що далі?

Ніхто не знає. "Хоча те, що відбувається на ринку дійсно має всі ознаки "фінансової бульбашки", його складно трактувати як порушення законів, що вимагають втручання регулятора", пише WSJ.

Джейкоб Френкель, голова правління з питань забезпечення цінних паперів юридичної фірми Dickinson Wright, вважає, що регулятор, найімовірніше, розгляне, чи є повідомлення інвесторів-аматорів маніпулятивними. Наразі комісія з цінних паперів та бірж США заявила, що "активно контролює" волатильність ринку.

На ситуацію звернули увагу в Білому домі. Прессекретарка нового президента США Джо Байдена Дженніфер Псакі (Jennifer Psaki) заявила, що регулятори пильно стежать за розвитком ситуації, передає New York Post.