Тривалий час пасажирські вагони ПАТ Укрзалізниця фактично не оновлювалися, що призвело до критичного старіння парку. Часи змінюються. Лише цього року на закупівлю нових вагонів та модернізацію старих виділено рекордні 2,6 мрд грн. Які зміни очікуються у пасажирському господарстві дальнього сполучення та приміських поїздах?

Як відновлюються пассажирські состави

Питання модернізації пасажирських перевезень давно назріло. Середній вік вагонів сьогодні 32 роки, якщо все залишити як є - до 2021 року з нинішніх 2900 вагонів парк зменшиться до 1200, і тоді Укрзалізниця фізично не зможе забезпечити навіть мінімальні потреби у перевезеннях.

Щоб не допустити колапсу пасажирських перевезень ми вимушені вдатись до форсованого оновлення парку. Нажаль, зробити це лише за рахунок придбання нових вагонів неможливо з точки зору виробничих потужностей, тому ми комбінуємо два шляхи: проводимо капітально-відновлювальні ремонти старих та купуємо нові.

Що стосується відновлення – це вимушений крок, але більш ніж ефективний. Ми беремо старий, "відпрацьований" вагон, повністю демонтуємо все обладнання, зовнішню і внутрішню обшивку - залишаються лише несучі конструкції кузова. Нове обладнання виконане з сучасних матеріалів: вони легко миються, мають достатню зносостійкість і найголовніше – вогнетривкі, тому забезпечують належний рівень пожежної безпеки.

Ми відмовились від традиційних полотняних фіранок – спокій пасажирів забезпечують двошарові ролети: протисонячна сітка та нічний непрозорий шар. Встановлюються нові зручні меблі. Велику увагу приділяємо світлу: встановлюється сучасне LED-освітлення.

В найближчих планах – запровадити підсвітку маршрутовказівника – таким чином пасажирам буде легко вночі читати інформацію про маршрут поїзда та номер вагона.

Звісно, кожен вагон, який пройшов капітально-відновлювальний ремонт, отримує сучасну систему кондиціювання повітря та вбиральню: санітарні зони, які так дошкуляли нашим пасажирам, залишились в минулому.

Продумані навіть такі дрібниці, як розетки - в оновлених вагонах кожен пасажир матиме індивідуальну, і зможе заряджати гаджети не підводячись зі своєї полиці. Крім того, ми встановлюємо абсолютно нову систему контролю та управління системами вагона.

З минулого року Україною курсують сто таких вагонів, частина з них на напрямку Київ-Маріуполь, і вони прекрасно себе зарекомендували. При цьому вартість відновленого вагону більш ніж вдвічі дешевша за новий. Порівняйте - 10,6 проти 23,4 млн грн.

До кінця 2018 року ми хочемо підписати договори на 54 нових пасажирських вагона на 1 267,2 млн грн відповідно, та на модернізацію 150. Вони будуть запущені на напрямках Київ-Лисичанськ, Запоріжжя-Ужгород тощо.

З урахуванням цих цифр - це оновлення понад 10% парку пасажирських вагонів. Таких показників не було протягом останніх 15 років.

Оновлення елекричок

Аналогічно модернізуємо і приміський рухомий склад. Ремонт одного електропоїзда в десятивагонному виконанні коштує 40 млн грн – за ці кошти ми отримуємо надійну машину, в якій можна буде впродовж 15 років перевозити пасажирів у досить комфортних умовах.

Для порівняння: новий електропоїзд коштує щонайменше 200 млн грн. Відзначу, що таким шляхом йдемо не тільки ми – аналогічно оновили свій приміський парк країни Балтії, Білорусь.

Капітально-відновлювальний ремонт електропоїздів здійснює своїми силами на базі ПрАТ Київський електровагоноремонтний завод.

До речі, наприкінці минулого року ми запустили вдалий пілотний проект - човниковий рух електропоїздів за маршрутом Святошин—Клавдієве—Святошин. Там якраз курсують модернізовані електрички.

Приміське сполучення залишається проблемним питанням. Маємо сьогодні більше 90% зносу парку і збитків тільки за минулий рік від цих перевезень на 4,5 млрд грн.

Але ми розуміємо свою соціальну функцію у сфері пасажирських перевезень та шукаємо нові підходи до її реалізації як у далекому, міжнародному, так і приміському сполученнях. Натомість очікуємо на відповідну реакцію з боку місцевої влади у питаннях погодження тарифу та відшкодування за перевезення пасажирів пільгових категорій.

Нагадаю, в останнє парк приміських поїздів поновлювався 10 років тому – саме тоді було придбано останній новий приміський поїзд. Відтоді не придбано жодної секції.

Минулого року ми модернізували 10 електропоїздів, цьогоріч плануємо ще 22 електрички. Робота з модернізації частини з них вже проведена.