Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
Испытание Hyperloop (Фото: ЕРА)

Попри пандемію людство продовжило вкладати гроші та зусилля в розвиток інфраструктури.

У 2020 році в світі з’явився перший тунель на дні океану, "найстрункіший" хмарочос, безпілотний підвісний поїзд та інші важливі й цікаві об'єкти.

Ми обрали сім мегапроєктів, які зробили світ цікавішим.

Підвісний безпілотний поїзд

Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
Monorail vehicle undergoes an unmanned test in Wuhan (Фото – hubei.gov.cn)

У листопаді в китайській провінції Хубей успішно випробували перший безпілотний підвісний поїзд. Тестова поїздка відбулася на випробувальній підвісній монорейці довжиною 400 м у місті Вухань. Проєкт розробляла компанія CRSIC.

Вагон має довжину 11 м, ширину – 2,4 м і може розганятися до 80 км/год. За один рейс підвісний поїзд може перевозити 300 – 400 пасажирів. Відповідно до розрахунків, за годину ним може скористатися близько 10 000 людей. Поїзд не забруднює довкілля, розвантажує трафік та робить подорожі безпечними, а будівництво такої інфраструктури коштує на чверть дешевше метрополітену. 

У травні 2021 року подібний, але масштабніший проєкт, названий "небесним поїздом", Китай має намір запустити в тестову експлуатацію в Хубеї (Центральний Китай). Проєкт обійшовся КНР в 600 млн юанів (майже $92 млн). Згідно з планом, гілка, що сягає 2,1 км, проходитиме туристичною курортною зоною Цін'юнь міста Еньш та з’єднає між собою її основні в'їзди, виїзди та туристичні визначні пам'ятки. Максимальна місткість небесного поїзда – 170 пасажирів.

Перша автомобільна розв'язка на дні океану

Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
Тунель Еysturoyar tunnil на Фарерах (Фото: estunlar.fo)

У 2020 році на планеті з’явилася перша автомобільна розв’язка на дні океану – на Фарерських островах. 

Підводний автомобільний тунель Eysturoy із круговою розв'язкою зводили три роки. Найнижча точка об’єкту лежить на 187 м нижче рівня моря. Для гарантування безпеки найкрутіший ухил тунелю не перевищує 5%.

Згідно із задумом, підводна мережа тунелів з'єднає найбільші острови данської автономії – Стреймой і Ейстурой. Завдяки цьому об'єкту (завдовжки 11 км) час у дорозі між містами Торсхавн і Рунавік скоротиться з 1 години 14 хвилин до 16 хвилин. Проїзд підводним тунелем буде платним – близько 12 євро в один бік.

Зведення об’єкту обійшлося Фарерам у $162 млн. Разом із другою тунельною системою, яка до кінця 2023 року повинна з’єднати острови Стреймой та Сандой – проєкт стане найбільшим інфраструктурним об’єктом данської автономії.

Читайте також: Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото

Найтонший у світі хмарочос

Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
11 West 57th Street (Фото – JDS Development Group)

Хмарочос розташований на 111 West 57th Street в Манхеттені – дуже близько до Центрального парку, де квадратні метри коштують екстремально дорого. Будівлю називають Steinway Tower – на честь однойменного фортепіанного салону та концертного залу, розташованого поруч.

Steinway Tower має найменше співвідношення ширини та висоти серед усіх побудованих хмарочосів на планеті – 1:24, а ширина будівлі – 18 метрів. За формою він схожий на гусяче перо. Висота будівлі – 435 метрів, що робить його третім найвищим хмарочосом Нью-Йорка та четвертим найвищим у США. У ренкінгу світових найвищих будівель Steinway Tower посідає 28 місце. 

На початку пандемії будівництво довелося загальмувати, однак вже у вересні оздоблення фасаду хмарочоса завершили. У будівельній компанії "задоволені продажем" навіть у ковідний 2020 рік: у листопаді уклали угоду на придбання квартири в цій будівлі – пентхаус на 72 поверсі, вартістю $57 млн. Всього в будівлі 82 поверхи та 60 апартаментів. Мінімальна ціна на апартаменти з двома спальнями у Steinway Tower стартує з $8,8 млн.

 

Найбільший у світі літак на водні

Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
ZeroAvia (Фото- ZeroAvia/Facebook)

У вересні 2020 року американський стартап ZeroAvia випробував у реальному польоті свій шестимісний літак Piper M на водневих паливних елементах.

Модель, яка поки є найбільшим повітряним судном на водневих акумуляторах у світі, успішно провела польотний 20-хвилинний цикл в Англії. Пілоту вдалося успішно підняти у небо літак на водні, подолати запланований маршрут та здійснити посадку.

У 2021 році ZeroAvia розраховує на подальшу демонстрацію довіри до своєї технології на довші відстані з використанням більших літаків. Компанія планує домогтися комерціалізації воднево-електричної енергії для літаків уже в 2023 році, здійснюючи комерційні польоти до 800 км в 20-місних суднах. 

Це передбачено в межах угоди ZeroAvia з British Airways та британським урядом, спрямованої на досягнення нульових викидів в авіаційному та аерокосмічному секторі до 2050 року.

Читайте також: 8 прототипов летающих авто, готовых ко взлету – фото

Швидкісні тунелі під Лас-Вегасом від Boring Company

Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
Тунель під Лас-Вегасом (Фото: Boring company)

У травні 2020 року компанія Ілона Маска Boring Company завершила прокладання другого швидкісного тунелю під Лас-Вегасом. На новій станції навіть влаштували світлову вечірку, щоб відзначити цю подію. 

Маск назвав проєкт Vegas Loop та анонсував розширенням маршруту аж до Лос-Анджелеса. 16 грудня міська рада Лас-Вегаса дала проєкту Маска зі створення загальноміської транспортної системи на базі автомобілів Tesla "зелене світло".

Офіційне відкриття "антизаторного" тунелю заплановане на січень 2021 року. Згідно з задумом, звичайна 15-хвилинна прогулянка від початку конференц-центру Лас-Вегаса до його кінцевої точки повинна скоротитися до 1 хвилини. 

Успішний тест Hyperloop з пасажирами на борту

Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
Испытание Hyperloop (Фото: ЕРА)

2020 став вдалим для ще одного проєкту Маска – вакуумного поїзда для переміщення пасажирів і вантажів на великі відстані в капсулах Virgin Hyperloop. 8 листопада вперше в історії відбувся тестовий запуск капсули XP-2 з пасажирами на борту на випробувальному полігоні DevLoop довжиною в 500 м – він виявився успішним. Першими пасажирами стали співзасновник і технічний директор Virgin Hyperloop Джош Гігель та директорка з пасажирських перевезень Сара Лучіан.

Капсулу вдалося розігнати до 167 км/год, у майбутньому розробник розраховує на швидкість 966 км/год. Коли капсула "вийде в серію", її пасажиромісткість становитиме 28 осіб, зазначив Гігель.

Влітку Міністерство транспорту США оприлюднило звіт, у якому зазначено, що Hyperloop можна безпечно інтегрувати в існуючу транспортну систему "шляхом повторного використання, модифікації та інтеграції існуючих (технічних) стандартів з інших видів транспорту та (в деяких випадках) нетранспортних секторів".

Читайте також: События и цифры от которых "захватывает дух" и "отвисает челюсть": итоги от The Economist

Найдовший у світі автомобільно-залізничний міст через морську протоку

Не самый плохой год. 7 важных инфраструктурных мегапроектов 2020-го
Pingtan Strait Road-rail Bridge (Фото: China TV)

26 грудня в Китаї здали в експлуатацію залізнично-автомобільний міст через морську протоку. Його довжина – 16,3 км. Це найдовший подвійний міст через морську протоку в світі, пише CGTN. Конструкція влаштована так, що над залізничними коліями проходить автомобільна дорога. Рух поїздів нижнім ярусом почався в грудні. Верхній ярус швидкісної автотраси з шістьма смугами в обох напрямках у тестовому режимі відкрився ще в жовтні 2020 року.

Міст з'єднає адміністративний центр провінції Фуцзянь і острів Пінтань. Він повинен скоротити час на поїздку між двома пунктами з двох годин до 30 хвилин.

Спорудження мосту почалося в листопаді 2013 року, а загальний обсяг інвестицій оцінюється в 10,9 млрд юанів (близько $1,5 млрд).