Прерваный полет. Когда и для кого разворачивали самолеты. 7 историй
Ryanair (фото - depositphotos.com)

23 травня у Мінську екстрено сів літак авіакомпанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса. Офіційною причиною зупинки у Білорусі назвали повідомлення про мінування, яке згодом не підтвердилося.

Як згодом з'ясувалося, застосовуючи винищувач, влада Білорусі посадила пасажирський літак, щоб зняти з рейсу та затримати журналіста Романа Протасевича

Це не перший випадок в історії світової авіації, коли у такий чи подібний спосіб розвертали цивільний літак.

Нижче – сім прикладів.

Читайте також: Режим Лукашенко угрожал сбить и захватил пассажирский самолет Ryanair: что дальше

Арешт майбутнього президента Алжиру, 1956  

Майбутнього президента Алжирської Народної Демократичної Республіки Ахмеда Бен Беллу, а на той час лідера Національного фронту визволення у жовтні 1956 році заарештувала французька поліція у літаку компанії Air Marocco. 

На той час Белла боровся за незалежність Алжиру від Франції. Французькі ВПС змогли перехопити регулярний авіалайнер, який перевозив Беллу та ще чотирьох його соратників, на маршруті з Марокко в Туніс, перепрямували його та посадили на території Франції. 

Беллу з колегами заарештували – той перебував у французькій в'язниці до 1962 року – доки Алжир не став незалежним. У 1963 році Белла став першим президентом країни. 

Операція "Амалек", Ізраїль, 1973 

Операцію "Амалек" із затриманням лідера Народного фронту звільнення Палестини Джорджа Хабаша Ізраїль розпочав у 1973 році. 

Однією з частин цієї операції у серпні стала примусова посадка у Хайфі літака, який рухався з Бейруту до Багдаду, писала NYT.

Рейс 006A від ліванської авіакомпанії Middle East Airlines Ізраїль перехопив за кілька хвилин після вильоту зі столиці Лівану. Задля цього ізраїльські винищувачі порушили повітряний простір Лівану, погрожуючи обстрілом, та змусили пілотів приземлитися на військовий аеродром у Хайфі.  

Влада вважала, що на борту перебуває Хабаш. Однак його там не було. У Бейрут авіалайнер благополучно повернувся з усіма 74 пасажирами та сімома членами екіпажу після двох годин затримки. 

Рада безпеки ООН висловила глибоку стурбованість втручанням Ізраїлю в діяльність цивільної авіації, а також порушенням суверенітету Лівану.

Перехоплення рейсу до Кабулу, 1995 

У серпні 1995 року вантажний рейс Airstan Ilyushin Il-76TD з Тирани до Кабулу перехопив винищувач терористичного угруповання "Талібан", писало ВВС

На борту було семеро громадян Росії. Терористи змусили пілотів сісти біля Кандагара – окупованого ними міжнародного аеропорту – під приводом огляду вантажу. У літаку виявили скриню із забороненими до перевезення снарядами. На борту перевозили 30 тонн  зброї з Албанії до президента Афганістану в облозі Бурхануддіна Раббані.

Екіпаж літака захопили у полон, де він провів понад рік. Таліби заявили, що звільнять судно та екіпаж, якщо Росія звільнить афганців, яких утримує уряд РФ. Росія заперечувала утримання будь-яких громадян Афганістану. 

Талібів вдалося переконати, що літак слід дозволити обслуговувати. Через 378 днів полоненим вдалося втекти на своєму ж літаку: під час чергового технічного обслуговування екіпаж запустив двигуни та злетів. Терористи в цей час були зайняті післяобідньою молитвою.

Іран зупинив рейс з Дубая в Бішкек, 2010 рік

У лютому 2010 року влада Ірану змусила провести екстрену посадку на території країни літака Kyrgyz Airways, що слідував з Дубаю до Бішкеку. Все заради затримання Абдульмаліка Ріджі та його соратника, лідера та члена сунітської організації "Джундалла", що діяла на південному сході крани. В Ірані її визнали терористичною. 

Щоб змусити судно киргизької авіакомпанії зробити незаплановану посадку на території країни, щойно те зайшло в її повітряний простір, влада Ірану підняла в повітря два винищувачі. 

Ріджі та соратника зняли з рейсу – через кілька місяців його стратили. 

"Ми маємо чіткі докази, які підтверджують, що Ріджі співпрацював з американськими, ізраїльськими та британськими спецслужбами", – повідомив тоді міністр розвідки Ірану. 

Рейс з ОАЕ в Бішкек затримався на дев’ять годин. 

Зупинка рейсу до Дамаска у Туреччині, 2012 рік

У 2012 році, у розпал громадянської війни в Сирії, турецькі винищувачі перехопили та змусили приземлитися в Анкарі літак сирійської авіакомпанії, що прямував із Москви до Дамаска. 

Як повідомила влада Туреччини, на борту був незаконний вантаж. Цю ж версію пізніше озвучив на той момент прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

"Пасажирський літак перевозив боєприпаси та військове обладнання", – сказав він.

Після огляду судна турецька влада повідомила, що компоненти для виготовлення ракети та обладнання для воєнного радіозв'язку російського походження вилучили, після чого літаку з усіма 35 пасажирами дозволили продовжити політ у Сирію.

Сирія звинуватила турків у нападі на екіпаж, заперечила, що на борту був будь-який незаконний вантаж, і вимагала повернення вилученого. 

Зупинка літака президента Болівії, 2013 рік

У липні 2013 року літак президента Болівії Хуана Ево Моралеса був змушений екстрено  приземлитися у Відні. Причиною стали підозри, що на борту президентського літака з Росії летить експрацівник американських спецслужб, викривач Едвард Сноуден. 

Вже після вильоту з Москви Італія, Франція, Іспанія та Португалія терміново відкликали дозволи про використання свого повітряного простору та аеропортів, тож Моралес був змушений зупинитись в столиці Австрії. 

Літак обшукали австрійські служби, Сноудена, якого на той момент розшукували США за розголошення державних таємниць, на судні не виявилось. 

Моралесу дозволили продовжити політ. Пізніше із заявою про вимогу публічного вибачення від урядів Франції, Португалії, Італії та Іспанії у зв'язку з інцидентом з літаком болівійського президента виступив саміт лідерів країн Союзу південноамериканських націй (UNASUR). 

Влада Франції, Іспанії, Італії та Португалії вибачилися перед Моралесом, після чого болівійський лідер назвав інцидент вичерпаним. 

Україна розвернула літак до Білорусі, 2016 рік

Схожий кейс був і в України. У жовтні 2016 року через 10 хвилин після вильоту з аеропорту "Київ" (Жуляни) рейсу білоруської авіакомпанії "Белавіа" від диспетчера надійшла команда негайно повернутися в аеропорт. 

Пізніше в авіакомпанії заявили, що "Украерорух" пригрозив екіпажу підняти винищувачі, якщо команду не виконають. Цю ж версію поширювала пресслужба авіакомпанії. Але в Службі безпеки України інформацію про це спростували та навіть назвали абсурдною. 

Літак розвернули, оскільки СБУ отримала інформацію про іноземного громадянина та можливу загрозу національній безпеці, пояснили тоді у спецслужбі. 

Після приземлення літака з рейсу зняли громадянина Вірменії Армена Мартиросяна. Через кілька годин після затримання його відпустили й він зміг вилетіти до Білорусі найближчим літаком.