У результаті приватизації сільськогосподарських земель близько 7 мільйонів селян набули права на земельну частку (пай) загальною площею майже 28 мільйонів гектарів. Проте зняття мораторію на продаж сільськогосподарських земель – стимул для розвитку аграрного сектору України та поліпшення стану земель.

В світі залишилося всього 5 країн, де земля сільськогосподарського призначення не є товаром. Це КНДР, Венесуела, Куба,Таджикістан і Україна. Щорічні вигоди від зняття мораторію на продаж і створення ринку земель можуть становити до $1,5 млрд.

Україна - у передчутті зняття мораторію. Адже президент Володимир Зеленський має намір впровадити вільний обіг земель сільгосппризначення вже наступного року. 

Необхідними умовами запровадження обігу сільськогосподарських земель є контрольоване відкриття ринку земель, державна підтримка малого та середнього бізнесу в аграрній сфері економіки, а також встановлення необхідних законодавчих обмежень з використанням кращого іноземного досвіду. Оприлюднений президентський законопроект маэ бути протягом двох найближчих тижнів. 

Що має бути прописано в проекті закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення"?

1. Набувачами земель сільськогосподарського призначення є виключно громадяни України.

Іноземні громадяни та особи без громадянства не мають права набувати землі сільськогосподарського призначення у власність. Передбачено встановлення граничних розмірів земель сільськогосподарського призначення, які можуть перебувати у власності однієї особи, та обмеження площі максимальної оренди в межах адміністративних одиниць:

- ліміт площі земель у власності дискутується, однак орієнтир – 100 – 200 га на особу;

- ліміт максимальної площі земель в оренді – не більше 35% площі сільськогосподарських угідь на території району та/або об’єднаної територіальної громади, якщо площа такої громади дорівнює або перебільшує середню площу району.

2. Вводяться антиспекулятивні механізми.

Стягнення державного мита у розмірі 50% від грошової оцінки земельної ділянки у випадку перепродажу земельної ділянки протягом перших трьох років. Ця норма не розповсюджується на банківські установи.

3Гарантується користувачам (поточним орендарям) збереження земельного банку.

У випадку зміни власника земельної ділянки шляхом запровадження обов’язку новому власнику гарантується право переукласти із землекористувачем договір оренди на тих самих умовах, що були з попереднім власником.

4. На початковому етапі дії ринку земель (2 роки) ціна земельної ділянки не може бути нижча нормативної грошової оцінки.

Ціни для всіх угод купівлі/продажу, за якими реєструються права власності, підлягають державній реєстрації, що дозволить НБУ проводити регулювання ринку іпотеки.

5. Надання права набуття банками у власність земельних ділянок у разі несплати іпотеки із обов’язковим відчуженням виключно через електронні аукціони.

Санкції застосовуються до банків, які не провели відчуження протягом 24 місяців після набуття у власність. Банки не можуть ставати власниками землі більш як на цей термін.

6. Обіг сільськогосподарських земель запроваджується наприкінці сільськогосподарського сезону.

Запровадити ринок землі варто, наприклад, з 1 вересня/жовтня). Це надасть достатньо часу для впровадження інструментів фінансування та не буде перешкоджати виробничому циклу, але не раніше ніж за 6 місяців після прийняття законопроекту «Про обіг земель сільськогосподарського призначення».

7. Створення механізму часткового гарантування кредитів забезпечить доступ до банківського кредитування з метою купівлі землі та інвестицій для малих та середніх сільгоспвиробників, які раніше не мали такого доступу.

Окрім, зняття мораторію, законопроект спрямований на врегулювання низки проблемних питань та оптимізацію процесів у земельних відносинах й створення відкритої інформаційної системи, яка відображає стан розвитку земельних відносин в Україні, та забезпечення їх прозорості.