Будь, как Tesla. 5 электросамокатов и e-велосипедов, которые создали в Украине – фото
Електровелосипеди ELEEK (Фото: ELEEK/Facebok)

Українці виробляють електросамокати та електровелосипеди як масово, так і в гаражах. Є навіть дитячий є-байк з дерева, який нагадує назвою автівку Ілона Маска. 

Як виглядає цей електротранспорт, що вміє та скільки коштує.

LIGA.net зібрала п'ятірку вітчизняних виробників.

Електросамокати MKS 

 Будь, как Tesla. 5 электросамокатов и e-велосипедов, которые создали в Украине – фото
Українські електросамокати MKS (Фото: Мстислав Паніковський)

Mstislav Kustom Studio (MKS) – це студія розробника Мстислава Паніковського із Сум. Він працює над електросамокатами вже понад три роки та наразі розробив дев’ять моделей: Мстислав розповідає про процес збирання самокатів та тестує їх на своєму ютуб-каналі

У моделі City free 500 алюмінієва рама, розрахована на 130 кг навантаження, руль самокату для компактності можна скласти. Двигун на 500 ватів та батарея із запасом ходу до 50 км дозволяють розганятись до 60 км/год.

Також MKS розробив самокат, здатний перевозити не лише людей, а й невеликі вантажі – для цього передбачена спеціальна ніша. Винахідник називає виріб самокатом-позашляховиком.

За його допомогою вони з дружиною возять дитину до школи та вантажі із закупів, розповів Паніковський в інтерв’ю регіональному телеканалу СТС.

Коштують вироби MKS близько $1000, але наразі масового виробництва поки нема.

Електровелосипеди Delfast 

 Будь, как Tesla. 5 электросамокатов и e-велосипедов, которые создали в Украине – фото
Вантажний електровелосипед Delfast Trike (Фото: Delfast)

Український стартап – Delfast – виробник електробайків, на яких нещодавно катався президент Володимир Зеленський, цьогоріч поповнив модельний ряд вантажною моделлю із назвою Delfast Trike. Новітній транспорт підходить для доставки різних товарів та розрахований перш за все на малий і середній бізнес.

Delfast Trike має на борту електродвигун потужністю 750 Вт, що дозволяє перевозити до 300 кг вантажу зі швидкістю до 34 км/год. Сам велосипед важить 90 кг. Його літій-іонний акумулятор потужністю 2,2 кВт дозволить без підзарядки проїхати до 110 км – це близько 20 доставок по місту, підрахували у Delfast.

Ціна новинки стартує від $3800. Також Delfast розробив позашляховий електровелосипед Delfast Cross Dirt з запасом ходу до 180 км та ціною від 3699 євро.

Дитячий дерев’яний електробайк Тeslar

 Будь, как Tesla. 5 электросамокатов и e-велосипедов, которые создали в Украине – фото
Дитячий дерев’яний електробайк Тeslar (Фото: IDaisy)

Сам виробник називає винахід "першим закарпатським дитячим електробайком". Дерев'яна конструкція, оздоблена натуральною шкірою, світлодіодна підсвітка, Вluetooth-динамік та батьківський пульт керування (дозволяє обмежувати швидкість) роблять цей електровелосипед справді неординарним.

Ровер розрахований на дітей віком до 12 років, може витримувати до 120 кг та розганятися до 20 км/год. Виробник обіцяє, що байк "протягне" без підзарядки до 5 годин, а зарядити його можна за дві години від звичайної розетки.

Ціна на закарпатський електроровер для дітей Тeslar – 12 300 грн.

Велосипеди на електротязі ELEEK

 Будь, как Tesla. 5 электросамокатов и e-велосипедов, которые создали в Украине – фото
Електровелосипед ELEEK (Фото: ELEEK/Facebok)

Тернополянину Павлу Рудакевичу якось стало образливо, що його на автівці обігнав велосипедист. Це надихнуло його також пересісти на ровер. Але Павло хотів їздити на електробайку. Оскільки він не знайшов для себе велосипеда з прийнятними функціями не за всі гроші світу – вирішив створити ровер мрії самотужки.

Наразі на сайті представлено вже три моделі: Atom, Lite та Neo та ще кілька модифікацій. 

Кожна модель призначена для різних умов. Електроровери з Файного міста здатні розганятися до 100 км/год та проїжджати на одному заряді до 150 км.

Ціни також суттєво різняться: від 32 000 до майже 128 000 грн.


Електросамокати MoveOne design 

 Будь, как Tesla. 5 электросамокатов и e-велосипедов, которые создали в Украине – фото
Електросамокати MoveOne design (Фото: MoveOne design/Facebok)

Самокати під брендом MoveOne design розробили Ростислав Потопаєв та Костянтин Киричук, а переводити його на електричну тягу допомагав Валентин Панченко. 

Саме Панченко допоміг налагодити випуск електросамокатів у Києві. В інтерв’ю UA TV співзасновник MoveOne розповів, що завдяки своїй унікальній конструкції – колеса електроскутера MoveOne у понад два рази більші за звичні для самокатів – транспортний засіб більш зручний для умов українських доріг та енергоощадніший. Секрет MoveOne – у колесах від дитячих велосипедів – загалом замінити будь-яку деталь самокату буде дуже легко, каже Панченко, адже вони є у будь-якому веломагазині. 

Сталева рама додає самокату надійності, його вага не перевищує 19,5 кг. Параметри дозволяють розмістити його у багажнику більшості легкових авто. Розробники обіцяють, що на одному заряді самокат зможе проїхати до 50 км шляху.

Максимальна швидкість - 30 км/год.