Содержание:
  1. Білорусь під забороною
  2. Україна приєднується
  3. Мінуси: летіти на північ стане дорожче, авіакомпанії втратять

Після екстреної посадки з винищувачем у Мінську літака авіакомпанії Ryanair та затримки журналіста Романа Протасевича на Білорусь посипалась ціла низка заборон на польоти – з боку країн ЄС, Великої Британії та України. 

Частина європейських авіакомпаній замість Білорусі обрали для транзиту Україну.

Однак на цьому хороші новини для української авіагалузі закінчуються. Платити за диктаторський режим у сусідній країні доведеться не лише білорусам, а й українцям. 

Білорусь під забороною

24 травня пізно ввечері лідери 27 країн-членів Європейського Союзу ухвалили політичне рішення заборонити прольоти літаків із країн ЄС над Білоруссю й припинити авіасполучення білоруських авіакомпаній із територією Євросоюзу.

Також Європейська рада звернулася до Ради ЄС із проханням підготувати додаткові санкції проти фізичних та юридичних осіб, причетних до затримання у Білорусі опозиційного журналіста Романа Протасевича та його дівчини Софії Сапеги.

Здійснювати транзит через територію країни європейським авіакомпаніям не заборонили, однак у ЄС дали рекомендацію "уникати прольоту над Білоруссю". 

Примітно, що частина авіакомпаній почали це робити самостійно одразу після інциденту. Так, наприклад, свої маршрути змінили авіакомпанії Lufthansa (Німеччина), AirBaltic (Латвія), Finnair (Фінляндія), Air France (Франція), SAS (Швеція), Avia Solutions (Кіпр), Wizzair (Угорщина), KLM (Нідерланди) та LOT (Польща), свідчать сервіси відстеження пасажирських перельотів.

Крім того, ще до рішення ЄС заборонити прибуття та відбуття з країни літаків, маршрут яких проходить над територією Білорусі, вирішила Литва.

Пізніше схоже рішення ухвалила Велика Британія: уряд порадив британським компаніям уникати прольотів над Білоруссю, а авіакомпанії Belavia – заборонив польоти у країну. 

Україна приєднується

24 травня про намір заборонити авіасполучення з Білоруссю з ініціативи президента Зеленського заявила й Україна. На позачерговому засіданні 25 травня український уряд ухвалив відповідне рішення. 

З 00 год. 00 хв. 26 травня 2021 прямі перельоти між містами України та Республіки Білорусь – припиняються. Транзит білоруських авіакомпаній в українському небі дозволений, натомість Україна наклала пряму заборону для українських авіакомпаній на виконування польотів у повітряному просторі Білорусі.

Рішення України про заборону польотів "спрямоване на гарантування безпеки польотів і пасажирів", пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби внаслідок цього рішення прибутки України навіть зростуть:

"Авіакомпанії Європейського Союзу та інших держав світу, які раніше пролітали над Білоруссю і сплачували в її бюджет відповідні кошти, відтепер пролітатимуть через Україну і відповідно сплачуватимуть транзитні кошти нашій державі", – пояснив Кулеба в коментарі Радіо Свобода

Для білоруських авіакомпаній фактично закриється весь західний напрямок, заборона України обмежує для білорусів рух на південь. Доступними фактично залишаться лише транзит через Україну та східний напрямок. 

Згідно із даними трекінгового сервісу Flight Radar 24, станом на ранок 25 травня у небі над Білоруссю майже не залишилось літаків

В пролете все. Что получит Украина от закрытия неба Беларуси? Разбор
Скриншот 2 Flight Radar 24

Так, наприклад, згідно з даними трекера, німецька авіакомпанія Lufthansa вчора облітала Білорусь саме через Україну. 

"Україна готова зі свого боку надати максимальну підтримку державам і приватним компаніям в процесі перебудови маршрутів через наш повітряний простір", – вже заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков

Скільки потенційно може отримати Україна? За словами авіаексперта Кирила Новікова, Білорусь є одним з основних авіахабів на шляху до Росії в інші країни Європи, майже третина усіх рейсів із Росії пролітають саме над Білоруссю, зокрема європейські.

"За грубими розрахунками після заборон [з'явиться] близько 200-450 щоденних рейсів, які можуть бути переорієнтовані на проліт як через територію України, так і територіями країн Прибалтики", – пояснює в коментарі LIGA.net авіаексперт Богдан Долінце.

Мінуси: летіти на північ стане дорожче, авіакомпанії втратять

Втім мінусів від ситуації, що склалася із Білоруссю, для України може виявитися більше, аніж потенційних вигод, пояснюють авіаексперти. 

"Будь-які обмеження повітряного простору в прикордонній країні завжди мають негативний ефект: це створює певні незручності для українських авіакомпаній, обмежує можливості для громадян", – пояснює Долінце.

Згідно з даними Украероруху, на найближчий літній сезон до Білорусі чотири рази на тиждень планувала літати українська авіакомпанія "Мотор Січ". 

Ще 61 рейс на тиждень з українських міст до Мінська мала здійснювати білоруська авіакомпанія Belavia. Минулого року Belavia виконала в Україну близько 10 600 польотів або 7,5% від усього авіапотоку України, свідчать дані авіакомпанії, передає avianews.

Тож потенційно у зв’язку із забороною надходження від цих польотів Украерорух може втратити. 

В пролете все. Что получит Украина от закрытия неба Беларуси? Разбор
Фото: пресс-служба авиакомпании

Ще одне поле для потенційних втрат – авіакомпанії, які змушені будуть облітати Білорусь.

"Обліт – це завжди втрати авіакомпаній, але через ці втрати – зменшення надходження від їхніх податків, політ стане довшим, квитки здорожчають", – пояснює Новіков. 

Перш за все постраждають авіамаршрути з України на північ – до країн Балтії та Скандинавії, кажуть експерти. 

З українських авіакомпаній через Білорусь туди літає МАУ – з Києва до Вільнюса, Гельсінкі та Вааса (Фінляндія). Також повітряний простір Білорусі для польотів з країн Балтії використовують airBaltic, Ryanair та Wizz Air.

За словами Долінце, тривалість польоту з України за цими напрямками збільшиться в середньому на 30-60 хв. Вартість квитків водночас може зрости на 10-20 євро. 

У МАУ вже заявили, що рішення припинити авіасполучення з Білоруссю є політичним і не стосується ризиків для безпеки польотів. У компанії додали, що рішення уряду про заборону польотів над Білоруссю виконуватимуть, однак авіасполучення компанії до північних міст доведеться переглянути.

Ще одним неминучим наслідком заборон стане зміна хабів, розповідає Долінце. 

"Не секрет, що після заборони прямого авіасполучення між Україною та РФ, Мінськ став основним центром для його забезпечення". 

Тепер українцям, які все ж літали до Росії через Мінськ, доведеться перебудовувати маршрут через Варшаву, Кишинів чи країни Балтії, прогнозує експерт. Або ж переорієнтовуватися на автомобільний та в перспективі залізничний транспорт. 

Читайте також: Прерваный полет. Когда и для кого разворачивали самолеты. 7 историй