Коронавирус в авиации: какие права есть у пассажиров. Разбор
Встреча эвакуированных из Уханя в аэропорту Харькова (Фото: пресс-служба ГПСУ)

Чи може авіакомпанія відмовити у перевезенні пасажиру з температурою? Роз'яснює парнер юрфірми "Анте" Андрій Гук. 

Є підозра на вірус, за яких умов вас допустять на рейс

Пасажир, фізичний стан якого викликає у авіаперевізника занепокоєння, допускається до повітряного перевезення у разі надання ним авіаперевізнику довідки закладу охорони здоров'я. Там має бути зазнечено, що його фізичний стан дозволяє подорожувати повітряним транспортом, а в окремих випадках також, що його захворювання не становить небезпеки для оточення. Така довідка має бути видана не пізніше ніж за 5 днів до дати запланованого вильоту. Таке правило міститься у п.26 Глави 1 Розділу VIII Авіаційних правил України "Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу", затверджених Наказом Державної авіаційної служби України 26 листопада 2018 року №1239 ("Авіаційні правила").

При цьому більшість авіакомпаній вимагатимуть не просто медичну довідку, а медичний висновок MEDIF (Medical Information Sheet) щодо стану здоров'я на дату виконання авіаперевезення та необхідної допомоги. Детальну інформацію щодо медичного дозволу для авіаперельоту слід шукати на сайтах авіаперевізників, де також можна завантажити бланк довідки MEDIF.

За яких умов авіакомпанія може відмовити у перевезенні

З метою забезпечення безпеки польоту авіаперевізник має право відмовити у повітряному перевезенні на будь-якому етапі повітряного перевезення, анулювати бронювання або зняти пасажира з борту повітряного судна за власним обґрунтованим рішенням.

Таке рішення може бути прийнято, якщо психічний чи фізичний стан пасажира дає підстави вважати, що він потребує спеціальної допомоги від авіаперевізника, щодо якої не було відповідного запиту або яку авіаперевізник не може надати з об'єктивних причин. Або стан пасажира може спричинити дискомфорт іншим пасажирам, призвести до виникнення будь-яких ризиків для нього або інших пасажирів чи власності пасажирів і авіаперевізника (пункт 2 Глави 2 Розділу X Авіаційних правил).

Чи повинен авіаперевізник повернути кошти у випадку відмови в перевезенні хворого пасажира?

Якщо авіаперевізник вимагав медичний висновок і пасажир його не надав і тому сталась відмова у перевезенні – перевізник не буде зобов’язаний повертати кошти примусово. У такому випадку повернення коштів може бути лише добровільним, тобто якщо передбачене умовами тарифу, за яким придбано квиток.

Чи може пасажир відмовитись від перевезення посилаючись на ризики COVID-19 і чи буде перевізник зобов’язаний повернути кошти за квиток?

Примусове (обов’язкове) повернення коштів відбувається у випадку смерті пасажира або членів його сім'ї, хвороби пасажира або членів його сім'ї, що подорожують разом із ним, за наявності належно оформлених підтвердних документів (пункт 1 Глави 2 розділу XVIII Авіаційних правил).

Якщо ж мова йде лише про надзвичайні обставини, які не призвели до відміни рейсу самим перевізником, то повернення коштів може бути тільки добровільним, тобто відповідно до умов тарифу.

Якщо пасажир переживає за ризики зараження вірусом, але рейс не було відмінено перевізником чи у зв’язку з рішеннями органів влади відповідних країн, то застосовуватимуться правила тарифу. Перевізник вправі або не повертати вартість квитків, або ж повертати відповідно до умов тарифу (часткове повернення зі штрафом, стягнення плати за повернення квитка тощо).

Зважаючи на те, що ряд країн прийняли рішення та обмеження у зв’язку з ризиками COVID-19 авіаперевізники пропонують певні умови повернення квитків чи переборювання, ваучери. Наприклад, детальніше щодо рішень країн відносно Італії можна почитати ТУТ>>>

Багато авіакомпаній зараз змінили правила обміну та повернення квитків, наприклад, відмінили штрафи, тому варто звертатись до колцентрів та ознайомитись з новинами від перевізника.

Чи є COVID-19 форс-мажором і чи зобов’язані перевізники відмінити рейси у певні регіони?

Відповідно до Авіаційних правил, надзвичайними обставинами є обставини, які призводять до тривалої затримки або скасування одного або більше рейсів, навіть якщо відповідний авіаперевізник вжив всі заходи, щоб запобігти затримкам або скасуванням.

Надзвичайними обставинами є, зокрема, але не виключно, військові дії, масові безлади, диверсії, ембарго, пожежі, паводки чи інші стихійні лиха, вибухи, дії чи бездіяльність державних органів, страйки, технічні перешкоди, що виникли внаслідок відмови та збоїв, несправностей систем електропостачання, зв'язку, комунікацій, обладнання, програмного забезпечення. Технічні несправності повітряного судна не є надзвичайними обставинами.

Тобто сам по собі вірус не є надзвичайною обставиною. Такою можуть визнаватись рішення влади, які пов’язані з вірусом. У разі виникнення надзвичайних обставин авіаперевізник має право (але не зобов’язаний) без повідомлення пасажира скасувати чи затримати рейс або анулювати раніше підтверджене бронювання.

У разі виникнення надзвичайних обставин авіаперевізник може здійснити посадку у непередбаченому розкладом виконання рейсу аеропорту. У такому разі перевезення до аеропорту, куди пасажир мав прибути рейсом, зазначеним у квитку, здійснюється за рахунок авіаперевізника.

Авіаперевізник не зобов'язаний сплачувати компенсацію, якщо він може надати підтвердження того, що причиною скасування рейсу була дія надзвичайних обставин. Але навіть за дії надзвичайних обставин перевізник повинен запропонувати альтернативу (інший рейс чи повернення коштів).

Тобто через рішення органів влади щодо протидії вірусу COVID-19 авіаперевізники вправі відмінити рейси з пропозицію альтернативи пасажирам чи повернути кошти. Якщо ж рейси перевізниками не скасовані, застосовуватимуться правила тарифу у випадку відмови пасажирів від перевезення.