Содержание:
  1. Безос не визнає політ Бренсона космічним
  2. У космос – в 70 років. Це далеко не перший рекорд 
  3. Акції Virgin Galactic зросли на 14%  
  4. Бренсон обіцяє відправити в космос щонайменше 600 людей. Серед них – мер Дніпра

11 липня з космопорту Spaceport America в штаті Нью-Мексико о 17:30 за Києвом в космос злетів шатл компанії Virgin Galactic з Річардом Бренсоном та командою з п'яти людей на борту. Британському мільярдеру вдалося обійти в першості засновника та донедавна СЕО Amazon Джефа Безоса – той планує потрапити в космос на власному кораблі вже через дев’ять днів – 20 липня. 

Безос і Бренсон рвуться у космос особисто, щоб довести, що їхні розробки – безпечні, і прорекламувати їх для майбутнього ринку космічного туризму, який після сотні фентезі-історій от-от стане реальністю. А вже до 2030 року, згідно з деякими прогнозами, цей ринок будуть оцінювати в $3 млрд – і це тільки в США.

Бренсон поки попереду. LIGA.net зібрала п’ять головних фактів про цю непересічну подію. 

Перший мільярдер у космосі

Хоча про космічний туризм говорять роками, за останні 20 років у космосі побували всього семеро "туристів" – завдяки співпраці американської компанії Space Adventures та російської MirCorp. 

На початку червня про намір вирушити у космос на кораблі New Shepard своєї космічної компанії Blue Origin повідомив засновник Amazon Джеф Безос. Він запланував політ на 20 липня – після своєї відставки з посади генерального директора Amazon. І розраховував стати першим. Адже раніше такого не робив жоден з очільників космічних компаній – навіть засновник SpaceX Ілон Маск. Тож крок Безоса мав стати хорошою рекламою для Blue Origin. 

Однак 2 липня про намір летіти особисто в космос вже 11 липня заявив британський мільярдер, засновник корпорації Virgin Group Річард Бренсон. 

Це перший політ компанії з повним екіпажем ракетоплана Unity SpaceShipTwo після отримання наприкінці червня дозволу Управління цивільної авіації США (FAA) на комерційні польоти в космос (і 22 політ для шатлу загалом). Корабель доправив в космос двохфюзеляжний літак-носій White Knight Two (назва – VMS Eve – на честь матері Бренсона). 

На висоті від 13 700 до 15 200 м ракетоплан відокремився від несучого літака – і далі розганявся самостійно. Через вісім секунд після запалювання машина подолала швидкість звуку.

Вимкнувши двигун, Unity ще якийсь час за інерцією набирав висоту і досягнув позначки близько 81 км. Стан "невагомості" пасажирів тривав близько п’яти хвилин. Увесь політ орієнтовно тривав близько двох годин. 

Миллиардер Ричард Брэнсон полетел в космос. И раньше основателя Amazon. 5 фактов о событии
План полета Unity22 (Фото: richardbranson/instagram)

Пілотами VMS Eve стали досвідчений астронавт і пілот Фредерік "Сі-Джей" Стеркоу й не менш досвідчена пілотеса Келлі Латімер. Екіпаж VSS Unity (зліва направо): головний пілот Девід Маккей, провідний інженер з експлуатації Колін Беннетт, головний інструктор "астронавтів" Бет Мозес, Бренсон, віцепрезидентка Virgin Galactic зі зв'язків з урядом і дослідницьким операціям Сіріша Бандл, другий пілот Майкл Масуччі.

Безос не визнає політ Бренсона космічним

9 липня у Twitter компанії Blue Origin виклали інфографіку-порівняння корабля New Shepard (на якому летітиме Безос з командою) та VSS Unity.

У компанії Безоса назвали судно конкурентів VSS Unity "висотним літаком" та вказали, що політ британського мільярдера насправді – не космічний. Оскільки шатл Бренсона не перетинатиме лінію Кармана – межу на висоті у 100 км над рівнем моря, яка умовно вважається межею між атмосферою Землі й космосом. 

Водночас Федеральне авіаційне управління США (FAA), яке надало компанії Бренсона дозвіл на польоти 25 червня, вважає межею космосу висоту 80,4 км над поверхнею Землі. 

"Для 96% населення планети космос починається на висоті 100 км за міжнародно визнаною лінією Кармана. Лише 4% у світі визнають нижню межу у 80 км початком космосу. New Shepard летить над обома. Це одна з багатьох переваг польоту з Blue Origin", – заявили в компанії Безоса.

Джеф Безос на своїй ракеті New Shepard від Blue Origin має намір здійнятися на висоту понад 100 км 20 липня. Втім 10 липня найбагатший житель планети побажав конкуренту успіхів та написав у соціальних мережах: "Річард Бренсон, бажаю тобі і всій команді завтра успішного і безпечного польоту. Удачі!"

У космос – в 70 років. Це далеко не перший рекорд 

70-річний британський мільярдер полетів в космос за тиждень до святкування своєї 71-ої річниці. Засновник конгломерату Virgin Group славиться своїми ексцентричними витівками, і це далеко не перша з них. На його рахунку кілька світових рекордів. 

Зокрема, у 1986 році Бренсон на власному кораблі Virgin Atlantic Challenger II пересік Атлантичний океан вдвічі швидше, ніж будь-хто до цього. 

Вже у 1987 році Бренсон разом з пілотом Пером Ліндстрандом стали першими людьми, які пересікли Атлантику на повітряній кулі. 

Вже у 1991 році вони перелетіли на повітряний кулі Тихий океан.

Також багатьом Бренсон запам’ятався своїми численними суперечками та парі. Наприклад, у 2010 році він заклався з малазійським бізнесменом Тоні Фернандесом (засновник авіакомпанії AirAsia), чия команда краще виступить на "Формулі-1". Той, хто програє, повинен попрацювати стюардесою авіакомпанії-конкурента.

Миллиардер Ричард Брэнсон полетел в космос. И раньше основателя Amazon. 5 фактов о событии
Річард Бренсон і Тоні Фернандес (Фото: AirAsia)

Бренсон програв суперечку, однак навряд щось втратив: його фото у формі бортпровідниці AirAsia з нафарбованим обличчям та вибритими ногами були ледь не у кожному медіа планети. 

Сам Бренсон своє прагнення до пригод пояснює сімейним девізом: "Відчайдухи не живуть вічно, але боягузи не живуть взагалі". 

Акції Virgin Galactic зросли на 14%  

Після заяви Бренсона летіти в космос акції Virgin Galactiс 8 липня виросли на 20% – з $43,8 до $52,6 на торгах Нью-Йоркської фондової біржі (NYSE).

За підсумками місяця, це +14% до ціни. 

Миллиардер Ричард Брэнсон полетел в космос. И раньше основателя Amazon. 5 фактов о событии
Скриншот

 

Компанія зараз може бути істотно переоцінена – її вартість вища максимальних цільових оцінок аналітиків, передає Forbes

Бренсон обіцяє відправити в космос щонайменше 600 людей. Серед них – мер Дніпра

Як зазначає Times, близько 600 людей вже заплатили по $200 000-250 000, аби злітати в космос на борту VSS Unity. 

Серед українців-клієнтів компанії Бренсона вже відомо про мера Дніпра Бориса Філатова, який на Facebook написав, що його номер – 146-й.

Згодом, особливо, якщо компанія Безоса теж досягне успіху, вартість польотів повинна зменшитись до "доступної", а їхня кількість збільшиться. Завдяки цьому літати в космос зможуть не тільки заможні люди, а й представники середнього класу.

Запустити регулярні космічні тури для заможних мандрівників Virgin Galactiс планує з 2022 року. Кінцева мета компанії – виконувати рейси щотижня.

Переглянути трансляцію польоту мільярдера можна на сторінці LIGA.net за посиланням: Сьогодні мільярдер Бренсон летить у космос на своєму ракетоплані VSS Unity: трансляція