Дуже добре, що всі розуміють важливість впровадження автоматичної фіксації порушень ПДР, але жахливо якою ціною. Немає жодних сумнівів щодо необхідності дієвого контролю та безапелятивної відповідальності порушників.

Чому фіксація досі не запрацювала?

В цьому багато хто винен. І той, хто в свій час оскаржував рішення щодо складених на них порушень. І той, хто постійно зловживав можливістю порушувати, і колишні працівники міліції, які власноруч коригували порушення, тим самим викривляючи принцип невідворотності покарання.

Результатом стала довготривала пауза (вичікування) запуску системи автоматичної фіксації порушень ПДР. Нажаль, законодавча база була і лишається застарілою. Стара система була скомпрометована, що унеможливлює її поновлення. Саме тому була розпочата робота над зміною законодавчої бази та технічними вимогами.

Для наглядного розуміння стану впровадження пропоную слайд, де візуально все розділено на блоки.

Про що вони ?

Когда в Украине заработает автофиксация нарушений ПДД
Що потрібно зробити

Законодавство

Два законопроекти вже чекають вересня та завершення канікул депутатів.

- Перший: внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо зміни системи нарахування штрафних балів за порушення законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Якщо сказати простіше – приведення у відповідність до європейських практик питання нарахування балів за порушення. Зараз порушена логіка бальної системи. Наявна фактично передбачає певні бонуси для порушників, що недопустимо. Наряду з порушеннями у вигляді адмінштрафу, має бути ще нарахування штрафних балів, оскільки метою є не отримання державою прибутку, а зменшення аварійності та смертності. У разі набрання певної кількості балів - водій буде позбавлений права керування незалежно від його соціального статусу та марки/моделі авто.

Без цього законопроекту автоматична відеофіксація може працювати, але є високий ризик перепродажу штрафних балів і маніпулювання відповідальністю порушників, чого не можна допускати.

- Другий: "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо надходження та спрямування адміністративних штрафів за порушення законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху".

Запропонований розподіл з адмінштрафів надасть можливість власникам доріг (міста, Укравтодор, УЗ) утримувати та обслуговувати комплекси автоматичної фіксації порушень. Раніше було прийнято рішення йти через децентралізацію та надати можливість долучатися до співпраці містам.

В результаті прийняття проекту закону про розподіл надходжень за адмніштрафів, міста будуть отримувати частину від штрафів та зможуть фінансувати автоматичні комплекси та їх утримувати. Більше того, якщо буде їх воля, вони зможуть працювати в форматі державно-приватного партнерство та залучати приватних інвесторів.

Фінанси

Дорожній фонд вже прийнятий. Це добре. Проте лишається питання фактичного фінансування та проведення процедур закупівель розпорядником бюджетних коштів згідно програми.

Розпорядником визначено Мінінфраструктури (Укрінфрапроект). Всі закупівлі будуть проводити вони та тільки після цього передавати до фактичних експлуатантів (МВС, Нацполіція, Укравтодор, МОН, МОЗ, ДСНС, інші).

Технічна реалізація

Серед важливих реалізованих заходів – розроблено проект національного стандарту ДСТУ щодо контрольних приладів за дотриманням правил дорожнього руху. Нарешті з’являються чіткі технічні та експлуатаційні вимоги до технічних засобів фіксації в автоматичному режимі порушень ПДР.

Нагадаю, що раніше подібного стандарту взагалі не існувало. Також вже на фінальних стадіях погодження проект Постанови Уряду зі змінами до технічного регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки, затверджений ПКМУ 94. І це дуже важливий документ, який дає підстави фіксувати не тільки порушення швидкості, але й проїзд на червоне світло, порушення правил проїзду перехрестя, виїзд на зустрічну смугу, рух смугою для громадського транспорту, та інше. Без цієї постанови весь цей перелік порушень буде легко оскаржити в суді, а цього ми не маємо допустити.

Коли все запрацює?

Всі чекають на дату, коли ж все нарешті запрацює. Якщо все буде йти згідно плану та доручень Прем’єр-міністра та Міністра МВС, - до кінця року вже має бути розгорнута робота системи автоматичної фіксації порушень ПДР. А буде це працювати ефективно або не дуже, в значній мірі залежить від швидкого оговтання парламентарів від літніх канікул.