Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Иллюстративное фото: depositphotos.com

12 січня Укрзалізниця запустила чат-боти для двох месенджерів з функцією купівлі та повернення квитків. УЗ реалізувала проєкт спільно з Visa та Middleware Inc. на базі технології Corezoid від колишнього розробника Приват24 Олександра Вітязя

УЗ прийшла не на порожнє місце. З 2016 року на українському ринку працює RailwayBot, а ще українці, які уникають офіційного сайту Укрзалізниці та залізничних кас, часто користуються мобільним застосунком ПриватБанку.

Чи зручніше використовувати офіційний бот Укрзалізниці? Спойлер – квитки в чат-боті УЗ дешевші. Але в більшості випадків вам це не допоможе. Принаймні до весни.

Де працює 

Укрзалізниця запустила чат-бот для месенджерів Viber та Telegram. 

RailwayBot можна користуватися у Telegram, Viber, Facebook Messenger. Також існують окремі мобільні застосунки для Android та IOS.

Обидва боти підтримують три мови спілкування: українську, англійську та російську. Такі ж мовні можливості мають користувачі Privat24.

 

Пошук квитків

Для авторизації чат-бот УЗ запитує дозвіл до мобільного номеру та пропонує обрати мову спілкування. Бот УЗ наразі пропонує кілька функцій: купівля квитків, розклад Інтерсіті+, онлайн-табло пасажирських поїздів на київському вокзалі, можливість додати банківські картки та повернути квитки. А також відповіді на найпопулярніші запитання й форму зворотного зв'язку.

З усіх варіантів можна повертатись до початкового меню через кнопку "Вихід".

Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Чатбот Укрзалізниці (Фото: Screenshot Liga.net)

RailwayBot дає на вибір можливість шукати та купити квитки, переглянути раніше придбані чи повернути їх, моніторити потрібні вам дати та напрямки (безкоштовно лише два моніторинги на місяць, кожен наступний коштує 19 грн), дізнатись інформацію про потрібний поїзд. 

У Privat24 потрібно задати початкову та кінцеву станцію, вказати дату та запустити пошук. 

Недолік бота від УЗ – наразі в його базі є лише станції, куди їздять поїзди Інтерсіті+. Квитків на нічні поїзди до тих самих Львова чи Харкова бот не пропонує. Інших населених пунктів, окрім зупинок на шляху поїздів Інтерсіті, у базі також немає.

На пресконференції в УЗ пояснили: це поки бета-версія чат-бота, додати міста-мільйонники до бази плануємо до квітня 2021 року, решта поїздів та станцій мали з’явитись у боті до кінця року, повідомив в.о. члена правління, керівник філії "Пасажирська компанія" Олександр Перцовський.

На цьому можна було би завершити порівняння – ця умова суттєво обмежує користування продуктом кінцевому споживачу.

Але до весни бот працює у тестовому режимі, пояснили в УЗ. Зі знайденими помилками в його роботі можна звертатися на форми зворотного зв'язку в чаті – їх оброблятимуть через єдиний контакт-центр Укрзалізниці. Ми знайшли кілька й направили їх в УЗ через чатбот. Через кілька годин надійшла відповідь на пошту: порадили звернутися в інший месенджер або зателефонувати в УЗ. Навіщо робити те саме знову і який сенс у такому разі додавати форму зворотного зв'язку в бот – незрозуміло.

Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Відповідь після звернення через чатбот (Фото: Screenshot Liga.net)

Перевірити місця 

Бот Укрзалізниці дає можливість обрати дату на тиждень вперед або прописати її вручну у форматі рік-місяць-день винятково через дефіси.

RailwayBot дозволяє зазначити потрібний вам день у форматі день.місяць (наприклад, 01.04), Privat24 – просто обрати в календарі. 

Обираємо два міста та дату відправлення. Бот УЗ пропонує лише один поїзд на цю дату, наприклад, з Києва до Тернополя (Інтерсіті+), решта сервісів – чотири, як і на сайті залізниці.

Для того, щоб побачити детальнішу інформацію про номер поїзда, кількість місць у різних типах вагонів, час у дорозі та ціни на квитки потрібно натиснути на запропонований варіант. У решті сервісів ця інформація відображається одразу.

RailwayBot уточнює ще кількість нижніх, верхніх та бокових місць у плацкартах та купе і дає можливість переглянути маршрут потягу.

Кожен із сервісів показує схему вагона та дає можливість придбати конкретне місце.

Ціни на квитки

Щоб мати змогу порівнювати, ми обрали у всіх варіантах потяг Інтерсіті №715К з Києва до Тернополя на 27 березня, який відправляється о 6:50. Квиток у другому класі на сайті УЗ коштує 322,15 грн, першому – 467,34 грн. 

Ось ще один баг. Під час вибору вагонів бот пропонує два типи: І та ІІ клас. Обираємо "перший" – ціна місця 464,34 грн. Повертаємося назад – обираємо "другий" клас: ціна така сама. Якщо здогадатися натиснути кілька разів "наступний вагон", можна знайти квиток за справжньою ціною "другого" класу – 319,22 грн. Але не знаючи цін, користувач може помилково купити "перший" клас, думаючи, що обрав "другий".

Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Бот пропонує купити квиток в другий клас за ціною першого

В обох випадках, це на 3 грн дешевше, ніж за умови придбання на сайті УЗ. Додаткових комісій не буде у разі застосування карток систем Visa, MasterCard, Простір, емітованих в Україні, повідомили в УЗ. Для закордонних карток є стандартні обмеження у лімітах транзакцій. 

Скільки коштують квитки у конкурентів?

RailwayBot: 1 клас – 492,84 грн, 2 клас – 338,65 грн

Privat24: 1 клас – 479,34 грн, 2 клас – 334,15 грн

Оплата та придбання

Для оплати квитка чат-бот УЗ дає 15 хвилин. Спершу треба ввести ім’я та прізвище, бот пропонує забронювати м’ясний чи вегетаріанський ланч, воду. 

Далі потрібно додати банківську картку – бот переносить у віконце сервісу Portmone. Код від банку, блокування 1 грн на рахунку, повідомлення російською, що картку додано. 

Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Чатбот Укрзалізниці (Фото: Screenshot Liga.net)

Платіжну картку прив’язують в електронному гаманці. Також можливе використання Google Pay, Apple Pay та Viber Chatbot Payments. 

Якщо картка додана в систему бота – під час натискання "Беру!" гроші списуються миттєво, без додаткових повідомлень від банку чи перепитувань-підтверджень. Одразу приходить PDF-файл з квитком. 

Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Чатбот Укрзалізниці (Фото: Screenshot Liga.net)

Поки немає вибору пільг, тож за квиток потрібно платити повну вартість.

У всіх конкурентів можна обрати загальний, дитячий та студентський квиток. У пресслужбі УЗ повідомили, що надалі до системи планують додати систему пільг та можливість моніторингу квитків, однак без конкретного дедлайну. Тестовий період хочуть завершити навесні 2021 року. 

Також з часом бот "навчиться" повідомляти номер колії, звідки відправлятиметься ваш поїзд, та попереджати, якщо він запізнюється, пообіцяли в УЗ (після виходу матеріалу УЗ повідомила, що ця функція вже працює. – Ред.)

Повернення

Повернення квитка й отримання підтвердження про це відбувається так само швидко. Придбані квитки бот підтягує автоматично та попереджає, що сума буде меншою (на 50 грн). Достатньо натиснути "Погоджуюсь"  – гроші мають повернутися на картку впродовж трьох банківських днів. У нашому випадку минуло менше години. 

Принципи оплати та повернення квитків в усіх інших сервісах подібні. 

Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Чатбот Укрзалізниці (Фото: Screenshot Liga.net)

Враження та висновки

Чат-бот від УЗ – загалом зручний інструмент, але за кількох умов: ви не студент чи дитина (або батьки дитини), ненавидите вводити коди, згадувати логіни-паролі чи просто сайт Укрзалізниці, готові їздити виключно на поїздах Інтерсіті+ і лише в міста, де вони курсують. 

Плюс хочете придбати квитки навіть дешевше, ніж на офіційному сайті перевізника.

Ще чат-бот допоможе підняти настрій кумедними фразами, стікерами та навіть "пасхалками" (повідомлення, послання від розробників, заховане всередині програми, контента. – Ред.) Наприклад, можна спробувати взяти квиток на потяг до Гоґвортсу.

Со стикерами, но "сырой". Тест билетного бота от УЗ и сравнение с конкурентами. Где лучше?
Чатбот Укрзалізниці (Фото: Screenshot Liga.net)

В усіх інших випадках, принаймні до весни 2021 року, чат-бот від Укрзалізниці в месенджерах Telegram та Viber вам допомогти не зможе.