От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото
Український гібрид автомобіля та мотоцикла (Фото: Iron Custom Motors/Facebook)

У своїх квартирах та гаражах українці винаходять та будують унікальні транспортні засоби.

Ми знайшли шість цікавих прикладів. 

Українська копія Tesla Cybertruck 

От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото
Ілля Крамер створив копію Tesla Cybertruck (Фото: PTV)

25-річний автомеханік з Полтавщини Ілля Крамер з друзями вирішили не чекати на масовий випуск Tesla Cybertruck наприкінці 2021 року. До того ж $40 000-80 000, які треба викласти за нове авто – непідйомна сума, визнає Крамер в сюжеті полтавського телеканалу PTV .

У серпні 2020 року вони змайстрували візуальну копію пікапа Ілона Маска у своєму гаражі — на базі мікроавтобуса Citroen 1991 — тож авто не є електрокаром. Але при копіюванні чітко дотримувалися замірів оригінальної моделі. Задля цього команді довелося повністю розібрати салон, витиснути скло, зняти двері та оптику, зрізати дах.

Щоб пікап був потрібної довжини, Citroen довелося розрізали навпіл. Це забрало в Іллі з друзями пів року.

Зараз зовні модель виглядає максимально схожою на прототип від Маска: дверцята, як в оригіналі — без ручок та відчиняються дистанційно. Розробники наразі вдосконалюють салон автомобіля та виправляють дрібні несправності, щоб зареєструвати полтавський кібертрак як авто та мати змогу їздити на ньому містом.

Гібрид автівки та мотоцикла Quanta R

От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото
Український гібрид автомобіля та мотоцикла (Фото: Iron Custom Motors/Facebook)

У квітні 2020 року харківська майстерня Iron Custom Motors представила гібрид автомобіля та мотоцикла під назвою Quanta R. Творці пояснюють, що ставили собі за мету створити концепт, який дарує задоволення від їзди на мотоциклі, але з безпекою автомобіля.

Оснастили транспортний засіб двигуном Subaru. Гібрид має повний привід та здатен прискорюватися до 100 км год за 3 сек. Шасі унікального авто виготовлене зі сталевих труб, а під капотом стоїть силова установка на 2,5 л з 5 рівнями потужності – від 350 до 600 к. с., стверджують винахідники.

Гібрид оснащений подушками безпеки та системою проти заносів. Оптика та елементи екстер'єру творці Quanta R взяли з різних моделей мотоциклів, а зовнішні панелі виготовлені з алюмінію і вуглепластику.

Будівництво ракет у київській квартирі

От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото
Киянин Сергій Піпко будує ракети в квартирі Фото: Телеканал Україна

Киянин Сергій Піпко "горить" ракетобудуванням вже близько 40 років — для цього навіть організував майстерню у своїй двокімнатній квартирі. Сергій — старший науковий співробітник хімічного факультету КНУ ім. Шевченка, у інтерв'ю Україна24 вчений розповідає, що завжди мріяв організувати навколо цього захоплення студентську ракетну команду, як це часто є в університетах США чи Європи. 

З 2018 року Піпко очолює NAURocket — студентське конструкторське бюро експериментального ракетобудування. Київські старшокласники та студенти зараз будують ракету, що долає висоту 10 км — з назвою "Київ-1". Так високо ракети експериментального класу в Україні ще не літали. Для цього подавалися на фінансування в межах громадського бюджету участі — з 17 вересня чекають на рішення. 

Команда вже спроєктувала п'ять ракет. Greenwich пережила три успішні польоти, ракету "Сорок два" — призначену для польоту на три кілометри — вже успішно підіймати та повертали на землю чотири рази. 

Українські ракетобудівники використовують "карамельне" паливо (суміш цукру та селітри), корпус ракети складається зі сталевої труби діаметром 38 мм і довжиною 40 см, до нього кріпиться сталеве сопло та заглушка.

Електрокар від пенсіонера з Миколаївщини

От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото
Електрокар від миколаїського випахідника Богдана Липчука (Фото: Суспільне)

73-річний Богдан Липчук з села Баштанка (Миколаївська область) власними силами збудував невеликий електромобіль. Над автівкою на електротязі колишній вчитель фізики працював більш як чотири роки, витратив на матеріали близько 8000 грн. 

Двомісний кабріолет створений зі старого піаніно, а колеса взяті з радянського моторолера.

"Повороти задні від трактора. Колеса передні від тачки, задні  від скутера японського. Кузов я зробив із металевого ободка. Посередині дерев’яна перегородка із верби. Вона легка та виступає в ролі ізолятора, щоб не було замикання", – розповів СуспільнеМиколаїв Липчук.

Зараз на автомобілі встановлені два гелеві акумулятори. Це дає можливість на одній зарядці проїхати 40 хвилин зі швидкістю 20 км за годину. Чоловік хоче встановити чотири літій-іонні акумулятори, щоб розганяти авто до 60 км за годину.

Один кілометр пробігу обходиться у 8–10 копійок, порахував пенсіонер.

Замість педалей служать два важелі: на газ і гальма. Керма немає — замість нього встановлений джойстик.

"Гуцульський" гвинтокрил від сільського голови

От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото
Сільський голова Федір Мотряк збудував гвинтокрил (Фото: ТРК Мукачево)

Близько $2500 та два роки життя пішло в авіаконструктора-аматора Федора Митрюка, щоб збудувати перший вертоліт. Міг би й швидше, каже винахідник, але доводилося поєднувати із роботою: Федір вже 14 років працює сільським головою Косівської Поляни, що на Рахівщині (Закарпаття). 

Свій винахід в репортажі Еспресо він жартома називає першим гуцульським гвинтокрилом — певен, що, якщо виріб вдосконалити — стане чудовим транспортним засобом, щоб пересуватися гірською місцевістю.

Митрюк розповідає Закарпаття.онлайн, що спорудив вертоліт у домашньому гаражі, не маючи авіаційної освіти. Для цього прочитав десятки авіапосібників. У транспортному засобі Митрюка більше тисячі деталей. Чоловік каже, що кожну з них самостійно перебирав з десяток разів. Рік тому винахідник розповів, що почав працювати над новим літальним апаратом.

Українська електровантажівка CoolOn

От Tesla до гуцульского вертолета. Что строят украинцы в своих гаражах и квартирах – фото
Концепт української електровантажівки CoolOn (Фото: Віталій Бризгалов/ Facebook)

Компанія з Кривого Рогу Murmuration Technology працює над створенням першої української міської електровантажівки CoolOn. Один із засновників компанії — Віталій Бризгалов з командою з початку війни допомагає армії, виробляючи дрони та модернізуючи військову техніку.

Команда з шести розробників планує налагодити серійне виробництво електровантажівки CoolOn вже наступного року, повідомляє 1kr.ua. Електрокар буде зібрано виключно з українських деталей.

За попередніми підрахунками вартість CoolOn сягатиме $16 000. Електромобіль отримає літієвий акумулятор LiFePO4 з ємністю 40 кВтг, повного заряду якого повинно вистачати на 200 км ходу. Ємність акумулятора можливо зменшувати або збільшувати залежно від потреб замовника завдяки модульній конструкції, пояснює Бризгалов.

Як силову установку використають електродвигун, який розроблений і виробляється самою компанією. Залежно від типу приводу та кількості двигунів, потужність авто складе від 30 до 80 кВт. Один із варіантів електровантажівки отримає кубічний дизайн з довжиною 5000 мм, шириною 1700 мм та висотою 2100 мм.

CoolOn стане у пригоді сервісним службам, комунальним підприємствам і, звісно, доставки, розповідає Бризгалов на TEDx. Команда одразу націлюється вийти на європейський ринок.