Uber, Uklon, Bolt. Почему в Киеве подорожало такси и когда снизятся цены (да, снизятся)
Такси (Фото EPA)

5 квітня в столиці України запровадили анонсований раніше жорсткий локдаун: суворі обмеження торкнулися, зокрема, правил користування метрополітеном та усім наземним громадським транспортом Києва (трамваї, тролейбуси, автобуси).

Користуватися громадським транспортом можуть лише власники спеціальних перепусток – призначених для працівників критично важливої для міста інфраструктури. 

Читайте також: Локдаун. В Киеве выдадут 400 000 спецпропусков для проезда. Кому их выдают и как получить

На 5 квітня в Києві видали 437 000 спеціальних перепусток на користування громадським транспортом, повідомив перший заступник голови Київської міської держадміністрації Микола Поворозник. Сьогодні киянам повинні видати ще 63 000 дозволів на проїзд.

Однак цього виявилося замало для всіх охочих доїхати: зранку столиця застигла в заторах, а людям без власних автівок довелося викликати таксі та викладати вдвічі-втричі вищі суми, ніж зазвичай.

LIGA.net з’ясовувала, чому послуги таксі настільки зросли в ціні та чи зміниться щось до кінця локдауну. 

На скільки зросли ціни на таксі

Зранку сотні користувачів соцмереж викладали скріншоти з цінами на таксі, які подекуди перетинали розумну межу, та жартували, що професія таксиста стала однією з найбільш прибуткових. 

За звичні маршрути у таксі містянам доводилось викладати в рази вищі суми. Поїздка, протяжністю 10 км, зранку 5 квітня коштувала близько 320-500 грн замість звичних 150-200 грн.

Наприклад, поїздка, яка раніше коштувала близько 150 грн, тепер коштує 420 грн.

Найменше пощастило тим, кому треба було дістатися з одного берега Дніпра на інший – цінник за таку поїздку, за даними користувачів, міг перетинати позначку в 1000 грн.

Хто винен у стрибку цін

Чи справді у такому злеті цін винні таксисти, які їх штучно "задерли", як звинувачують користувачі соцмереж? У трьох популярних сервісах виклику таксі Uber, Uklon та Bolt запевняють, що це не так.

"Uklon не підвищує та не регулює тарифи штучно або вручну. Система ціноутворення в нашому застосунку автоматизована і залежить від попиту, кількості вільних машин та інших зовнішніх факторів, таких як погода, наприклад", – розповів в коментарі LIGA.net співвласник та операційний директор Uklon Сергій Смусь.

Сьогодні так вийшло через локдаун та особливий режим роботи громадського транспорту, каже Смусь. 

"У непікові години тарифи прогнозуються на звичному рівні". І справді, ближче до обідньої пори ціни на таксі впали.

Схожу відповідь LIGA.net надали й у пресслужбі українського офісу Uber: якщо попит зростає, то ціни автоматично підвищують, щоб залучити більше водіїв. 

У зв'язку з новими нормами карантину з 5 квітня Uber тимчасово припинив роботу свого сервісу Uber Shuttle. 

*Колишній регіональний менеджер Bolt в Україні, а зараз радник з питань роботи з держорганами Тарас Потічний коротко пояснив те, що сьогодні сталося, словосполученням "ринкова економіка".

Uber, Uklon, Bolt. Почему в Киеве подорожало такси и когда снизятся цены (да, снизятся)

Чому ціни вищі, ніж у попередній локдаун?

Це вже не перший локдаун у Києві. Столиця вводила подібні обмеження ще минулого березня, але тоді це вплинуло на ціни послуг таксі не так суттєво. Чому цього разу вони одразу ж відчутно зросли? 

Смусь з Uklon вважає, що порівнювати попит з минулим тижнем, а особливо минулим роком не зовсім коректно: статистика різна у всіх районах, і навіть в одному районі, але за іншим маршрутом теж може відрізнятися.

В Uber відповідати на це запитання LIGA.net відмовились.

Радник Bolt в Україні виявився більш відвертим. 

"Жоден з великих сервісів достатньою мірою не передбачив очевидний факт дефіциту пропозиції, адже водії з практики минулих локдаунів добре знали, що заробітків не буде, тому і роз’їхались по своїх домівках", – визнає Потічний.

Олії у багаття додала банальна людська цікавість, додає радник Bolt та киває на сотні постів у соцмережах: "Хайп про високі ціни змусив чи не кожного відкрити застосунок та порахувати вартість проїзду. А власне ця дія й розцінюється застосунками як одиниця попиту й певною мірою теж впливає на зростання ціни". 

Що робити, щоб не платити більше?

Щоб уникнути зайвих витрат, Смусь з Uklon рекомендує залишатися вдома або планувати свої поїздки не на годину пік. "Також у застосунку існує можливість скористатися бігунком зниження ціни, але тоді тривалість очікування авто може зрости", – додає він.

"Спробуйте день-два посидіти вдома та не відкривайте застосунки таксі", – погоджується з колегою Потічний з Bolt. 

Він також радить звернути увагу на каршерингові сервіси, взяти в оренду велосипед чи самокат або ж користуватися преміальними сервісами, які не так сильно піддаються зростанню попиту, тому й ціна на них майже не змінюється.

Так дорого буде до кінця карантину?

Згідно з чинною постановою, жорсткий локдаун у Києві триватиме щонайменше до 16 квітня. Рішення про можливе продовження посиленого карантину у КМДА розраховують ухвалити за тиждень – 12 квітня. 

Ціни на таксі весь цей час будуть такими ж високими, як у перший день жорсткого карантину? 

"Ситуація вже скоро зміниться сама собою. Адже ті водії, що можуть швидко повернутись до роботи, однозначно це зроблять, і вже за день-два баланс та рівень цін стабілізується", – переконує Потічний.

Він додає, що деякі сервіси навіть почали штучно зменшувати рівень коефіцієнтів. "Такі дії короткостроково покращать ситуацію, але лише уповільнять вихід з цього піке", – каже Потічний.

В Uber та Uklon прогнозувати, що буде з цінами на послуги таксі до кінця жорсткого карантину, на прохання LIGA.netвідмовились. 

* – уточнено після публікації