Сприятлива погода в останні дні вплинула на покращення показників урожайності. Цього року очікуємо 65-68 млн т зернових.

Проте, через відсутність опадів загинули 385 000 га посівів. І, хоча загальні збитки сукупної виручки по всій Україні складають до 2%, в Одеській області заактовано 30,5% втрат озимих культур (біля 310 000 га). Посуха особливо сильно вдарила по землях Бессарабії.

Це не перший випадок такої масштабної загибелі сільськогосподарських культур від негоди, а зі зміною клімату розраховувати, що стихії будуть надалі прихильними до агровиробників, не доводиться.

Читайте також - Перша жертва посухи. На Бессарабії загинув фермер, інші - без врожаю. Що відбувається?

Щоразу, у випадку таких масштабних втрат, аграрії змушені просити допомоги у держави, а органи влади у терміновому порядку шукають підтримки у ситуації економічної кризи. Системно вирішити цю проблему може лише агрострахування. Страхувати посіви прийнято у всьому світі.

Держава, починаючи з 2001 року, зробила не одну спробу змінити ситуацію стосовно забезпечення захисту сільгосптоваровиробників від ризиків загибелі сільськогосподарської продукції. У 2012 році був прийнятий Закон України "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою", однак ця послуга не набула масового характеру.

Поточна модель державної допомоги (спрямування бюджетних коштів через Аграрний страховий Пул) виявилася неефективною та потребує реформування з урахуванням попереднього досвіду.  

Держава підтримує ідею агрострахування і для уряду цей напрям є пріоритетним. Ідея запуску агрострахування у новому форматі дуже проста: скоротити шлях агровиробника до допомоги держави за принципом, схожим до того як населення отримує субсидії на оплату комунальних послуг.

Читайте також - Засуха вбила до 80% посівів в Одеській області. Що пропонують в Мінекономіки

Механізм отримання коштів пропонується наступний. Необхідно укласти договір страхування, подати через страхову компанію звітність, і вже наступного місяця страхова компанія може отримати компенсацію від держави. Все має відбуватись без будь-яких страхових пулів, комісій та можливостей вибирати кому давати, кому ні.

Агрострахування - недешевий продукт. Для того, щоб все запрацювали, покриття має стати масовим, і у всьому світі у цьому допомагає держава.

За розрахунками Мінекономіки, потреба в компенсаційних коштах на 2021 рік для надання фінансової підтримки сільськогосподарським товаровиробникам шляхом здешевлення страхових платежів (премій) для покриття 5 млн га посівів становить 2 млрд грн.

Цього тижня новий законопроект про агрострахування буде винесений на публічне обговорення. Запрошуємо експертів ринку висловлювати свої пропозиції.