Содержание:
  1. Початок історії
  2. $600 000 за лояльність
  3. Зоряні часи Альткому – Євро-2012
  4. Ренесанс за Порошенка та процвітання за Зеленського
  5. Чи буде продовження?

13 квітня, агенти Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завітали до бенефіціара групи дорожніх компаній й повідомили про підозру в дачі хабаря колишньому главі Укравтодору Славоміру Новаку. Останнього з липня 2020 року тримали під вартою в Польщі, але днями випустили під заставу.

Згідно з даними Наших грошей та ексдепутата Сергія Лещенка, йдеться про Олександра Тісленка – власника української фінансово-промислової групи Альтком. Це – один з найбільших підрядників з будівництва доріг в Україні впродовж багатьох років, зараз фірма входить до пулу топпідрядників президентської програми "Велике будівництво". 

LIGA.net дізналась деталі цієї історії та з'ясовувала, хто може зацікавити правоохоронців наступним. 

Початок історії

Ексочільника українського Укравтодору Славоміра Новака (2016-2019 рр.) у липні 2020-го затримало Центральне антикорупційне бюро Польщі. Його звинуватили в корупції та управлінні організованою злочинною групою. 

Українські НАБУ та САП тоді зібрали пресконференцію та заявили, що затримали Новака саме через діяльність в Україні – це стало частиною міжнародної спецоперації. У зв’язку з цією справою в Україні влітку розпочались обшуки, зокрема, НАБУ обшукало офіси Укравтодору.

Тоді ж підозру направили ще одному учаснику змови (іноземцю).

Фаворита "Большой стройки" подозревают в даче взятки экс-главе Укравтодора. Кто следующий?
Славомир Новак и Владимир Омелян (фото – Андрей Гудзенко/LIGA.net)

Як пояснив тоді директор НАБУ Артем Ситник, Новак нібито брав хабарі в українських автодорожніх компаній за продовження термінів ремонту доріг. До того ж діяльність злочинної організації, про яку йдеться у справі, "була скерована на розкрадання коштів міжнародних організацій, які виділяли кошти для ремонту доріг в Україні".

Про що мова? Коли українські компанії виконували будівництво, але з тих чи інших причин не могли вкластись у відповідні строки, Новак нібито висловлював пропозиції, що за певну винагороду він "вирішить" їхні проблеми щодо продовження договорів й уникнення штрафів.

Щоб отримати винагороду за таку "допомогу", у Польщі створювали підприємство, і цими коштами поповнювали статутний капітал фірми – або через третіх юросіб, або готівкою, розповіли тоді у САП. Так у Польщі створили дві компанії, статутний капітал яких начебто поповнювався коштом хабарів, отриманих від учасників тендерів Укравтодору. 

"Сума тендерів, яка відпрацьовується, складає 270 млн євро", – оцінив тоді втрати глава САП Артем Ситник.

Читайте також: 270 млн евро и "вершина айсберга". За что задержали экс-главу Укравтодора Новака

$600 000 за лояльність

Відтоді минуло понад пів року: у Польщі Новака спершу арештували на три місяці, згодом арешт кілька разів продовжували. Однак 12 квітня – за день до подій в Україні – суд Варшави погодився випустити ексглаву Укравтодору з-під арешту. Натомість Новака зобов’язали сплатити заставу в 1 млн злотих ($263 000), бути під цілодобовим наглядом поліції та заборонили виїжджати з країни.

Вже 13 квітня НАБУ і САП прийшли до власника компанії "Альтком" Олександра Тісленка, пишуть Наші гроші.

Фаворита "Большой стройки" подозревают в даче взятки экс-главе Укравтодора. Кто следующий?
Александр Тисленко (Фото: Альтком/Facebook)

У чому його підозрюють? За даними слідства, власник компанії особисто та через підконтрольних йому осіб, систематично вносив керівництву Укравтодору "абонентську плату в обмін на проявлення лояльності" до його компаній.  

Загалом, як встановили НАБУ і САП, йдеться про хабарі в розмірі $575 000 и 70 000 евро впродовж 2017-2019 років.

За ці кошти, Новак зі свого боку, йдеться у повідомленні НАБУ, сприяв "Альткому" в продовженні терміну дії контракту під час ремонту дороги М-05 Київ-Одеса (фінансувавсь за кошти кредиту ЄБРР) та "не помічав" порушення графіку виконання робіт. А це дозволило компанії зекономити 9 млн євро, які та повинна була сплатити як штраф.

Зоряні часи Альткому – Євро-2012

ТОВ "Шляхове будівництво "Альтком", яке виграє тендери Укравтодору, належить голландській фірмі "Альтком Б.В." та донецькій ТОВ "Фінансово-промислова група "Альтком". Тісленко є кінцевим бенефіціарним власником.

Фінансово-промислова група "Альтком"  – заснована 2003 року в Донецьку. Власниками групи є Олександр Тісленко (98%) та Сергій Павлічєв (2%). 

Компанії групи "Альтком-Нерудпром", "Альтком-стоун", "Альтком Інвест-буд", "Альтцем", "Дорожнє будівництво "Альтком" здійснюють широкий спектр робіт від видобутку та переробки сировини до кінцевих етапів робіт з дослідження, проєктування та будівництва автодоріг, об'єктів енергетики, промисловості.

Реалізовані проєкти групи: термінал аеропорту в Донецьку, "Львів-арена", злітно-посадкова смуга в аеропорту "Львів", міст в Туркменістані.

 "Зоряними" для компанії стали часи президентської каденції Януковича і підготовка до Євро-2012. За 2008-2019 роки "Альтком" заробив на тендерах 1,2 млрд – здебільшого на Донеччині. А вже з 2010 до 2013 – цілих 13,12 млрд грн, порахували тоді "Наші гроші". 

Компанію звинувачували у близькості до куратора підготовки до Євро-2012 – Бориса Колеснікова. Сам ексвіцепрем’єр будь-який зв’язок заперечував. 

Фаворита "Большой стройки" подозревают в даче взятки экс-главе Укравтодора. Кто следующий?
Борис Колестников и Александр Тисленко (Фото: altcom.ua)

Саме фірма Тісленка отримала доступ до "найжирніших" тендерів Євро-2012: будівництва Великої окружної дороги навколо Києва (2008 рік), злітно-посадкової смуги в аеропорту Львова (2010), ремонту стадіону "Олімпійський" у Києві до Євро-2012.

Назвою ТОВ "Шляхове будівництво "Альтком" у ті часи ряснів "Вісник державних закупівель", писала у 2011 році УП, оскільки компанія здебільшого проходила за процедурою закупівлі в одного учасника без проведення тендеру. Тоді український уряд вирішив йти таким шлях, щоб будівництво не гальмувала бюрократія.

У рейтингу Forbes "100 найбагатших людей України 2012" Тісленко посів 63 місце зі статками $166,4 млн. У 2013 році "Фокус" вже оцінив їх у $370,5 млн (42 місце в рейтингу найбагатших).

Після проведення Євро, у 2013 році – "Альтком" не отримала жодного державного підряду. Низка банків, зокрема з РФ, пред'явили компанії позови на понад 10 млрд грн. 

Ренесанс за Порошенка та процвітання за Зеленського

Однак впродовж 2017-2018 років, коли Новак керував Укравтодором, Альтком отримав на тендерах держави понад 2,6 млрд грн, свідчать дані проєкту Cost Ukraine. 

Звільнення топа Укравтодору у вересні 2019 року не погіршило її позицій. Так, у 2019 році компанія увійшла до Національної асоціації дорожників України (НАДУ, частина учасників та аналітиків ринку звинувачує її в картелізації). Експрезидент асоціації Тарас Сиротинський став радником прем’єр-міністра Шмигаля.

Читайте про це детальніше в тексті: Дороги Зеленського: П'ять проблем великого будівництва

Вже упродовж 2019-2020 років ТОВ "Шляхове будівництво "Альтком" входить до топ-10 підрядників Укравтодору, свідчать дані Cost Ukraine. За два останні роки, компанія отримала від держави підрядів на загальну суму 5,2 млрд грн, зокрема в межах президентської програми "Велике будівництво".

Наприклад, вона спільно з іншими фірмами будує першу українську бетонну дорогу Н-31 Дніпро-Решетилівка, а також виграла тендер з реконструкції аеропорту Вінниці з очікуваною вартістю 962,6 млн грн. 

Фаворита "Большой стройки" подозревают в даче взятки экс-главе Укравтодора. Кто следующий?
Альтком на 8 месте среди топ-подрядчиков 2019-2020 (Фото: Cost Ukraine)

У 2020 році реструктуризацію боргів групи "Альтком" завершив державний Укрексімбанк.

 Читайте також: Ограбление по-украински: как из Укрэксима выдоили $3 млрд. Главный вопрос – афере конец? (рос.)

Чи буде продовження?

Поки незрозуміло, чи позначиться підозра НАБУ та САП щодо бенефіціара "Альткому" на вже укладених договорах з компанією. В пресслужбі Укравтодору на запит LIGA.net відповіли, що поки не готові надати відповідь.

НАБУ та САП встановлювали "причетність" компанії до хабарництва Новаку з липня минулого року, однак ще тоді назва фігурантів "справи Новака" "виплила" в ЗМІ. Головний редактор видання Цензор.net Юрій Бутусов з посиланням на джерела в правоохоронних органах розповідав про хабар "Альткома" Новаку за перенесення термінів виконання контракту для траси М-05 Київ-Одеса.

Окрім "Альткому" до переліку Бутусова також увійшли турецько-українська компанія "Онур" (ще більший підрядник "Великого будівництва") та польська компанія ECM Group. Тоді, за даними редактора Цензор.net, правоохоронці провели обшуки в компаніях. 

Влітку в "Онур" опублікували офіційний пресреліз: "Компанії Onur Group Ukraine категорично заперечує будь-яку свою участь у корупційних схемах, у т.ч. пов’язаних із затриманням в Польщі Славоміра Новака". 

Після звинувачень НАБУ та САП 13 квітня жодна з компаній публічних заяв не робила. LIGA.net направила фінансово-промисловій групі "Альтком" інформаційний запит з проханням про коментар, однак на момент публікації відповіді не отримала.