Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото
Oresund bridge between Denmark and Sweden (Фото: ЕРА)

19 грудня на Фарерських островах відкриють першу в світі автомобільну розв'язку на дні океану – вона скорочує час у дорозі між двома містами вшестеро.

LIGA.net розповідає про неї і ще про п'ять інфраструктурних об'єктів, які вражають. 

Перший на дні океану: тунель на Фарерах

Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото
Тунель Еysturoyar tunnil на Фарерах (Фото: estunlar.fo)

Більше фото – тут

Після трьох років будівництва на Фарерських островах 19 грудня планують відкрити підводний автомобільний тунель із круговою розв'язкою. Він називається Eysturoy та стане першим інфраструктурним об'єктом у світі на дні океану. 

Найнижча точка лежить на 187 м нижче рівня моря. Для гарантування безпеки найкрутіший ухил тунелю не перевищує 5%.

Підводна мережа тунелів з'єднає найбільші острови данської автономії – Стреймой і Ейстурой. Завдяки цьому об'єкту завдовжки 11 км час у дорозі між містами Торсхавн і Рунавік скоротиться з 1 години 14 хвилин до 16 хвилин. Проїзд підводним тунелем буде платним – близько 12 євро в один бік.

Зведення об’єкту обійшлося Фарерам у $162 млн. Разом із другою тунельною системою, яка до кінця 2023 року повинна з’єднати острови Стреймой та Сандой – проєкт стане найбільшим інфраструктурним об’єктом данської автономії.

Найдовша автомобільно-залізнична дорога в Європі: Ересунський міст-тунель 

Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото
Oresund bridge between Denmark and Sweden (Фото: ЕРА)

Міст, про який Швеція та Данія зняли спільний телесеріал (Bridge), проходить через протоку Ересунн та з'єднує острів Зеландія у Копенгагені і шведське місто Мальме. Він служить країнам одночасно і залізничною переправою у два боки, і автомобільним шосе на чотири смуги. 

Сам міст має протяжність 7845 м й закінчується майже на середині протоки – це найдовша сумісна дорога в Європі. З тунелем Drogden протяжністю 4050 м (3510 м під водою) міст з’єднується на штучному острові Пеберхольм.

Спершу тунель зводити не планували – це стало необхідним, щоб не перешкоджати посадці літаків в аеропорту Копенгагена, який знаходиться поблизу, та щоб забезпечити вільний прохід для суден. Тож візуально з висоти міст наче "розчиняється" у воді.

Відкрили міст у липні 2000 року – будувати почали у 1995 році та завершили на два тижні раніше запланованого терміну, що не так часто стається з масштабними інфраструктурними проєктами. До цього єдиним сполученням між цими містами були пароми. 

Міст обійшовся країнам у $3,8 млрд. Для того, щоб повернути витрати до 2035 року за проїзд мостом введено оплату – від 49 євро за проїзд автівкою в один бік. Спершу тарифи були ще вищими, але трафіку не було, тож тарифи знизили та ввели абонементи, які дозволяють зменшити витрати. 

Найглибший у світі тунель: Рифаст (Норвегія)

Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото
Ryfylketunnelen (Фото: Wikimedia Commons)

Систему підводних тунелів Рифаст звели в окрузі Рогаланд у Норвегії, вона є частиною національної траси зі Ставангера до муніципалітету Странд. До цього дістатися з однієї точки в іншу можна було лише кораблем. Тунель із чотирма смугами скоротив час добирання з 50 хвилин до 20. 

Проєкт також дав можливість розвантажити Ставангер від заторів, порахували його автори. Проїзд тунелем в один бік обходиться водіям у 140 норвезьких крон (приблизно 450 грн).

Проєкт будували майже п’ять років – до жовтня 2017 року. Першу частину – тунель Рифелке – відкрили аж у грудні 2019 року. Він став найдовшим підводним тунелем світу – його довжина складає 14,4 км. Також він побив ще один рекорд – став найглибшим у світі підводним тунелем – максимальна глибина сягає 292 метрів під рівнем моря.

У квітні 2020 року відкрили ще дві частини проєкту: тунелі Ейганес та Хундвог. Він обійшовся норвежцям у $600 млн. 

Найдовша морська переправа: мости та тунель Гонконг – Чжухай – Макао

Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото
Hongkong-Zhuhai-Macau Bridge (Фото: Wikimedia Commons)

Комплекс мостів та підводних тунелів завдовжки 55 км з’єднує три найбільші міста регіону. 

Для переправи між Гонконгом, Чжухаєм та Макао побудували три вантові мости загальною довжиною 29,6 км із трьома смугами для руху автомобільного транспорту, створили чотири штучні острови. Щоб не заважати проходу суден, також проклали підводний тунель завдовжки 6,7 км – єдиний у світі тунель у відкритому морі.

Загальна довжина конструкції – майже 55 км, це найдовша у світі морська переправа. Також китайський інфраструктурний проєкт є найдовшим у світі фіксованим морським сполученням, пише видання Interesting Engineering.

Будівництво об’єкту тривало майже вісім років – з грудня 2009 року по 2017. Переправа обійшлася в $18.8 млрд, але дозволила скоротити час на добирання з однієї точки до іншої ввосьмеро – з чотирьох годин до 30 хв. Проїзд в один бік коштує від 80 юанів (350 грн).

Найдовший міжнародний: Євротунель (Channel Tunnel чи Le tunnel sous la Manche)

Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото
Eurotunnel (Фото: EPA)

Відкритий в 1994 році тунель втілив майже двохсотлітню мрію про сухопутне сполучення між Великою Британією й континентальною Європою.

Довжина тунелю – майже 51 км, з яких 39 км – під водою. Це один із найграндіозніших інфраструктурних об’єктів XX століття та найдовший міжнародний підводний тунель у світі. Також тривалий час Channel Tunnel називали найдорожчим інфраструктурним проєктом в історії – кінцеві витрати на його зведення перевищили початкові розрахунки на понад 80% й склали більше $21 млрд за тодішнім курсом. 

Le tunnel sous la Manche складається з трьох тунелів: два залізничні – для руху в обидва напрямки – та один сервісний. Останній має переходи через кожні 375 метрів до основних для доступу персоналу та аварійної евакуації людей в разі небезпеки.

Всього тунелем під Ла-Маншем курсує чотири типи потягів: високошвидкісні (з'єднують Лондон, Париж і Брюссель), човникові пасажирські та вантажні (у які можна сісти разом із авто), вантажні. 

Здолати шлях між Британією та ЄС у високошвидкісному потязі можна за 20 хвилин, а шатлу знадобиться на це 35 хв. 

Міжконтинентальний підводний тунель: Мармарай (Стамбул)

Шесть впечатляющих тоннелей и мостов под водой со всего мира. Фото
Marmaray (Фото: EPA)

Залізничний тунель Мармарай завдовжки 13,6 км (1,4 км – під водою) з’єднує між собою азійську та європейську частини Стамбула – й таким чином стає містком під Босфором між двома континентами. Найглибше тунель занурений на 60 м. 

Будівництво Мармараю разом із довколишньою інфраструктурою обійшлося Туреччині в майже $5 млрд – його розпочали у 2004 році, а перші потяги пустили тунелем аж у 2013 році. Проїхатися ним у потязі вартує менше ніж 8 лір (приблизно 30 грн).

Згідно з планами турецького уряду, Мармарай входитиме до проєкту "Великий Стамбульський тунель" (два автомобільні тунелі та один залізничний) та буде частиною трансконтинентального залізничного маршруту від Британії до Південної Кореї, сприятиме розвитку торгівлі між Західною Європою та Азією, а також знизить навантаження на два мости через Босфор, пише CNN Turk.