COVID переворачивает мировую авиацию. Цены наугад, конец хабам и бесплатной еде: 5 фактов
Фото: depositphotos.com

Авіація чи не найбільше постраждала від запровадження пандемії. Всього за кілька місяців коронавірус кардинально змінив правила гри для галузі, що формувалися десятиліттями.

За оцінками Міжнародної асоціації повітряного транспорту (IATA), у 2020 році кількість повітряних перевезень скоротилася на 60% порівняно з 2019-м. Збанкрутували вже 43 авіакомпанії, і це не кінець, адже звично найбільше банкрутств припадає на кінець року, свідчить дослідження аналітиків тревел-галузі Cirium, передає CNBC.

В IATA попередили, що авіакомпанії зможуть повернутися до показників 2019 року не раніше 2024-го. За даними організації, перших ознак поліпшення ситуації можна очікувати лише в четвертому кварталі 2021 року.

Як економічні проблеми і зміна поведінки туристів вже зараз змінюють світову авіацію?

Потрібно змінювати підхід до тарифів 

COVID переворачивает мировую авиацию. Цены наугад, конец хабам и бесплатной еде: 5 фактов
Аэропорт Харьков (Фото: Kharkiv Airport/Facebook)

До пандемії COVID-19 в авіації вартість квитка для кожного пасажира залежала від десятків факторів: попит, сезон, ціни конкурентів, час придбання. Для формування кінцевої ціни в компаніях працювали складні ІТ-системи. Однак коронавірус поламав все, що авіакомпанії знали про ціноутворення, пише WSJ.

Аналітикам зараз доводиться встановлювати ціни практично наосліп, не маючи звичних орієнтирів та допомоги IT-систем. Поки авіакомпанії не виконували свою польотну програму, алгоритми кілька місяців не отримували жодних нових даних. А ще за цей час кардинально змінилася поведінка пасажирів: вони стали купувати квитки значно ближче до дати поїздки – понад 50% роблять це менш, ніж за тиждень до вильоту. 

Це призвело до того, що ІТ-системи тепер нездатні коректно прогнозувати очікуваний попит і видавати цінові рекомендації, тож багато авіакомпаній недоотримують виручку. 

Для пасажирів це не дуже хороші новини: значна частина світового флоту все ще "заземлена", десятки авіакомпаній вже збанкрутували, а отже, конкуренція скорочується й розраховувати на нижчі ціни за квитки у найближчі роки все менше підстав. 

Нові літаки майже нікому не потрібні

COVID переворачивает мировую авиацию. Цены наугад, конец хабам и бесплатной еде: 5 фактов
Фото: Facebook компании Boeing

Якщо на початку 2020 року за новими літаками були черги на кілька років, авіакомпанії шукали лізингодавців, вносили передоплати та депозити, то всього кілька місяців пандемії перевернули все догори дриґом. Лізингодавцям доводиться бути набагато лояльнішими до клієнтів. До листопада ціни на борти віком до 20 років впали на третину, а оренда таких суден подешевшала вдвічі, порахували аналітики LNA.

На ринку надмір літаків – і це погана новина для тих, хто їх будує. Доходи Boeing за перші три квартали року скоротились на третину, виробник заморозив найм нових працівників та до кінця наступного року скоротить штат на 20%. 25 квітня американський Boeing відмовився від ідеї спільного підприємства з Embraer. Airbus у червні заявив про намір скоротити обсяги виробництва на 40% впродовж двох років та звільнити тисячі працівників.

Падіння цін на нафту у квітні зробило не таким потрібними, як до цього, розробки лайнерів з двигунами з найвищими показниками економії, пише CNBC. Це насамперед моделі Airbus A-320NEO та  Boeing 737MAX – останньому цього місяця дозволили повернутися в небо після кількох авіакатастроф. 

Втрата хабової моделі та запит на "малі" лайнери

COVID переворачивает мировую авиацию. Цены наугад, конец хабам и бесплатной еде: 5 фактов
Аэропорт Киев (Фото: Kyiv Sikorsky Airport/Facebook)

Пандемія "вбиває" хабову модель польотів:  людям безпечніше літати до місць призначення без пересадок у величезних аеропортах, де набирається багато транзитних пасажирів. Чимало авіакомпаній базували свої льотні програми саме на ній, а летовища орієнтувалися перш за все на транзитні потоки (зокрема, на це "ставив" вітчизняний Бориспіль).

Та найближчим часом основним трендом в авіаперевезеннях стане Point-to-Point-модель, тобто рейси безпосередньо між двома містами, вважають в Центрі авіаційної аналітики (CAPA).

Це вплине й на запити авіакомпаній щодо літаків, вважають в IATA: впродовж найближчих 18 місяців компанії обиратимуть менші машини. 

Це вже відчули виробники. Найменше від початку кризи постраждав попит на регіональну модель А220 – найменший з авіалайнерів корпорації Airbus на 100 місць.

Зріс попит на вантажну авіацію

COVID переворачивает мировую авиацию. Цены наугад, конец хабам и бесплатной еде: 5 фактов
Грузовой самолет Ан-225 Мрия (Фото: Сергей Долженко/ЕРА)

Потреба перевозити медичні засоби та апаратуру й суттєве скорочення пасажирської авіації у світі (якими перевозилась 40–55% світових вантажів, згідно з даними ІАТА), призвели до значного попиту на вантажні авіаборти. Українські літаки-важковаговики Ан-225 "Мрія" та Ан-124 "Руслан" були нарозхват, особливо на початку пандемії.

Лише за березень ціна відправлення вантажу через Тихий океан потроїлася: з 80 центів за кілограм до $2,50-4. Це спонукало вантажні авіакомпанії повертати в небо борти зі значними витратами пального, а пасажирські – переобладнувати літаки для перевезення вантажів.

Світові авіагіганти Air Canada, Aeromexico, American Airlines, Austrian, British Airways, Cathay Pacific, Emirates, Lufthansa, Qantas та інші пішли цим шляхом, щоб скоротити втрати через закрите небо для пасажирських перевезень. 

Вітчизняні перевізники МАУ та SkyUp також переобладнали частину флоту для перевезення вантажів. З послабленням карантинних обмежень з 15 червня повернулись до звичних модифікацій. 

Читайте також: Правила выживания SkyUp: откуда деньги в кризис, как открыть границы и куда лететь в 2021

Ще одна українська компанія Windrose, яка до цього орієнтувалася на близькомагістральні рейси, літаки в карантин не переобладнувала. Та на початку листопада компанія отримала дозвіл Державіаслужби на виконання постійних чартерних маршрутів до США: для цього Airbus A330-200 модифікували під вантажі. З початку місяця у партнерстві з Укрпоштою компанія доставила вже 120 тонн вантажів.

Читайте також: Cколько Коломойского в Розе Ветров и бывают ли билеты по 500 грн. Запрещенное интервью

Зараз світова авіація масово готується до перевезення вакцин. Експерти DHL та McKinsey вже підрахували, що для транспортування лише 10 млрд доз потрібно здійснити 15 000 польотів. Крім того, компаніям потрібно закупити 15 млн холодильного обладнання та 200 000 палет для правильного перевезення вакцин.

Класичні компанії все більше стають схожими на лоукостерів

COVID переворачивает мировую авиацию. Цены наугад, конец хабам и бесплатной еде: 5 фактов
Иллюстративное фото: Khaled Elfiqi/ЕРА

Авіакомпанії, які надавали клієнтам традиційний пакет послуг на борту на кшталт включеного харчування чи багажу, все частіше відмовляються від такої практики.

Зокрема, з весни 2021-го на рейсах Lufthansa, Austrian та Swiss тривалістю до трьох годин зникне безкоштовне харчування та напої. Turkish Airlines ввели додатковий збір за вибір місця. Десятки перевізників перевели послуги на кшталт реєстрації на рейс чи реєстрації багажу в онлайн. З літаків частини авіакомпаній зникли журнали, пледи, подушки, навушники. Таким чином класичні авіакомпанії все більше заходять на поле лоукостерів. Причинами для такого, окрім економії, є максимальне скорочення "точок дотику" з COVID-19. 

Але пандемія змусила авіакомпанії створювати нові продукти та послуги, які можуть бути навіть вигідні пасажирам. Наприклад, Lufthansa почала продавати послугу спальних місць в економ-класі: для вас будуть доступні одразу три-чотири крісла, на яких можна спробувати поспати.  

Air Astana створила новий тариф обслуговування – преміум-економ (35% дешевший бізнес-класу), а Qatar Airways ввела програму лояльності для студентів та дозволила бронювати квитки за спрощеними тарифами.